‘Als we toch mensen verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hoeveel vinkjes kan jij aankruisen?
De zeven vinkjes: je kon er de afgelopen tijd niet omheen. In het boek van Joris Luyendijk met die titel stonden zeven vormen van ongelijkheid. Heb je deze vinkjes, betoogt Luyendijk, dan heb je het makkelijker: man, wit, hetero, hoogopgeleide ouders, in Nederland geboren, vwo en universiteit gedaan. Voldoe je aan deze eigenschappen, dan heb je het nét iets makkelijker in het leven.
Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Ongelijkheid bestaat, en heeft inderdaad met dit soort eigenschappen te maken. Maar niet alléén: de vinkjes lijken me incompleet. Als we dan toch mensen gaan verdelen in hokjes, laten we dan ons best doen om álle relevante hokjes te noemen. Er zijn namelijk naast deze sociale factoren ook andere eigenschappen die voor ongelijkheid zorgen, die je ook maar hebt meegekregen.
Intelligente mensen hebben het makkelijker, al zegt intelligentie natuurlijk niets over wat je waard bent
De zeven extra vinkjes
Ik zie minstens nóg zeven vinkjes die zorgen voor ongelijkheid:
Mooi: Vreselijk onrechtvaardig, maar wel waar: aantrekkelijke mensen verdienen meer en krijgen meer kansen. Ze worden onbewust gezien als intelligenter en aardiger, simpelweg om hoe ze eruitzien.
Fysiek gezond: Het is een privilege om niet te worden gehinderd door je lijf. Gezonde mensen hebben meer tijd om prestaties te leveren, en dat gaan hen vaak ook makkelijker af. Dat is niet alleen een kwestie van ‘gezond leven’, ook van je genen.
Mentaal gezond: Hetzelfde geldt voor tussen je oren. Mentaal lijden kan je flink in de weg zitten in je werk, én daarbuiten. Dat niet hoeven meemaken is een voorrecht waar we te weinig bij stilstaan.
Slim: We denken er liever niet over na, maar niet iedereen is even slim. Intelligentie is grotendeels genetisch bepaald: je moet het doen met wat je hebt. Intelligente mensen hebben het makkelijker, al zegt intelligentie natuurlijk niets over wat je waard bent.
Extravert: De ene mens staat het liefst in het middelpunt, de ander is liever op zichzelf. Het een is niet beter dan het ander. Sociaal vaardiger types kunnen wel beter netwerken, en komen in een sollicitatiegesprek beter uit de verf.
Emotioneel stabiel: Mensen verschillen in hoe snel ze in de stress schieten of angst of frustratie ervaren. Ben je emotioneel stabieler, dan heb je het op werkgebied makkelijker dan je neurotischere collega’s.
Werkdrift: Je hebt werkpaarden en showpaarden, en zo is het ook met mensen. Sommige mensen zijn ordelijke workaholics, andere mensen wat chaotischer en moeilijker vooruit te branden. En ja: die eerste categorie heeft een voorsprong.
We moeten nodig praten over ongelijkheid en privilege. Maar dan ook over álle vormen!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Het is lastig om helder na te denken als de stress uit onze oren spuit’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werkstress bestrijden -
column
‘Ga er maar gerust van uit dat er op je werk mensen zitten die het momenteel moeilijk hebben’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Blue Monday -
column
Waarom je dit jaar best wat minder hard mag werken
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: hard werken -
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Sportstudenten timmeren als zzp’er al aan de weg: ‘Administratie vind ik nog wel spannend’
Job Smit (21), Rik de Groot (23) en Sjoerd Theunis (18) zitten nog op de opleiding Sport en Bewegen, maar hebben nu al hun eigen bedrijf. Ze bevestigen de nieuwste cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel: jongeren kiezen er steeds vaker voor om hun werkzame leven meteen als zelfstandig ondernemer te beginnen. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Waarom ‘nooit opgeven’ geen goed advies is
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: doorgaan of toch stoppen?