Volledig scherm
Voormalig schoolgebouw in Terwolde is in gebruik bij de Noorse broeders. foto archief

'Sektarische kerk laat kinderen werken in Terwolde'

TERWOLDE - De sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders zet kinderen in bij commerciële opdrachten waarmee geld wordt verdiend voor de eigen kerk. Dit is in strijd met de Arbeidstijdenwet. Dit schrijft NRC vandaag op basis van eigen onderzoek.

Dit gebeurde onder andere in Terwolde. Ook het uitzendbureau van de Noorse broeders in Teuge: DWN service wordt genoemd in het onderzoek.

De Christelijke Gemeente Nederland (CGN), de Nederlandse afdeling van de broeders, schakelden onder meer kinderen van twaalf jaar in bij het vouwen van miljoenen doosjes en enveloppen voor de Postcode Loterij. Tieners van 16 en 17 jaar werkten na schooltijd tot één uur 's nachts bij bijvoorbeeld Hema-filialen, terwijl ze voor de wet niet na elf uur 's avonds mogen werken. Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, stelt een onderzoek in.

CGN laat vanmiddag weten dat het elke vorm van kinderarbeid verwerpt. ,,Maar waar mensen actief zijn worden helaas ook fouten gemaakt. Dus ook bij ons en daarvan heeft het NRC enkele die in de loop van de jaren zijn voorgekomen gedocumenteerd." De geloofsgemeenschap zegt het onderzoek van de inspectie dan ook 'zeer op prijs te stellen'.

Uitzendbureau
De Noorse Broeders en hun kinderen werken via hun eigen bedrijven - de uitzendbureaus DWN Service en Projectservice Nederland. De uitzendkrachten die voor de uitzendbureaus werken zijn vrijwilligers. Zij ontvangen geen salaris zodat hun werkgever ook geen loonheffingen verschuldigd is, aldus de visie van de Noorse Broeders.

De geloofgemeenschap is de afgelopen maanden vaker negatief in het nieuws gekomen. In maart van dit jaar werd bekend dat Apeldoorner Jonathan van der L., een voormalig directeur van DWN Service, 8 miljoen euro zou hebben weggesluisd van Hippo Mundo Charity, een stichting in Apeldoorn die wordt bestuurd door leden van de Noorse Broeders. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalig directeur van oplichting, verduistering en witwassen.

Van der L. - die als jongeling enige tijd werkzaam was bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst - bleek over grote financiële talenten te beschikken. Hij kreeg binnen de orthodox-christelijke wereld diverse bestuurlijke en adviserende functies toebedeeld. Van der L. liet zich per 1 februari uitschrijven als bestuurder van Hippo Mundo Charity en de andere aan Noorse Broeders gelieerde vennootschappen. Volgens zijn advocaat zou Van der L. te maken hebben gehad met dreiging en afpersing binnen de Noorse Broeders.

De informatie die de FIOD in beslag nam bij het onderzoek naar Van der L. is in het bezit van het NRC en bevatte aanwijzingen voor de overtredingen van de arbeidstijden.

Aftreden
De Christelijke Gemeente Nederland maakte afgelopen woensdag bekend dat de leidende broeder Jan-Hein Staal al zijn bestuurlijke taken neerlegt. Een woordvoerder van de geloofsgemeenschap ontkent dat dit iets te maken heeft met de vragen van NRC. Staal blijft voorganger bij de CGN.

De Noorse broeders, een sekte volgens critici en ex-leden, beschouwen zichzelf als de enige ware christenen. In Nederland zijn ze naar schatting met 2000 mensen verspreid in elf christelijke gemeenten, vooral in het noorden, midden en westen van Nederland.

Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn