Bang voor de donkere dagen? Met deze tips voorkom je een mentale dip
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een gezonder hoofd.
Delen per e-mail
Het aantal besmettingen loopt terug, maar niet genoeg. De zorg kan het nog aan, maar niet voor lang. Daarom gaan we tóch weer dieper de lockdown in, zo bleek vorige week uit de persconferentie. We waren er al een beetje op voorbereid, maar toch is het een flinke domper.
Gedeprimeerd
De aankondiging komt ook nog eens op een lastig moment. We gaan de koude, donkere winterdagen in, waardoor veel mensen sowieso al wat somberder worden. Daarbij volgen de extra maatregelen op een veel langere periode van aanpassingen, die niet al te best is geweest voor onze gezondheid, zo blijkt uit recent onderzoek. We zijn over het algemeen meer gaan snacken, minder gaan sporten en slechter gaan slapen. We zijn gemiddeld twee keer zo angstig geworden. We voelen ons meer gestrest en gedeprimeerd. En we gaan dus nu een zware winter tegemoet.
Aanpassen
Het goede nieuws is dat er wel degelijk dingen zijn die je kunt doen om je mentale gezondheid te verbeteren, en je te wapenen tegen deze uitdagende tijd. We moeten ons aanpassen, maar zijn niet machteloos. Over een aantal van de basics schreef ik eerder: stel je verwachtingen bij, zet jezelf op een nieuwsdieet, zorg voor voldoende beweging en kies een project om je tanden in te zetten. Deze week, voor de volgende ronde maatregelen, vijf nieuwe tips voor een gezonder hoofd in lockdown.
1. Ruim op. Uit onderzoek blijkt dat mensen somber en gestrest worden van leven in een rommelig huis. Opruimen is ook een goede manier van controle uitoefenen op je omgeving. Dubbel winst voor je mentale gezondheid.
2. Bel vaker. Telefoneer tijdens de gewone dingen in en rond het huis. Koken, eten, wandelen, de was opvouwen: prima gelegenheden om te kletsen met familie of vrienden. Je hebt vaak een natuurlijker gesprek, en voelt je minder alleen.
3. Beleef avonturen. Verdwijn in een mooi boek, spannende film of verslavende serie. Je bewegingsruimte is misschien beperkt, maar in je hoofd kun je nog steeds grote avonturen beleven.
4. Help anderen. Draag bij waar dat kan. Bel mensen op die het zwaar hebben. Word vrijwilliger voor het Rode Kruis. Kijk in de buurt of je voor iemand boodschappen kunt doen. Een waardevolle tijdsbesteding en je voelt je minder machteloos.
5. Vraag op tijd hulp. Vraag hulp wanneer dat nodig is. Misschien wel het belangrijkste voor je mentale gezondheid. Zit je erdoorheen, loop je tegen iets groots aan, houd het niet voor je en vraag op tijd hulp. Je baas, collega’s, familie of vrienden staan je graag bij: je hoeft het niet alleen te doen.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier de video met tips van Thijs voor thuiswerken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In 2017 kwam ze naar Nederland, nu is Iman (23) de eerste vrouw met hoofddoek in Rode Kruis-campagne
Iman (23) is de eerste vrouw met een hoofddoek die in een campagne van het Nederlandse Rode Kruis een hoofdrol te pakken heeft. En wie haar cv bekijkt, kan niet anders dan respect hebben voor de jonge vrouw uit Stolwijk. -
Bouwmarkten gooien deuren tóch open: ‘Nieuwe tegels bestel je niet snel online’
Ikea houdt de deuren vooralsnog dicht voor winkelen op afspraak, maar klanten kunnen vanaf woensdag wel weer terecht bij bouwmarkten Gamma en Karwei. ,,Mensen willen hun nieuwe laminaat of tegels toch in de winkel uitzoeken en niet online bestellen.’’ -
PREMIUM
Radiodeejay Rámon Verkoeijen: ‘Hoe krijg je nou van plaatjes draaien een burn-out?’
Radiodeejay Rámon Verkoeijen (35) is hersteld van een burn-out. De oude wordt hij nooit meer, zegt hij. Maar na anderhalf jaar herstel is hij wel terug op 3FM, met twee avondshows. ,,Ik ga niet meer doen wat anderen van me verwachten.’’ -
Waarom je eens met je collega’s zou moeten schilderen, koken of fotograferen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuiswerken de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Deze week: deel je talent. -
Pakketsorteerder stuurt PostNL liefdesbrief: ‘Hoop aandacht te krijgen voor mijn probleem’
Anna Dolanska komt uit Polen en werkt al negen jaar op uitzendbasis als pakketsorteerder voor PostNL. Inmiddels heeft ze een vaste aanstelling via het uitzendbureau weten te bemachtigen, maar ze wil niets liever dan écht aangenomen worden. Via een liefdesbrief hoopt ze nu de aandacht van PostNL te krijgen.
-
Waarom we streng zijn voor anderen maar zelf de regels omzeilen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze site. Vandaag: streng voor anderen. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
Halve dag voorbij en nog geen letter op papier? Zo stop je uitstelgedrag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: uitstelgedrag.