‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken.
Een afspraak maken voor een internetverbinding bij een van de aanbieders in ons land is ontzettend makkelijk, merkte ik. Je gaat naar een website, vult gegevens in en geeft aan wanneer je kunt. Je afspraak wordt ter plekke in je scherm bevestigd: vrijdag over twee weken, van 14.00 tot 16.00 uur. Nog geen minuut later verschijnt in je mailbox nog eens een éxtra bevestiging. Onnodig, want je hebt de afspraak al netjes in je agenda gezet; je wist immers meteen al wanneer je thuis moest zijn.
Maar dan begint het pas. Een week voor de afspraak krijg je nog een reminder: je hebt een afspraak, he? Drie dagen van tevoren: nóg eentje, ‘Joehoe! Afspraak!!!’. Net als ik denk dat ze wel klaar met me zijn, volgen er sms’jes. De dag van tevoren én op de dag zelf. Als ze er de mankracht voor hadden, zouden ze ’s ochtends nog voor mijn deur staan ook: vanmiddag afspraakje, niet vergeten he?
Nadenkspieren trainen
Als het nou alléén de internetaanbieder betrof, was het nog tot daaraantoe geweest. Maar het is ook de sportschool, pakketbezorger, vliegtuigmaatschappij, autoverhuurder, kapper én de tandarts. Dat een bedrijf dit doet, is niet onlogisch. Ze willen simpelweg het aantal no-shows beperken. Een monteur sturen naar iemand die niet thuis is of tijd vrijhouden voor iemand die niet komt, kost geld. Er zit echter wel een risico aan. Als je je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen.
Je kunt er ook op vertrouwen dat mensen zelf hun afspraken kunnen bijhouden
Hoe minder je hoeft na te denken, hoe minder je de nadenkspieren traint. Dat zie je ook bij uitstervende vaardigheden. Een paar jaar na Google Maps leert niemand meer kaartlezen (vervelend, als je verdwaald bent en je batterij is leeg). Een rekenmachine maakt ons minder goed in hoofdrekenen. Met een spellingscontrole verlies je het vermogen tot spellen. Vraag een modern mens wat voor weer het is, en hij kijkt naar zijn telefoon in plaats van naar buiten. We worden steeds meer gemaksmensen, die je aan het handje moet houden. Die je vijftien reminders moet sturen, anders vergeten ze een afspraak. Dat hoeft natuurlijk niet: je kunt er ook op vertrouwen dat mensen zelf hun afspraken kunnen bijhouden. Laat ons in vredesnaam zélf nadenken, voor we dat vermogen kwijtraken!
Ik vroeg de monteur - die netjes had gebeld omdat hij later was - wat hij had gedaan als ik niet thuis was geweest. Hij haalde zijn schouders op. ‘Och’, zei hij, ‘dan was ik gewoon wat eerder bij mijn volgende afspraak’.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Van overal ‘ja’ op zeggen word je populair, maar van regelmatig ‘nee’ zeggen krijg je respect’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: kiezen volgens je waarden. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
‘Waarom stuur je me een mailtje én een appje, op zaterdagochtend nota bene?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ijzeren wet. -
Vandaag écht geen zin om te werken? Zo sleep je jezelf door een baaldag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een baaldag -
PREMIUM
Scholen zetten alles op alles om voldoende leraren te vinden: dure benzine is al reden te vertrekken
Wie als leraar Nederlands voor de klas wil staan, zit in Amersfoort op rozen. Dan heb je de keus uit maar liefst vijf middelbare scholen. Omgekeerd: het is aanpoten voor scholen om nog voor de vakantie hun lerarenbestand weer op peil te hebben. Vooral leraren Nederlands zijn gewild, maar ook economie- en wiskundedocenten.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Lavendel Anouk is voor kweker Paul de bestverkochte soort ooit: 20.000.000 plantjes in héél Europa
Ze zijn niet aan te slepen en je ziet ze overal. In de tuin, langs de weg, op terras en balkon. Lavendelplanten zijn megapopulair en worden met miljoenen verkocht. Alle soorten doen het goed, maar de absolute topseller is ‘Anouk’ van lavendelkweker Paul van der Salm uit Boskoop.