Tadej Pogacar juicht voor Primoz Roglic.
Volledig scherm
Tadej Pogacar juicht voor Primoz Roglic. © photo: Cor Vos

Pogacar wint op monsterklim Los Machucos, Roglic doet goede zaken

De dertiende etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Tadej Pogacar. Op de monsterklim Los Machucos bleef de Sloveen zijn landgenoot Primoz Roglic voor, die flinke klap uitdeelde aan zijn concurrenten.

Zonder de vermoeide Vuelta-winnaar van 2015, Fabio Aru, ging de dertiende rit van start. Opnieuw kregen de aanvallers het niet cadeau in de beginfase van de rit. Een eerste poging van Wout Poels om weg te rijden uit het peloton draaide op niets uit, maar een tweede poging was wel succesvol. Door toedoen van de Limburger, die op de eerste van zeven beklimmingen wegreed, ontstond er een kopgroep van maar liefst 29 man. Sergio Higuita was op tien minuten achterstand de best geplaatste renner in het klassement en geen directe bedreiging voor Primoz Roglic. Met Martijn Tusveld zat er naast Poels een tweede Nederlander mee.

Aanwezige Poels

Op de derde en tevens langste klim van de etappe dunde Poels de groep uit, maar op de volgende klim smolt alles grotendeels weer samen. Héctor Sáez voelde zich goed en reed lange tijd alleen voor de achtervolgende groep uit. Hij haalde het zelfs tot aan de voet van Los Machucos, maar op de gevreesde klim (met stijgingspercentages boven de 25 procent) werd hij rap voorbij gereden door Bruno Armirail.

Het peloton had ondertussen de achterstand van bijna negen minuten verkleind tot slechts twee minuten. Door toedoen van de Astana-mannen lag het tempo erg hoog, maar het was Movistar-renner Nairo Quintana die als eerste klassementsrenner versnelde. Zijn vroege aanval moest hij later terugbetalen toen de Slovenen Roglic en Pogacar versnelden. Samen maakten ze jacht op Latour, die als enige nog was overgebleven uit de vroege vlucht. Met nog anderhalve kilometer te gaan werd Latour op een van de steile stroken uit zijn etappeoverwinning-droom gehaald en stormden Roglic en Pogacar in dalende lijn op de finishstreep af.

Sloveens onderonsje

Spannend werd het echter niet. Roglic gunde zijn jongere landgenoot zijn tweede etappeoverwinning en deed zelf een geweldige zaak in het algemeen klassement. Latour finishte op 27 seconden achterstand nog als derde voor Valverde, Quintana en Majka. López gaf al een minuut toe en finishte net voor Wilco Kelderman, die knap tiende werd.

In het algemeen klassement heeft Roglic nu een voorsprong van 2.25 minuten op Valverde en 3.01 minuten op Pogacar, die twee plaatsen stijgt. De Colombianen López (3.18) en Quintana (3.33) volgen op plek vier en vijf. Kelderman klimt een plaatsje naar de negende stek.

Tadej Pogacar en Primoz Roglic.
Volledig scherm
Tadej Pogacar en Primoz Roglic. © photo: Cor Vos
Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © BSR Agency
Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © photo: Cor Vos