Volledig scherm
De rieten kap van de woonboerderij raakte zwaar beschadigd en de waterschade is groot. © Rudi Hofman

Rietteam brandweer beperkt
schade bij brand Voorsterklei

Bij de bestrijding van de brand onder de rieten kap van een woonboerderij op de Voorsterklei was maandagavond het rietteam van de brandweer in Kootwijkerbroek aanwezig. Dit team beschikt over veel ervaring en de juiste middelen om de schade bij zo'n brand zoveel mogelijk te beperken.

Gerben Geresteijn, lid van het rietploeg, vertelt dat de inzet in het buitengebied van Voorst ondanks de aanrijtijd van dik een half uur niet voor niets is geweest. ,,De bewoners van deze boerderij hadden het geluk dat het riet op een plaat was geschroefd. Het vuur verspreid zich in dat geval veel minder snel dan bij een open constructie. Zeker met wind kan het bij een niet geschroefd rieten dak razendsnel gaan.''

Speciale rietstoelen

De leden van het rietteam beschikken over speciale rietstoelen die zij op het dak achter een stalen kabel kunnen bevestigen. Het eerste dat zij doen is de nokvorsten van het dak eruit slaan. ,,Daarna maken we dichtbij de brandhaard een sleuf in het riet. We steken speciale lansen met gaatjes in het dak waarmee we het water dankzij de grote neveldruk op de juiste plekken kunnen krijgen. De rieten kap blussen heeft geen zin omdat die waterdicht is.''

Geresteijn heeft zelf, zo schat hij, al zeventig à tachtig rietenkapbranden meegemaakt. Kootwijkerbroek behoort tot het handvol brandweerkorpsen in Nederland dat een eigen rietploeg heeft.

  1. Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg  nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?
    Vraag van de week

    Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?

    De snelheid op delen van de A1 en A50 gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, als het aan de politiek in Apeldoorn ligt. Ook sommige provinciale politici willen lagere limieten op snelwegen, D66 bepleit het landelijk. Dat is beter voor het milieu, veiliger, en gezonder voor de directe omgeving. Hoeveel precies? Dat is niet eenvoudig te zeggen - want afhankelijk van meerdere factoren.

Apeldoorn