Volledig scherm
Ondanks de inzet van de brandweerlieden kon de villa niet worden gered. © Pim Velthuizen

Video | Omstreden 'Vluchtelingenvilla' Twello brandt af

TWELLO - In de leegstaande 'vluchtelingenvilla' aan de Oude Rijksstraatweg in Twello woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand.

Het gaat om een pand dat door de gemeente aangekocht is om statushouders te huisvesten. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het pand aanwezig. Volgens de brandweer moet het pand als verloren worden beschouwd. Rond vijf uur 's ochtends werd het sein brandmeester gegeven. De verwachting is dat de brandweer nog tot in de vroege ochtenduren bezig is met nablussen. Of er sprake is van brandstichting is nog onbekend.

De gemeente was van plan om maximaal 14 vluchtelingen met een verblijfsstatus tien jaar lang in de jarendertigvilla te laten wonen. Hiervoor zou de villa verbouwd moeten worden voor een bedrag van rond de vier ton. De verbouwing was nog niet gestart ten tijde van de brand. De aankoop van het pand kostte de gemeente Voorst ook ongeveer 400.000 euro.

Aankoop door gemeente
De gemeente Voorst kocht de villa aan de Oude Rijksstraatweg in juli 2016, net nadat de verkopers de gemeente hadden gevraagd mee te denken over wat daarin wél mogelijk was. Want wonen mag er niet. Uit strategische overwegingen informeerde een ambtenaar vervolgens incognito naar de villa (waar Voorst tijdelijk vluchtelingen in wilde laten wonen). Ook maakte makelaar Hans Bieze pas bij de overdracht duidelijk dat niet hij, maar de gemeente de koper was. Vriend en vijand waren het erover eens: juridisch kan dat. Toch voelden raadsleden zich ongemakkelijk bij de gang van zaken.

Voor app-gebruikers is de video hier te vinden.

Volledig scherm
© Pim Velthuizen
Volledig scherm
De oude villa aan de Rijksstraatweg in Twello werd in de zomer van 2016 aangekocht door de gemeente Voorst. © Ronny te Wechel
In de leegstaande 'vluchtelingenvilla' aan de Oude Rijksstraatweg in Twello woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand. Beelden: Pim Velthuizen Fotografie Lees het hele artikel op: http://www.destentor.nl/regio/voorst/twello/video-omstreden-vluchtelingenvilla-twello-brandt-af-1.6862225

Apeldoorn