Volledig scherm
Voorst mist node een cultuurcoach, een coördinator voor kunst en cultuur. Op de archieffoto uit 2017: het festival Droomtuin op het landgoed Kleine Noordijk in Wilp. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau/archieffoto

Rol van cultuurcoach in Voorst beter in beeld

De weg in Voorst lijkt geplaveid voor de komst van een cultuurcoach. Onduidelijkheid over bijvoorbeeld diens takenpakket zorgde er eerder voor dat nog geen klare wijn geschonken kon worden over het aanstellen van de duizendpoot.  Er is nu een beter beeld van zijn of haar rol.

De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur en verbindt cultuur met andere sectoren in de gemeente. De spin-in-'t- web ontwikkelt producten of diensten, zoals een educatief aanbod. De coach kan in dienst zijn bij de gemeente, maar bijvoorbeeld ook bij een culturele instelling.

Huiswerk opnieuw

Met het schetsen van het profiel voor de cultuurcoach proberen B en W van Voorst de kou uit de lucht te halen. Een meerderheid van de gemeenteraad spoorde in juni het college aan zijn huiswerk opnieuw te doen. Vanuit de raad klonk de roep om beter uit te leggen wat de man of vrouw gaat doen.

Duidelijk is bijvoorbeeld dat het in eerste instantie om een proef voor een jaar gaat. De kosten die ermee gemoeid zijn, bedragen 33.000 euro. Daarvan komt achtduizend euro van het rijk, vijfentwintigduizend euro van de gemeente. Mits de gemeenteraad ermee instemt.

Geen personeel

Het aanstellen van een cultuurcoach is opgenomen in het coalitieakkoord in Voorst. Zo’n coördinator wordt daar node gemist. Vragen over kunst en cultuur worden onvoldoende opgepakt, omdat er geen personeel voor beschikbaar is.

Voorst kent voor sport en welzijn wel coördinatoren, buurtsportcoaches en dorpscontactpersonen genoemd. Het werk van hen wordt door het college als succesvol beschouwd. Ook een cultuurcoach kan volgens B en W waardevol werk verrichten.

Eenzaamheid

In de ogen van Voorst kan de cultuurcoach als verbinder opereren richting de lokale kunst- en cultuurverenigingen. Clubs die met hun activiteiten onder meer de leefbaarheid in de dorpen vergroten, helpen bij het voorkomen van eenzaamheid van inwoners, en het talent van kinderen stimuleren, voeren B en W aan.

Dat de inwoners van Voorst behoefte hebben aan een rijk verenigingsleven en mensen die initiatief nemen en helpen, bleek uit Voorst onder de Loep. Dat is een project van de gemeente voor vier jaar om problemen aan te pakken, zoals eenzaamheid, druk op vrijwilligers, overgewicht, schulden, stress bij kinderen en mensen die afhaken in de samenleving.

  1. Huisdierenbezitter dreigt zich vast te ketenen in huis  tijdens ruiming V1 bom: ‘Ze hebben me nodig’
    PREMIUM

    Huisdieren­be­zit­ter dreigt zich vast te ketenen in huis tijdens ruiming V1 bom: ‘Ze hebben me nodig’

    De ruiming van de vliegende bom V1 die langs de A1 bij Wilp gevonden is, brengt bezitters van huisdieren in de problemen. Mensen die geen onderdak vinden bij familie of vrienden, kunnen op 8 maart doorbrengen in sporthal Jachtlust in Twello, maar voor huisdieren is daar geen plek. Mieke Krottje wil haar vier poezen niet in de steek laten en dreigt zich daarom in huis vast te ketenen.

Apeldoorn