Volledig scherm
© Dolf Ruesink

Ruiter relativeert smak op Military Boekelo: 'Valt allemaal best mee'

BOEKELO/TEUGE - Jordy Wilken was zaterdag het onderwerp van gesprek. De 22-jarige ruiter uit Teuge maakte tijdens de crosscountry van Military Boekelo een akelige val, waarbij zijn paard bijna bovenop hem landde. 'The Day After' heeft hij vooral veel spierpijn.

,,Ik bijna dood? Nou, da's een beetje overdreven hoor. Het valt allemaal best wel mee.''

Paard afgeleid
Hij leek op weg te zijn naar een prima debuut in Military Boekelo, Wilken had alle lastige hindernissen al probleemloos achter zich gelaten. Zijn paard Burry Spirit deed het heel goed, de twee vormden weer een uitstekende combinatie. Totdat het duo bij hindernis 20 kwam, een vrij onschuldig uitziend obstakel.

In de aanloop naar de hindernis merkte Wilken dat zijn paard door het vele publiek iets was afgeleid. De ruiter probeerde dat nog te corrigeren, waardoor Burry volgens hem 'rommelig' over de balk ging. Bij de landing ging het echter mis, Wilken kwam bijna onder het dik 600 kilo wegende dier terecht.

'Ingespeeld team'
Een dag later zegt de ruiter dat dat niet zo snel zou gebeuren. ,,Burry Spirit is een van de twee paarden waar ik heel veel mee werk, we zijn echt een ingespeeld team. Hij weet welke kant ik op val en op videobeelden heb ik gezien dat hij heel mooi de andere kant opdraait. Dit jaar zijn er al vijf ruiters overleden na een val tijdens een eventingwedstrijd, maar een goed ingespeeld team overkomt dit niet zo snel. Daar ben ik van overtuigd'', aldus Wilken, die voor controle naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Daar werd een zware hersenschudding geconstateerd. ,,Ik moet nu zeker een week platliggen, maar dat gaat me niet lukken. Aan het eind van de week hoop ik weer in het zadel te kunnen zitten. Vandaag heb ik vooral veel spierpijn in m'n armen en schouders, door het opvangen van de val. En volgende week ga ik gewoon weer aan het werk bij Stal de Ruiter in Markelo.''

Revanche
Hij baalt wel. Niet alleen omdat hij een paar dagen niets mag doen, maar vooral omdat hij zich zijn debuut in Boekelo iets anders had voorgesteld. ,,Het ging ontzettend goed tijdens de crosscountry, ik was op weg naar de finish. Helaas dus. Dan maar volgend jaar de streep halen. Daar ga ik voor.''

Apeldoorn