Boosheid moet je niet wegstoppen: zo benut je deze emotie ten goede
ColumnGedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: Om boos te zijn hoef je niet boos te doen.
Het begon al als ik de trein uitstapte. Bah, dit stomme station weer, dacht ik dan. Woedend beende ik naar buiten, ziedend drukte ik op knopjes bij verkeerslichten en nijdig hield ik mijn pasje voor de toegangsdeur van mijn werk.
Boosheid is een emotie waar ik niet goed mee om kan gaan. Als ik als kind met de deuren sloeg moest ik van mijn ouders de deur daarna nog een keer rustig dichtdoen: ,,Die deur kan er ook niks aan doen.’’ Wat ik niet wist is dat er een verschil is tussen boos zijn en boos doen. Boosheid is een emotie waar op zichzelf niks mis mee is. Het vertelt je dat er iets oneerlijks gebeurt of iemand iets kwetsend doet. Boosheid stimuleert je om op te komen voor een eerlijke behandeling.
Enorme golf
Boosheid uitleven en slaan of agressief doen lost vaak maar weinig op. De kans is groot dat dit escaleert en je hiermee anderen en je relatie met hen schaadt. Vaak voel je je daarna nog slechter. Kalmeren is vaak een betere optie. Emoties kun je vergelijken met een enorme golf. Deze slaat over je heen en dat is een rotgevoel, maar als je dit gewoon ervaart en niks doet, gaat deze golf ook vanzelf weer weg. Vaak al binnen een paar minuten.
De oplossing was om die boosheid eens goed aan de tand te voelen
Dat is niet hetzelfde als het gevoel wegstoppen, wat ik deed. Dan ga je ertegen vechten en door al je inwendige gespartel en getrap verzuip je er haast in. Dan blijft het inwendig maar kolken en de boosheid wordt steeds groter. Niet willen voelen maakt dat een emotie nog meer zijn best doet om gehoord te worden.
De oplossing was dus om die boosheid eens goed aan de tand te voelen. Wat wil je nou eigenlijk zeggen, vroeg ik hem. Toen de emotie klaar was met brullen piepte hij: ,,Ik wil vaker thuiswerken, want ik kan me hier niet concentreren.’’ Ah kijk, daar kan ik iets mee. Met deze vraag onder mijn arm stapte ik de vissenkom van mijn leidinggevende binnen. Ze had geen idee van mijn onvrede, omdat ik nog nooit iets had gezegd. We maakten afspraken waar we beiden mee konden leven. De ochtend erop zag ik ineens hoe mooi de zon scheen door de gekleurde stationsramen.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom bedrijven beter kunnen stoppen met de prikklok
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: luie werknemers -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
PREMIUM28
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMHoe is het nu met?
Reyer werd op zijn 12de eigen baas: ‘Bedrijfsauto is een krot van een bak’
Vorig jaar nam Reyer Zwanenburg uit Haastrecht op 12-jarige leeftijd dertig legergamepistolen over en werd hij al zeer vroeg eigen baas. Hoe gaat het nu met hem? ,,Er is al een bedrijfsauto. Nou ja, het is eigenlijk een krot van een bak. Maar mijn moeder rijdt erin rondt en maakt wél reclame.”
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Vakbonden willen Europese maximumtemperatuur voor veilig werken
Een Europese koepelorganisatie van vakbonden pleit maandag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij er veilig gewerkt kan worden door mensen die buiten werken. De oproep komt nadat tijdens de recente hittegolf in Europa in Madrid drie arbeiders tijdens het werk zijn overleden. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.