Volledig scherm
PREMIUM
© FOTO HISSINK

Winnende boerenplannen Lettele en Terwolde zijn radicaal én realistisch

Aan de Haverkampsweg, pal onder aan de IJsseldijk bij Terwolde boert Wim Hekkert al heel wat jaren. De varkens en koeien zijn inmiddels de deur uit, paarden, hoogstamfruitbomen en natuurrijke akkers zijn gebleven op het biologische bedrijf. Wim en zijn vrouw willen het rustiger aan gaan doen, maar hebben geen opvolgers.

Bij de plannen van De Melkbrouwerij, het biologische melkveebedrijf van Rick en Arjuna Huis in 't Veld in Lettele, zit een kaartje uit 1850 van het platteland ten oosten van Deventer: een kleinschalig landschap met gemengde bedrijven, veel natuur en landschapselementen. Anno 2018 zijn veel weilanden recht-toe recht-aan en kaal, zonder bloemen, hagen en houtwallen. Op het bijgevoegde kaartje uit 2030 is een groot deel van de diversiteit weer terug en toch ziet er anders uit dan in de negentiende eeuw, niet alleen door de elektrische trekker.

  1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
    PREMIUM
    VIDEO

    Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

    Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.

Apeldoorn