37 jaar en toch nog geneeskunde studeren: ‘Terug naar school met leeftijdsgenoten van mijn zoon’
Als dertiger toch nog geneeskunde gaan studeren: Noesa den Hartog gaat die uitdaging vanaf september aan. Toen ze op haar negentiende moeder werd, liet ze haar droom om gynaecoloog te worden tijdelijk varen, maar zoveel jaren later kriebelt het nog steeds. En dus besluit de ondernemer om er nu, op haar 37ste, alsnog voor te gaan. Een keuze waar ze veel lof voor krijgt op LinkedIn.
Mensen helpen is mijn grootste drijfveer
‘Ik ga de grote uitdaging aan om de collegebanken in te duiken met leeftijdsgenoten van mijn oudste zoon’, zo schrijft Noesa met een knipoog op het platform. Een uitspraak die de ongebruikelijkheid van haar keuze benadrukt. Ze heeft lang over het besluit nagedacht, vertelt de ondernemer die momenteel nog haar eigen schoonheidssalon in Nieuwegein runt. ,,Ik was zo aan het worstelen: ga ik mijn droom laten varen, of ga ik het toch nog proberen? Ik struggelde vooral met onzekerheden en schuldgevoelens.”
Terug naar school
Want: kan ze dit eigenlijk wel, vraagt ze zichzelf af. ,,Niet alleen de studie is pittig, maar ook de vwo-certificaten die ik eerst nog moet halen. Daarnaast zat ik natuurlijk met de gedachte: hou ik nog wel tijd over voor mijn kinderen?” aldus de moeder, die vijf jaar geleden haar tweede zoon op de wereld zette.
Het is haar familie die Noesa ervan overtuigt dat ze het kan. ,,Elke keer als ik twijfelde, waren zij er om mij te steunen.” Ook haar ambitieuze karakter is een motiverende factor. ,,Al zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door zwangerschappen, bevallingen en het ziekenhuis. Ik krijg weleens de vraag: waarom word je dan geen verloskundige? Maar ik wil juist vrouwen bijstaan als ze problemen tijdens de zwangerschap ervaren. Mensen helpen is mijn grootste drijfveer.”
Lange dagen
Tussen mijn afspraken door studeer ik in het keukentje van de zaak
Maandenlang studeert Noesa in de tijd die ze kan vrijmaken voor de grote selectiedag van de opleiding. Een zenuwslopend moment, maar de uren zelfstudie blijken voldoende: Noesa wordt aangenomen. ,,Van de 1400 studenten zat ik bij de beste 304 (het aantal plaatsen dat komend jaar beschikbaar is voor aanstaande geneeskundestudenten in Utrecht, red.). Dat vind ik nog steeds bizar. Ik ben zo dankbaar, trots en blij dat mijn droom nu eindelijk gaat uitkomen.”
Al moet ze dus eerst nog de benodigde vwo-certificaten halen. Daarvoor is ze momenteel hard aan het studeren. ,,Ik sta elke dag om 06.00 uur op. Ik breng mijn jongste naar school en vertrek naar mijn salon. Tussen mijn afspraken door studeer ik in het keukentje van de zaak. En ook na het eten duik ik weer mijn studieboeken in, tot 23.00 uur. En dat elke dag.”
De vraag hoe ze dit nog jarenlang denkt vol te houden – als alles soepel verloopt, is ze op haar 43ste basisarts, waarna ze nog zes jaar moet specialiseren tot gyneacoloog – heeft Noesa ook zichzelf gesteld. ,,Want ja, het is enorm pittig. Maar ik ben ervan overtuigd dat het beter wordt wanneer ik aan de opleiding begin. In de collegebanken krijg je de informatie al een keer uitgelegd. Bovendien vind ik geneeskunde veel interessanter dan scheikunde en natuurkunde.” Wel baalt de dertiger ervan dat ze geen studiefinanciering krijgt. ,,Ik moet veel blijven werken, maar dat houdt me niet tegen.”
