Volledig scherm
Ondanks de inzet van de brandweerlieden kon de villa niet worden gered. © Pim Velthuizen

Video | Technisch mankement lijkt oorzaak brand 'vluchtelingenvilla' in Twello

TWELLO - De brand in de vluchtelingenvilla in Twello lijkt te zijn ontstaan in de CV-installatie op de zolderverdieping. De technische recherce is vanmiddag rond twaalf uur begonnen met onderzoek naar de oorzaak van de brand in de villa.

Aan de Oude Rijksstraatweg 38 in Twello zouden daar veertien statushouders (asielzoekers die in Nederland mogen blijven) worden gehuisvest. Daardoor werd in eerste instantie brandstichting niet uitgesloten. Maar volgens Jan Miedendorp de Bie, voormalig eigenaar van het huis, is de brand vermoedelijk door een technisch mankement ontstaan. ,,De eerste vlammen sloegen tegen kwart voor vier uit het dak, precies boven het punt waar de centrale verwarming staat".

Bovenste verdieping
Die verwarming stond na twaalf jaar van leegstand nog steeds aan, om het huis te behoeden voor verder vocht en verval. De brand vernielde de zolderetage, breidde zich daarna uit naar de lager gelegen verdieping, waar de brandweer uiteindelijk de vlammen wist te doven. Op de begane grond was geen brand, wel is de ravage daar groot door waterschade. Alle deuren en ramen zijn er zelfs nog heel. Dat maakt de aannemelijkheid van brandstichting alvast wat kleiner: een brandstichter zal eerder op de grondvloer dan op een zolder willen toeslaan.

Misverstand
Andere media meldden dat de politie al uitging van brandstichting. Dat is onjuist. ,,De politie sluit bij een brand brandstichting nooit uit,'' vertelt politie woordvoerder Hilde van de Brink. De politie verzoekt andere media nu hetgeen terug te nemen dat zij uitging van brandstichting. Pas aan het begin van de avond wordt meer duidelijkheid verwacht over de manier waarop de brand is ontstaan.

Herstel
Volgens de veiligheidsregio kan de villa als verloren worden beschouwd, timmerlieden van bouwbedrijf Koerkamp, die vanmorgen hekken plaatsen rond de vrijstaande villa denkt dat het gebouw behouden kan worden: de muren zijn nog gaaf en staan tot en met de topgevels overeind. Op zich is herstel daardoor mogelijk, denken ze. De villa werd vorig jaar voor 400.000 euro door de gemeente gekocht en moest voor hetzelfde bedrag worden verbouwd om appartementen voor de vluchtelingen te kunnen maken. Die verbouwing was nog niet begonnen. Het is nog onduidelijk hoe de gemeente Voorst de statushouders nu denkt op te vangen.

Voor app-gebruikers is de video hier te vinden.

Volledig scherm
Volledig scherm
De afgebrande villa. De politie heeft het perceel afgezet met hekken en linten. © Jelle Boonstra
In de leegstaande 'vluchtelingenvilla' aan de Oude Rijksstraatweg in Twello woedde in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand. Bij daglicht is goed te zien hoe groot de ravage is. Lees hier het hele artikel: http://www.destentor.nl/regio/voorst/twello/technisch-mankement-lijkt-oorzaak-brand-vluchtelingenvilla-in-twello-1.6862737
  1. Lintje voor Klarenbeekse voorvechter van betere leefomstandigheden Roemeense paarden
    PREMIUM

    Lintje voor Klarenbeek­se voorvech­ter van betere leefomstan­dig­he­den Roemeense paarden

    Een krantenartikel in 2008 over het leed van werkpaarden in Roemenië greep Miriyam Daggelders zeer aan. De Klarenbeekse reisde met drie vriendinnen af naar het land om met eigen ogen te bekijken onder welke omstandigheden deze dieren daar leven. ,,We hebben heel veel ellende gezien. Terug in Nederland hebben we eerst geprobeerd aansluiting te zoeken bij een grote organisatie. Dat lukte niet en daarom zijn Maartje Weesie en ik op 1 september 2009 naar de notaris gestapt om Stichting Roemeense Paarden in Nood op te richten.”

Apeldoorn