Volledig scherm
© Thinkstock

Voorst doet met lagere ozb na jaren iets terug

TWELLO - De onroerendzaakbelasting (ozb) en de toeristenbelasting in Voorst gaan omlaag. VVD-Liberaal2000 bepleitte maandagavond tijdens de raadsvergadering met succes een verlaging van de ozb (die huizenbezitters betalen over de waarde van hun woning) met ongeveer vier procent.

Ook de toeristenbelasting gaat omlaag, met tien procent.

"Sinds 2010 is er ernstig bezuinigd, het is nu tijd om wat terug te doen", stelde fractievoorzitter Ruud Kooij, die daarbij wees op de voorspelde, toekomstige begrotingsoverschotten. De liberalen vonden collegepartij Gemeente Belangen (GB) aan hun zijde en daarmee was een raadsmeerderheid een feit.

Wethouders Hans van der Sleen (GB, Financiën) en Harjo Pinkster (CDA, Toerisme) adviseerden negatief over de voorstellen, maar zij konden de beide fracties niet overtuigen.

Het verlagen van de ozb kost de gemeente twee ton, het met tien procent verlagen van de toeristenbelasting kost 20.000 euro.

VVD-Liberaal2000 en Gemeente Belangen zijn wel voorstander van het invoeren van precariobelasting, die 1,9 miljoen euro in het laatje moet brengen. De gemeente wacht nog op een definitief fiat om die belasting te mogen heffen.

Apeldoorn