Steun uit onverwachte hoek
Aan doorzettingsvermogen dus geen gebrek. Dat merken ook de tientallen mensen die onder de LinkedIn-post van Noesa reageren. Inmiddels staat de teller op 1300 likes en meer dan 120 reacties. ,,Er zijn zoveel mensen die reageren die ik niet ken. Die mij een compliment geven, en mij nog meer motiveren. Dat vind ik zo bijzonder.”
Maar niet alleen op LinkedIn krijgt Noesa steun uit onverwachte hoek. ,,Ik heb momenteel bijles van een gepensioneerde natuurkundedocent die na een paar lessen aanbood de bijles gratis voort te zetten. Gewoon, omdat hij mij wil helpen met het verwezenlijken van mijn droom, en omdat hij ziet hoe zwaar het voor me is. Ik heb daar geen woorden voor, het is zo ontzettend lief.”
Geneeskundestudent
In september is het zover: dan mag Noesa zich officieel geneeskundestudent aan de Universiteit van Utrecht noemen. Hoe ze het gaat ervaren tussen de leeftijdsgenoten van haar zoon (18), is nog even afwachten. ,,Mijn medestudenten zijn natuurlijk met heel andere dingen bezig, de hormonen gieren door hun lijf.” Lachend: ,,Misschien zit ik af en toe oogrollend in de collegebanken, maar wellicht kan ik voor studenten ook een soort mentorrol vervullen. Ik vind het in ieder geval verfrissend hoe respectvol de jeugd tegenwoordig met elkaar omgaat, dus ik kan me niet voorstellen dat dit een struikelblok gaat zijn.”
Al zou een medestudent van haar eigen leeftijd natuurlijk wel leuk zijn. Noesa weet echter als geen ander dat je op haar leeftijd een drempel over moet om weer terug naar school te gaan. ,,Ik hoop dat ik met mijn LinkedIn-post en mijn verhaal dertigers en veertigers inspireer. Als ik slechts één iemand kan overtuigen die droom na te jagen, is dat al voldoende.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe Lars ervoor zorgt dat duizenden honden worden uitgelaten (maar hij heeft zelf géén hond)
Het koppelen van hondeneigenaren en vrijwillige uitlaters blijft een succes. Dat merkt Lars Berends die nog altijd groei in zijn website hondjeuitlaten.nl. Hij is inmiddels de landsgrenzen over en heeft nog meer ideeën om zijn platform verder uit te bouwen. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Salaris
‘Toen ik drie panden had kon ik er van leven en heb ik mijn baan opgezegd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan (39) werkt 50 uur in de week als vastgoedondernemer. Hij heeft zijn eigen makelaardij met meerdere vestigingen. Hij heeft in meerdere panden geïnvesteerd waar hij huuropbrengsten van krijgt. -
PREMIUM
Rechtbankbode Joop gaat met pensioen: ‘Advocaten met kapsones, hadden aan mij een slechte’
Niet alle advocaten zullen hem missen in de Rotterdamse rechtbank. Want bode Joop ten Kaate wilde hen wel eens terechtwijzen als ze ‘kapsones’ hadden of dachten de dienst uit te kunnen maken. Na 15 jaar rechtszaken te hebben uitgeroepen, is hij met pensioen. Daarmee is misschien wel de meest markante bode van het toneel verdwenen.
-
PREMIUM
Scholen zetten alles op alles om voldoende leraren te vinden: dure benzine is al reden te vertrekken
Wie als leraar Nederlands voor de klas wil staan, zit in Amersfoort op rozen. Dan heb je de keus uit maar liefst vijf middelbare scholen. Omgekeerd: het is aanpoten voor scholen om nog voor de vakantie hun lerarenbestand weer op peil te hebben. Vooral leraren Nederlands zijn gewild, maar ook economie- en wiskundedocenten. -
PREMIUM
Anne Schulp heeft de droombaan van ieder kind dat gek is op dino’s: hij is dinosaurus-professor
Hij weet álles van dinosaurusvoetsporen, kuddegedrag van dino’s en hij groef een skelet van een Tyrannosaurus rex op. Anne Schulp is zijn naam en hij is mateloos gefascineerd door uitgestorven beesten. Met zijn onderzoek speurt de wetenschapper naar het antwoord op de vraag van ons bestaan: waar komen wij vandaan? -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.