Volledig scherm
De eiken die nu langs de Rijksstraatweg in Voorst staan, blijven er staan. Straks komen er veel andere boomsoorten bij. © De Stentor Ronny te Wechel/archief

Voorst jubelt over aanplant andere bomen langs Rijksstraatweg

updateDe kogel is door de kerk voor de inplant aan beide kanten van de Rijksstraatweg in Voorst. Na protest vanuit het dorp komen er geen eiken vanwege de vrees voor overlast van de eikenprocessierups, maar verschillende soorten bomen.

Eva Liem kijkt er naar uit, zegt ze. Naar de tijd dat de Rijksstraatweg in Voorst aan weerskanten is omzoomd door 126 nieuwe bomen. Verschillende exemplaren. ,,De weg krijgt daarmee een laanachtige uitstraling. Uitnodigend om elkaar op de weg te ontmoeten.’’

Klinkers

Liem krijgt de nieuwe aankleding van de Rijksstraatweg direct mee. Ze woont immers aan deze weg, waarin al eerder het asfalt plaats heeft gemaakt voor klinkers. Ze is ook dorpscontactpersoon en verzette zich eerder met de dorpsvereniging Voorster Belang en Omstreken tegen een ander bomenplan.

Het dorp dreigde immers 125 eiken langs de Rijksstraatweg te krijgen. Dat stootte bewoners tegen de borst. Ze veegden de gemeente onder de neus dat Voorst met de komst van de eikenbomen, een invasie van eikenprocessierupsen zou staan te wachten.

Eikenprocessierups

Het protest vanuit het dorp was bij de gemeente niet aan dovemansoren gericht. Voorster Belang en Omstreken en de ’Werkgroep tegen eiken in Voorst’ schoven bij wethouder Hans van der Sleen aan voor overleg. Gezien de toegenomen overlast van de eikenprocessierups ziet Voorst nu af van de aanplant van eiken langs de Rijksstraatweg.

Een voorwaarde voor andere boomsoorten was dat ze in de toekomst ’monumentaal’ zijn, en daardoor bijdragen aan het historische dorpsbeeld van Voorst. De biodiversiteit - ofwel een grote verscheidenheid aan boomsoorten - was een ander uitgangspunt. ,,Bovendien moeten de bomen hittebestendig zijn’’, zegt een gemeentewoordvoerder van Voorst.

Vrolijke aanblik

Tot de 126 bomen die aan weerszijden worden geplaatst, horen bijvoorbeeld de zomerlinde, rode beuk, plataan, acacia en de tulpenboom. Ook wilde bloemen geven de bermen straks een vrolijke aanblik.

Interim-voorzitter Willem de Groot van Voorster Belang en Omstreken is verheugd met de keuze voor andere bomen. ,,De komst van verschillende soorten bomen is een verrijking voor de Rijksstraatweg. Ook voor vogels en insecten is dat mooi.’’

Officiële opening

Het is de bedoeling dat de komende week duidelijk wordt wanneer de bomen worden geplant. IJs en weder dienende gaat Voorst ervanuit dat het grootste deel van de aanplant gereed is vóór de officiële opening van de heringerichte Rijksstraatweg, op zaterdag 21 december.

Het nieuwe bomenplan pakt wel duurder uit dan het eerdere plan voor jonge eiken. Het project voor de eiken zou ruim 19.000 euro kosten. Met het nieuwe bomenplan is bijna 22.000 euro gemoeid. Dat is inclusief kosten voor extra inzet van zwaarder materieel om de bomen te planten. De bomen uit het nieuwe plan zijn een maat groter dan de jonge eiken.

Apeldoorn