Baan kwijt in horeca of toerisme? Deze sector verwelkomt je met open armen
Een overstap maken naar de techniek, terwijl je in een totaal andere sector werkzaam bent? Eén op de vijf Nederlanders lijkt dat wel wat, blijkt uit nieuw onderzoek door TechniekOpleiding.nl. Maar werkenden uit sectoren die het hardst getroffen zijn door de pandemie, zien een overstap naar de technische sector niet altijd zitten.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1500 werkende Nederlanders. Een op de vijf daarvan staat positief tegenover een nieuwe carrière in de techniek, maar het man-vrouwverschil is aanzienlijk. Van de ondervraagde mannen overweegt 29 procent omscholing naar de techniek, tegenover 11 procent van de vrouwen.
In de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zijn niet alle werkenden even enthousiast. In de horeca (21 procent positief) en toerisme en luchtvaart (17 procent) is men wel te porren voor een overstap naar de techniek, maar in de cultuur-, sport- en recreatiesector zegt slechts 3 procent een switch naar een technisch beroep serieus te overwegen.
Zwaar en vuil
Onwil is volgens Marc Hendriks, Hoofd Sales van ROVC, opleidingscentrum voor technisch Nederland, niet per se de oorzaak van die relatief lage cijfers. De sector kampt nog altijd met negatieve vooroordelen over werken in de techniek. ,,Men denkt dat de salarissen laag uitvallen of dat je in de techniek per definitie zwaar en vuil werk doet”, aldus Hendriks. ,,Of dat je sterke technische vaardigheden nodig hebt. Dan denken de meesten bij voorbaat al: dit is niets voor mij.”
Voor hen is de techniek vaak een ver-van-mijn-bed-show, zegt Hendriks. ,,Omscholing is populairder bij diegenen die op het eerste oog meer affiniteit hebben met de techniek”, legt hij uit. ,,Zoals bijvoorbeeld werkenden in de landbouw of visserij. Terwijl mensen die bijvoorbeeld in de horeca en het toerisme werken, vaak juist betere people skills hebben en breder geïnteresseerd zijn. Dat kan juist een voordeel zijn.”
‘Niet verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden’
Dennis van Zwieten (20) rondde zijn opleiding sportwetenschappen en bewegingsleer af, maar wist in het derde jaar al dat die richting niets voor hem was. Wat hij wel wilde doen wist hij niet, maar dat veranderde toen hij een bijbaantje kreeg als Coolblue-monteur. ,,Ik had niet verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden”, vertelt Van Zwieten. ,,Vooral het werken met mijn handen en het installeren van apparaten vind ik gaaf om te doen. Toen ik me dat realiseerde ben ik me gaan inlezen en op zoek gegaan naar iets dat bij mij past.”
Wanneer iemand gemotiveerd is, investeert een bedrijf meestal graag in die persoon
Inmiddels werkt hij als koeltechnicus bij IJskoud, een technisch bedrijf dat zich specialiseert in slimme koel- en klimaattechnieken. ,,Ik kende het bedrijf al en dacht dat een baan daar te hoog gegrepen voor mij zou zijn”, vertelt Van Zwieten. ,,Wat echter het belangrijkste bleek te zijn is dat ik gemotiveerd ben om de overstap te maken. Het bedrijf investeert in mijn omscholing en zo kan ik werken en leren tegelijk.”
Meer weten over de carrièremogelijkheden in de techniek? Bezoek de infopagina ‘Werken in de techniek’ van Nationale Vacaturebank!
Enthousiasme en passie zijn inderdaad de belangrijkste elementen voor een succesvolle overstap, zegt Hendriks. ,,Het enige dat je echt nodig hebt is motivatie”, vertelt hij. Er wordt volgens hem daarnaast vaak vergeten hoe breed de techniek eigenlijk is. ,,Er zijn zoveel verschillende disciplines in dit vak. Ook hier zijn mensen nodig die mooie projecten kunnen managen of die ervoor zorgen dat er onderling beter wordt samengewerkt. Daar heb je geen technische vaardigheden voor nodig.” Het zou mooi zijn als die bewustwording zou groeien, vindt hij. ,,Het belangrijkste is om te kijken naar waar je affiniteit ligt.”
