Volledig scherm
Leden van de scouting. Foto ter illustratie. © ANP

Scouting vreest oneerlijke
concurrentie sportclubs

Als kinderen in de gemeente Voorst tot hun twaalfde jaar alleen gratis lid kunnen worden van officiële sportverenigingen dan kan dat scoutingverenigingen wel eens veel leden gaan kosten. Mogelijk zoveel dat zelfs hun voortbestaan in gevaar komt.  Deze waarschuwing deelt Ruud Egberts namens de gezamenlijke scoutingclubs in Twello en Voorst uit in een brief aan het college van burgemeesters en wethouders.

De gemeenteraad  van Voorst nam medio juni de motie Sportief geld aan. Hierin dragen Gemeente Belangen, PvdA-GroenLinks en CDA het college op de zogeheten Klijnsma-gelden (naast andere gelden) aan te wenden om alle basisschoolkinderen gratis te laten sporten en dit op te nemen in de begroting voor de jaren 2018-2022.

Oneerlijke concurrentie

Een te strikte uitvoering van deze motie werkt volgens de scoutinggroepen (H.H. Wilkensgroep in Voorst en De Vundelaar en Gelre groep in Twello)  een vorm van oneerlijke concurrentie in de hand. De jeugd meer aan het sporten te krijgen is op zich een loffelijk streven, schrijft Berends. Maar veel ouders zullen bij de afweging tussen hun kinderen gratis laten sporten of een betaald lidmaatschap van de scouting de balans naar de eerste optie laten doorslaan, vreest hij. 

Meer bewegen

Egberts benadrukt dat sport, bewegen en spel ook belangrijke onderdelen van het scoutingprogramma zijn. Zijn verzoek aan het college is bij de uitvoering van de motie het aanbod te verbreden naar óók een gratis jeugdlidmaatschap voor scoutinggroepen. Dit voorkomt in zijn ogen mogelijk oneerlijke concurrentie met overheidsgeld en leidt ertoe dat nog veel meer kinderen aan het bewegen slaan. 

Motie

De gemeente heeft Egberts en de scoutingclubs in een schriftelijke reactie laten weten dat nog niet duidelijk is hoe de uitvoering van de motie er concreet zal uitzien. Behandeling van de motie door het college staat gepland voor medio september. De door de scouting aangedragen argumenten voor een bredere uitvoering van de motie worden 'zeker meegenomen', aldus de gemeente. 

Apeldoorn