Volledig scherm
Naast de simulator auto te water biedt Veilig Verkeer Nederland meerdere cursussen met simulatoren. Waaronder de kantelsimulator. © Joop van Rossem

Video | Oefenen met auto te water in Twello

TWELLO - Ruim zeventig cursisten gingen in zwembad de Schaeck tot drie keer toe met een auto te water. Om te leren wat ze moeten doen, mochten ze onverhoopt ooit buiten het zwembad eens met auto en al in het water belanden.


Er zitten geen ruiten meer in de auto, en geen gordels. Het water is comfortabel warm in plaats van ijzig koud en de duikers liggen al in het water op de inzittenden te wachten. Het goed nabootsen van de realiteit is er niet echt bij, weten ze ook bij de organisatie. Toch is de setting in zwembad de Schaeck zaterdagmiddag zo echt als mogelijk. „Het gaat ook vooral om de ervaring van het met de auto in het water zitten”, zegt Gary Pietersz van Duikschool Divers uit Zutphen.

De spanning blijft
Dat alle mogelijke risico’s zijn weggenomen, wil ook niet zeggen dat daarmee ook de zenuwen achterwege blijven. „Voor je ‘gaat’ is het wel even spannend, ja”, zegt Marleen de Haan, nadat ze zich na de eerste oefening met kletsnatte kleren op de kant hijst.
Marleen, Klaas en zoons Kyan en Xenn hebben voor ze de praktijkoefening deden al een halfuur theorieles gehad. Ze leerden onder meer de vier stappen: „Verlichting aan, gordels los, zijraam open en dan eruit klimmen”, somt Kyan op. „Nu maar hopen dat het voor niets was”, zegt Marleen.

In zwembad de Schaeck in Twello doen zaterdag 71 cursisten mee met de cursus auto te water.

Apeldoorn