‘Als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: van gedachten veranderen.
Deze reeks columns om de vakantie van Thijs op te vullen is met deze aflevering weer klaar. Tweemaal heb ik het gehad over zaken die op veel werkplekken nog als ‘eng’ worden ervaren: onbeperkt vakantiedagen en collega’s die elkaars salaris bepalen.
Het zou goed kunnen dat ook jouw eerste reactie op deze ideeën afwijzend was. Misschien dacht je wel ‘belachelijk’ of ‘bij ons zou dat nooit werken’. De eerste meningen schieten door je hoofd, en daar blijf je bij. Onze gevormde mening zien we als onderdeel van onszelf. Van mening veranderen vinden we daarom eigenlijk maar iets vies; we vinden het hypocriet en verraderlijk om eerst heilig te geloven in het een, maar vervolgens over te stappen naar het tegenovergestelde. Hoe kun je bijvoorbeeld nou eerst voor Ajax zijn, en dan voor Feyenoord?
Zonder gordels op de achterbank
Maar in werkelijkheid veranderen we best vaak van gedachten. Ik herinner me nog dat wij in de jaren 90 op vakantie gingen met de auto en dat ik achterin zat zonder gordel om. Nu word je als ouder zowat het gesticht in gekeken als je geen gordels omdoet bij je kinderen op de achterbank. Ook op het werk kan er een hoop veranderen. Nog niet zo heel lang geleden was thuiswerken bij veel bedrijven uit den boze. Nu willen velen onder ons niet anders meer.
Eigenlijk zouden we het knap moeten vinden dat iemand op basis van nieuw bewijs, argumenten of goede overwegingen van mening verandert. Deze persoon moet over zijn of haar ego stappen om dat te doen. Dat is wat mij betreft een applaus waard.
Met minder starre collega’s werken is een stuk leuker
Hoe mooi is het als barbecuemeesters strikt vegetariër worden omwille van het klimaat? Of als je baas vertelt dat jouw idee na overweging eigenlijk toch wel een goed idee is? Ik heb altijd wel respect voor mensen die hun mening aanpassen na goed bewijs. Oké, je hoeft niet met elk zuchtje wind mee te waaien, maar als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held.
Als we eens onze mening veranderen over mensen die hun mening veranderen, dan kunnen we goed en flexibel de toekomst ingaan. Dat is handig voor organisaties in een snel veranderende wereld. En met minder starre collega’s werken is een stuk leuker. Misschien verander ook jij nog van gedachten over mijn ‘gekke organisatie-ideeën’ en ga je ze toch opeens aanhangen. Dat zou ik leuk vinden.
Columnist Thijs Launspach is met vakantie. Lennard Toma is zijn tijdelijke vervanger. Meer weten over Lennards kijk op werk? Lees ook zijn boek 99 Problems But The Boss Ain’t One.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
poll
Collega’s die elkaars salaris bepalen: ‘Zij weten tenminste wat je precies doet, HR niet’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: wat als collega’s elkaars salaris bepalen? -
PREMIUM
Strijkt de nieuwe leidinggevende iedereen tegen de haren in? Dit gaat er waarschijnlijk mis
Wie op werk goed presteert, kan promotie krijgen naar een leidinggevende rol. De overstap van inhoudelijk werk naar een aansturende functie is zo makkelijk nog niet, weet Lennart van der Kraan. Als coach helpt hij beginnende leidinggevenden de grootste valkuilen te vermijden. Hier moet je op letten in drie veelvoorkomende scenario’s. -
PREMIUM
Kristel (36) is zakenvrouw van het jaar: ‘Klant die ik koffie bracht nam aan dat ik de secretaresse was’
Kristel Groenenboom (36) werd al op haar 23ste directeur van haar vaders containerbedrijf. Nog altijd ziet ze dat vrouwen in technische beroepen in de minderheid zijn, zeker in een topfunctie. Dit zijn de lessen die zij heeft geleerd.Oosterhout -
PREMIUM
Nagelsalons schieten als paddenstoelen uit de grond: ‘Leuk beroep waarmee je goed je brood kan verdienen’
Op zoek naar een manicure of hippe kunstnagels? Keuze genoeg want het aantal nagelstylisten is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen in het Groene Hart. Mede dankzij de grote invloed van sociale media, zoals Instagram en TikTok. ,,Het is een leuk beroep. Je kunt er goed je brood mee verdienen.”Mijdrecht -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
Weer ‘echt’ contact met elkaar maken na corona: ‘Je hebt er maar één ding voor nodig’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: weer verbinding maken. -
-
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.