Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en Javier Guillén, directeur van La Vuelta schudden elkaar de hand na ondertekening van het contract. Onder toeziend oog van de drie wethouders van de steden waar La Vuelta Holanda start in 2020: vlnr Huib van Olden (’s-Hertogenbosch), Daan Quaars (Breda) Klaas Verschuure (Utrecht).
Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en Javier Guillén, directeur van La Vuelta schudden elkaar de hand na ondertekening van het contract. Onder toeziend oog van de drie wethouders van de steden waar La Vuelta Holanda start in 2020: vlnr Huib van Olden (’s-Hertogenbosch), Daan Quaars (Breda) Klaas Verschuure (Utrecht). © Gemeente Utrecht

Wethouder Breda na uitstel Vuelta: ‘Het is geen straatbarbecue die je verplaatst’

Het feestje, dat de start van de Ronde van Spanje in augustus in Utrecht had moeten zijn, gaat voorlopig niet door. Door de herziening van de wielerkalender - nodig vanwege de coronacrisis - is de Spaanse wielerkoers sowieso verplaatst tot laat in het najaar. 

De organisatoren zoeken nog een datum voor de wedstrijd die zou beginnen met drie etappes op Nederlandse bodem. ,,Heel erg jammer", zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken).

Quote

We hebben nu ongeloof­lijk veel vragen

Daan Quaars (wethouder Breda)

Zoals de start van de Tour de France in 2015 de stad in een roes kreeg, had nu de Vuelta Utrecht op 14 en 15 augustus in de ban van het wielrennen moeten brengen. De voorbereidingen zijn al lange tijd bezig. ,,Zeker ook voor alle vrijwilligers, buurtbewoners en actieve ondernemers die zich op de komst van de wielerronde hadden verheugd is dit een tegenvaller", zegt Verschuure.

,,Corona zet de hele sportwereld op zijn kop en het treft nu ook de Vuelta. Een concrete nieuwe datum is er nog niet. De internationale wielerbond UCI en de Spaanse organisatoren gaan de komende weken overleggen wanneer de ronde wel verreden kan worden. Pas dan bekijken we met La Vuelta Holanda, met Den Bosch, Breda en de provincies wat de mogelijkheden zijn.”

In Breda heeft wethouder Daan Quaars (Sport) er ook wat zorgen bij. ,,De consequenties zijn nu nog niet inzichtelijk, maar ze zijn hoe dan ook enorm. Het is geen straatbarbecue die je verplaatst. Breda is al twee jaar bezig om het evenement te organiseren", vertelt Quaars. ,,We zagen het uiteraard wel aankomen. Het is goed dat het half augustus niet doorgaat. Maar we hebben nu ongelooflijk veel vragen, en iedere vraag leidt tot moeilijke antwoorden. De signalen die we krijgen zijn dat de organisatie nog steeds graag naar Nederland komt. De wereld verandert dagelijks, het is onze taak om te anticiperen op de beslissingen die de UCI neemt."

2019-12-17 21:37:40 Ronde van Spanje 2020, met start in Nederland. ANP INFOGRAPHICS
Volledig scherm
2019-12-17 21:37:40 Ronde van Spanje 2020, met start in Nederland. ANP INFOGRAPHICS © ANP Graphics