Bedrijven willen investeren
Een ander vooroordeel dat vaak heerst is dat er een paar jaar gestudeerd moet worden voordat je aan een baan in de techniek kan komen. Ook weten veel mensen niet dat er mogelijkheden zijn om een omscholingstraject te laten betalen. ,,Wanneer iemand gemotiveerd is, investeert een bedrijf meestal graag in die persoon”, zegt Hendriks. ,,Dit hoeft niet altijd een mbo-traject van twee jaar te zijn, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een aantal praktijkgerichte cursussen te doen en daarmee iemand snel inzetbaar maken. Het verschilt per baan wat er nodig is.”
Je kent vast wel iemand in je kring die in de techniek werkt. Ga met diegene in gesprek en vraag bijvoorbeeld of je een dagje mee mag lopen
In het geval van Van Zwieten betekende dit eerst een paar maanden werken voordat hij de schoolbanken induikt. ,,Op die manier begin ik niet blanco aan het omscholingstraject”, legt hij uit. ,,Daarna komen er vier fases, waaronder solderen en theorie over de koude middelen. Praktijkoefeningen krijg ik op de zaak en de theorie wordt straks klassikaal gedaan. Daarna kan ik volledig aan de slag.”
Open blik
Een struikelblok is dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. ,,Het belangrijkste is om erachter te komen wat je leuk vindt om te doen”, zegt Van Zwieten. ,,Daar kom je alleen achter als je ook echt aan de slag gaat. Je kent vast wel iemand in je kring die in de techniek werkt. Ga met diegene in gesprek en vraag bijvoorbeeld of je een dagje mee mag lopen.”
Maak je dus niet te druk om wat je nog niet kunt, zegt Hendriks. ,,Laat je allereerst adviseren door bijvoorbeeld een omscholingsdeskundige. De tweede stap is om te kijken naar de omscholingsmogelijkheden”, vertelt hij. ,,Daarna is het goed om je in te lezen over de (overheids-)subsidies die beschikbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld een basisopleiding techniek. Dan heb je de eerste stap al gezet. Mijn advies is vooral: gun jezelf die open blik en laat je motiveren door de vele mensen die met passie actief zijn in de techniek.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkloosheid blijft ondanks recessievrees dalen
De werkloosheid is in december opnieuw gedaald. In de laatste maand van 2022 zat 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
6
Mae (23) haalde hbo-diploma ondanks alle negatieve adviezen van leraren: ‘Ik was te lief voor de havo’
De 23-jarige Mae kreeg op de basisschool te horen dat ze te lief was voor de havo en werd naar de mavo gestuurd. Zelfs na het behalen van haar havo-diploma bleef die uitspraak haar nog lang achtervolgen. Inmiddels heeft ze een hbo-diploma in de pocket en runt ze haar eigen bedrijf. ,,Ik ben uiteindelijk dankbaar hoe dit allemaal is gelopen, want ik heb er één heel belangrijke les van geleerd: laat nooit iemand jouw zwakke punten bepalen.” -
Op zoek naar werk? Deze vier beroepsgroepen zijn ook nu kansrijk
In sectoren als de horeca, toerisme en cultuur is er momenteel minder werk voor handen. Gelukkig zijn er ook beroepsgroepen die zowel voor de korte als de lange termijn staan te springen om nieuwe mensen. In welke banen maak je de meeste kans, en wat heb je daarvoor nodig? Nationale Vacaturebank zet het voor je op een rijtje.
-
PREMIUM
Ibrahim kleedt BN’ers en bruidegoms: ‘Iedereen gaat bij mij met een glimlach de deur uit’
Hij maakt al 15 jaar pakken op maat voor bekende Nederlanders en bruidegoms, maar nooit eerder was het zo druk als nu. Veel bruidsparen die tijdens corona hun huwelijksfeest moesten uitstellen, klopten het afgelopen jaar massaal aan bij de bekende Turkse Nederlandse kleermaker Ibrahim Tosun voor een trouwpak op maat. ,,Ik heb veel klanten moeten weigeren.’’ -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
'Moordende concurrentie' voor stageplekken: zo val je op bij bedrijven
De meeste mbo- en hbo-studenten moeten voor hun opleiding een aantal weken stage lopen, dé kans om al je opgedane kennis in de praktijk te brengen. Bovendien kan een geslaagde stage je een voordeel geven op de arbeidsmarkt. Maar het vinden van een stageplek kan zeker in coronatijd lastig zijn.