Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Voorst studeert op afvalstoffenheffing

Voorstenaren moeten volgens Gemeente Belangen vanaf 2019 niet onnodig worden opgezadeld met een duurdere afvalstoffenheffing. Als een hoger tarief noodzakelijk is om het inzamelen van restafval kostendekkend te maken, moet dat financieel goed worden onderbouwd. 

Vandaar dat GB het college in een aangenomen motie heeft opgedragen in 2018 met minimaal drie varianten te komen voor een kostendekkende afvalstoffenheffing. Met daarin een duidelijk onderscheid tussen het variabel en vaste tarief. Het variabele deel is gebaseerd op het aantal keren dat een huishouden de grijze container aan de weg zet. Bij elke variant moet het college de de voor- en nadelen aangeven.

GB-raadslid Robert Bosch, indiener van de motie, denkt dat een tariefsverhoging in 2019 mogelijk kan uitblijven. Hij wijst erop dat het contract tussen de gemeente en afvalverwerker Attero per 1 januari 2018 wordt beëindigd. Dit contract kost Voorst ruim 141.000 euro per jaar. Het college denkt dat een aanzienlijk goedkoper alternatief mogelijk is.

Containeraanbod

Door de invoering van het beloningssysteem in 2014 - minder vaak de container aanbieden loont - kampt Voorst jaarlijks met een tekort van 335.000 euro. Dat kon worden opgevangen uit de reserves, maar die zijn uitgeput. Toch besloot het college recentelijk de afvalstoffenheffing in 2018 niet te verhogen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Apeldoorn