Volledig scherm
De Rijksstraatweg in Voorst komt er ongeveer zo uit te zien. © gemeente Voorst

Straatbeeld in Voorst gaat onherkenbaar veranderen

De Rijksstraatweg in Voorst ondergaat vanaf maart 2019 een opvallende gedaanteverandering. De asfaltweg verandert dan meter na meter in een dorpsstraat van gebakken rood-bruine klinkers. De gefaseerde uitvoering duurt naar verwachting ruim een jaar.

Om het nieuwe karakter van een verblijfsgebied te benadrukken, laat de gemeente Voorst tijdens de herinrichting circa honderd nieuwe  bomen - overwegend eik - aanplanten.  De stoepen voor voetgangers worden vormgegeven met rood-bruine klinkers met een geel accent. Langs de weg komt nieuwe straatverlichting met zwarte armaturen.

Proefvakken

In de computeranimaties ogen de kleuren van de klinkers feller dan ze in werkelijkheid zijn. Volgende maand zijn de door de gemeente gekozen klinkers 'live' te zien tijdens drie inloopbijeenkomsten in het Dorpshuis. Achter het gebouw aan de Schoolstraat liggen dan proefvakken met de klinkers-in-kwestie.

Over de Rijksstraatweg (N345), die Voorst doorsnijdt, rijden dagelijks gemiddeld zo'n 14.000 voertuigen. Met de komst van de westelijke rondweg (eind 2018 gereed) en de metamorfose van de doorgaande weg zal dit aantal naar verwachting slinken naar 2500 à 3000 voertuigen. Fietsers en automobilisten maken straks gebruik van dezelfde 5,5 meter brede rijbaan. De maximumsnelheid gaat terug van 50 naar 30 kilometer per uur.

Alleen voor het traject tussen de komborden bij de zuidelijke entree van Voorst tot de rotonde gaat een limiet van 50 kilometer per uur gelden.  Dit gedeelte krijgt een asfaltverharding en rode fietsstroken. Aan de noordkant van Voorst begint de klinkerverharding bij de komborden. 

Supermarkt

De Rijksstraatweg in Voorst gaat op termijn over van de provincie naar de gemeente. Gelderland heeft 2,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de herinrichting, Voorst 1,3 miljoen. Aan het herinrichtingsplan heeft de gemeente de afgelopen jaren in samenspraak met aanwonenden en ondernemers gesleuteld. Doel is de leefbaarheid en de 'economische vitaliteit' van het dorp te vergroten. De bouw van een nieuwe, grotere Coop-supermarkt op de oude Rabobank-locatie moet aan het tweede doel bijdragen.

Op hoofdlijnen is duidelijk wat er met de doorgaande weg in Voorst gaat gebeuren. Belanghebbenden kunnen tot 1 maart bij de gemeente tips en reacties doorgeven. Daarna stelt het Voorster college het definitieve herinrichtingsplan vast. Na de zomervakantie begint de aanbestedingsprocedure. Streven is per 1 maart 2019 met de eerste fase te beginnen.  

De drie inloopbijeenkomsten in het Dorpshuis zijn woensdag 14 februari van 19.00 tot 21.00 uur, zaterdag 17 februari van 09.00 tot 12.00 uur en maandag 19 februari van 13.30 tot 20.00 uur. 

Zie verder: www.voorst.nl  en www.theimagineers.com/voorstrijksstraatweg. Op deze laatste site is van zes verschillende locaties te zien hoe die er nu uit zien en hoe ze er na de reconstructie uit komen te zien.

Volledig scherm
Huidige situatie Rijksstraatweg in Voorst © gemeente Voorst

Apeldoorn