Volledig scherm
Vliegveld Teuge. foto Cees Baars

Teuge hoeft aantal vliegbewegingen nog niet te halveren

TEUGE - Luchthaven Teuge hoeft niet langer te vrezen voor een halvering van de geluidsruimte. De Groot heeft met de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een akkoord bereikt over een gezamenlijke aanpak. Die moet leiden tot een nieuw luchthavenbesluit waarmee de luchthaven tientallen jaren uit de voeten kan.

Zolang dit nieuwe luchthavenbesluit niet definitief is vastgesteld, blijft de huidige geluidsruimte voor Teuge gehandhaafd. De Groot verwacht dat het nieuwe besluit in de loop van 2018 van kracht wordt.

Eind 2017 moet er, zo schat de directeur in, een ontwerp-luchthavenbesluit kunnen liggen waartegen belanghebbenden eventueel bezwaar kunnen aantekenen. De Groot: ,,Ik ben heel blij dat deze oplossing er nu ligt. Dit proces doet denk ik ook recht aan het belang van de omwonenden.’’

Begin 2016 werd vastgesteld dat het ministerie in 2010 een fout heeft gemaakt bij het omzetten van de geluidsnorm van de Nederlandse eenheid Bkl naar de Europese norm Lden. Hierdoor kreeg Teuge de beschikking over twee keer zoveel geluidsruimte. Vertaald in vliegbewegingen (starts en landingen) kwam dit neer op maximaal 160.000 in plaats van 80.000 stuks op jaarbasis.

Het ministerie deelde het vliegveld vorig jaar mee dat het deze fout wilde herstellen en overwoog de geluidsruimte te halveren. Deze dreiging is nu in elk geval dit jaar van de baan.

Apeldoorn