Volledig scherm
Helene van Dongen en Jet Schaap hebben het naar hun zin bij de brandweer in Voorst. © Ronald Hissink

Vrouwen hebben bij brandweer in Voorst hun draai gevonden

VOORST - De brandweerregio IJsselland mikt in haar nieuwe wervingscampagne met name op nieuwe vrouwelijke vrijwilligers. Brandweer-korps Voorst, dat valt onder Noord- en Oost-Gelderland, heeft al vrouwen weten binnen te halen die hun mannetje staan.

Onder het kopje 'manschappen' van Brandweerkorps Voorst staan zeven mannen én de namen van Helene van Dongen (39) en Jet Schaap (40). Deze twee vrouwen hebben zich vorig jaar aangesloten bij de tot dat moment louter uit mannen bestaande brandweerpost. Volgens postcommandant Rudi van der Zeeuw was het in het begin een beetje aftasten, maar verloopt de samenwerking tussen de mannen en vrouwen in het team inmiddels hartstikke goed.

Jet Schaap laat weten zich inmiddels 'echt one of the guys te voelen.' Dinsdagavond deed zij net als Helene van Dongen mee aan een brandweeroefening in clubgebouw van Scouting Voorst (zie video).

Bij de 35 brandweerposten in de veiligheidsregio IJsselland werken 792 vrijwilligers. Onder hen bevinden zich slechts 57 vrouwen. In de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn verspreid over 56 brandweerposten circa 1500 vrijwilligers onder wie 66 vrouwen actief. Volgens een zegsman van 'IJsselland' kan een vrouw net zo goed een heel goede brandweervrijwilliger zijn als een man. ,,Het zou zonde zijn om een heel groot deel van het potentieel onbenut te laten.''

Volledig scherm
In het clubgebouw van de scouting brengen de vrouwen een 'slachtoffer' in veiligheid. © Ronald Hissink

Apeldoorn