Volledig scherm
PREMIUM
Hotel De Leeuw aan de Nieuwstraat in Deventer. Foto ter illustratie. © Archieffoto HISSINK

Toerist hoeft in deze regio niet wakker te liggen van toerismebelasting

Toeristen in de wijde regio Deventer-Zutphen kunnen hier overnachten zonder dat zij zich scheel betalen aan toerismebelasting. De tarieven die de gemeenten in deze regio hanteren, lopen uiteen van 0,43 euro voor een overnachting op een camping in Deventer tot 1,90 euro voor een hotelovernachting in de gemeente Lochem - een hotelovernachting in Deventer kost 1,51 euro.

Met hun tarieven (zie kader) zitten de  door de Stentor bevraagde gemeenten Brummen, Bronckhorst, Berkelland, Lochem, Rijssen-Holten, Deventer, Voorst en Zutphen fors onder het landelijk gemiddelde. Dat is in de periode van 2009 tot 2019 gestegen van 1,54 naar 2,70 euro per toeristische overnachting. De opbrengst voor gemeenten uit toeristenbelasting steeg in deze periode van 131 naar 294 miljoen euro. 

 1. Aannemer stelt Voorstenaren gerust: ‘nieuwe’ Rijksstraatweg komt dit jaar gereed
  PREMIUM

  Aannemer stelt Voorstena­ren gerust: ‘nieuwe’ Rijks­straat­weg komt dit jaar gereed

  ‘Ze hadden toch al veel verder moeten zijn met de Rijksstraatweg?’ Deze indruk hebben veel Voorstenaren met betrekking tot de aanpak van de doorgaande weg in hun dorp. Volgens aannemer NTP Infra is er sprake van een achterstand van ‘slechts een handvol dagen’. ,,We hebben voor de bouwvak twee reserveweken ingepland”, stelt omgevingsmanager van de aannemer Henk Bos dorpelingen en lokale ondernemers gerust.
 2. ‘Onhandige’ Voorster wethouder komt goed weg in netelige kwestie rond Deventer Buitensociëteit
  PREMIUM

  ‘Onhandige’ Voorster wethouder komt goed weg in netelige kwestie rond Deventer Buitenso­cië­teit

  ,,Bent u in de toekomst nog geloofwaardig als wethouder?” Op deze vraag van Bert Visser (PvdA-GroenLinks) antwoordde Voorster wethouder Arjen Lagerweij gisteravond bevestigend: ,,Ja, daarvan ben ik overtuigd. Ik handel altijd naar eer en geweten.” Een deel van de oppositie vond dat Lagerweij zich door de kwestie rond de Deventer Buitensociëteit in een zeer lastige positie heeft gemanoeuvreerd. Volgens VVD-Liberaal 2000 moet hij de eer aan zich zelf houden. Gemeente Belangen, veruit de grootste fractie, bleef haar wethouder onvoorwaardelijk steunen.

Apeldoorn