Volledig scherm
Voormalig schoolgebouw in Terwolde is in gebruik bij de Noorse broeders. foto archief

Verborgen verbanden tussen Noorse broeders en podologenclub

MEPPEL/ TEUGE - Er bestaan verborgen banden en geldstromen tussen de sektarische kerk van de Noorse broeders en een brancheorganisatie voor voetdeskundigen.

NRC Handelsblad stelde na eigen onderzoek verborgen geldstromen vast tussen de Noorse broeders en de Stichting Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie (LOOP). Bij de in Meppel gevestigde stichting zijn 350 leden aangesloten. De branchevereniging wordt bestuurd door Chris V. uit Meppel, een vooraanstaand lid van de Noorse broeders. Justitie verdenkt hem ervan samen met zijn broer de regionale netbeheerder Rendo in Meppel voor miljoenen euro's te hebben benadeeld. Daarvan kwam 375.000 euro bij de kerk van de Noorse broeders terecht.

Levenslag bestuurder
Chris V. heeft zichzelf bij LOOP levenslang tot bestuurder benoemd, blijkt uit statuten van de stichting. Hij verhuurt zich aan 'zijn' stichting voor zo'n 7.000 euro per maand. "Ik heb mij er jaren voor ingezet en dan kan het niet zo zijn dat ze daarna zeggen 'Chris, bedankt en tot ziens'", zegt hij in NRC. Wie lid wil worden van LOOP en in het 'kwaliteitsregister' wil, moet verplicht een opleiding volgen aan de Utrechtse Academie voor Podologie. Deze school is volgens NRC een bv van Chris V. en een andere Noorse broeder, David Nooitgedagt.

Geldstromen
Vanuit stichting en academie lopen geldstromen naar de Noorse broeders. Daarbij wordt het in Teuge gevestigde kerkelijke uitzendbureau DWN Service ingezet. NRC onthulde vorige maand dat veel van de 2.000 volgelingen van de sektarische kerk via DWN Service gratis moeten werken. Ook kinderen zouden daarbij worden ingezet. In een verklaring ontkende DWN de misstanden niet: 'Helaas zijn er enkele ernstige fouten gemaakt. Dit had absoluut niet mogen gebeuren.

Apeldoorn