Coronabegroetingen in zakelijke context: ‘Kies je de verkeerde groet, dan sta je direct 1-0 achter’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: coronabegroetingen.
Delen per e-mail
Op iemand afstappen, je rechterhand uitsteken, de handpalm van de ander vastpakken en de verstrengelde handen enkele seconden op en neer bewegen. Nog niet al te lang geleden, in het pre-corona-tijdperk, was dit de normaalste zaak van de wereld. Je kunt het je inmiddels bijna niet meer voorstellen, zo’n onhygiënische handdruk. Sinds de persconferentie begin maart waarin onze premier het handen schudden in de ban deed (en vervolgens louter uit gewoonte Jaap van Dissel toch de hand schudde) zijn begroetingen ongemakkelijk geworden.
Ik stel dan ook voor dat we vanaf nu zo mogelijk van tevoren het begroeten vastleggen, opdat we ongemakkelijke situaties vermijden waar het kan
Aan elke ontmoeting in coronatijd gaat immers een kleine onderhandeling vooraf: welke begroetingsvorm kiezen we? Onder familie en vrienden is dat nog tot daar aan toe, omdat je er dan meestal hartelijk om het gestuntel kunt lachen. In een zakelijke context is dat anders. Kies je daar de verkeerde groet, dan sla je een schertsfiguur en sta je direct 1-0 achter. Wat het niet makkelijker maakt is dat er nogal wat opties zijn voor het begroeten van een nieuwe collega, potentiële klant of opdrachtgever:
Optie A: de ellebooggroet. De door het kabinet voorgestelde begroeting waarbij niet de hand, maar de elleboog wordt uitgestoken. Vergt nogal wat van je hand-oog-coördinatie, maar kan mits correct uitgevoerd best elegant zijn.
Optie B: de voetkus. Eveneens precisiewerk, met in de praktijk behoorlijk wat struikelgevaar. Lijkt daarom niet de uitgelezen kandidaat voor een zakelijke begroeting.
Optie C: de namasté-buiging. Vooral in de wat spirituelere kringen gangbaar. Bij deze begroeting worden de handen in bidhouding voor de borst gehouden, gecombineerd met een buiging van zo’n dertig graden en een minzaam glimlachje.
Optie D: de uitzinnige zwaai, met name in het begroeten van groepen populair. Onder het uitroepen van ‘ik doe het even zo, hoor!’ worden bij deze begroeting de handen wild door de lucht bewogen.
Optie E: helemaal niet groeten. Lijkt op voorhand aantrekkelijk, want scheelt gedoe. De praktijk leert echter dat zo’n ontmoeting toch gek en afstandelijk voelt. Niet een al te best begin voor een belangrijk zakelijk gesprek.
Begroetingsvoorkeuren kunnen bijvoorbeeld per mail worden afgestemd
Het kiezen van de correcte begroeting vormt niet het allerbelangrijkste vraagstuk van de coronacrisis, maar wel een die we door goed te coördineren de wereld uit kunnen helpen. En, aangezien corona nog wel even zal blijven, lijkt het daar nu de tijd voor.
Ik stel dan ook voor dat we vanaf nu zo mogelijk van tevoren het begroeten vastleggen, opdat we ongemakkelijke situaties vermijden waar het kan. Begroetingsvoorkeuren kunnen bijvoorbeeld per mail worden afgestemd. Of per gelegenheid of werkplek vastgelegd: bij dit congres hebben we gekozen om naar elkaar te zwaaien, of wij zijn echt een ellebooggroet-bedrijf. Twijfel je, kies dan voor een buiging, die geeft het minste kans op falen. Alleen zo verslaan we corona, één ongemakkelijke begroeting tegelijk.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Stress? In onderstaande video geeft Thijs Launspach tips om hiermee om te gaan.
Op zoek naar een nieuwe baan? Laat hieronder je gegevens achter en krijg interessante vacatures direct in je mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de makkelijkste manier om stress tegen te gaan
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: een boswandeling -
‘Bovenal was 2020 een jaar waarin we onze angsten onder ogen kwamen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het jaar van hoop -
Zo maak je van 2021 een goed werkjaar: ‘Van ellende kun je ook groeien’
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en we werken allemaal massaal thuis. De uitbraak van de coronacrisis heeft een flinke impact op ons leven. Drie auteurs van de best gelezen managementboeken blikken terug op dit heftige jaar én geven hun tips voor 2021. -
PREMIUM
Hoe huisvesting van arbeidsmigranten deze politica de das omdeed
Karin Zwinkels had als wethouder van de gemeente Westland huisvesting van arbeidsmigranten in haar portefeuille. Eind 2019 stapte zij op, omdat haar aanpak niet meer werd gesteund. Veel is er volgens haar sindsdien niet veranderd. Keer op keer sneuvelen plannen vanwege weerstand uit omgeving en politiek. ,,Het is een not-in-my-backyardverhaal.” -
Dit trucje helpt tegen werkstress én lekkere trek
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: de 20-minutenregel
-
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee. -
PREMIUM
Laura werd in coronatijd weddingplanner: ‘Straks hebben mensen juist zin in feest’
Je kunt het rustig een opmerkelijke carrièremove noemen. In een tijd waarin een hand, knuffel of kus verboden is en de mensheid bijna een jaar verstoken is van feestjes hakte Laura Brinkmans (31) de knoop door. Onder de noemer Twente Weddings verzorgt zij straks als het allemaal weer kan en mag een droombruiloft van A tot Z. -
PREMIUM
Veel ondernemers dreigen te verzuipen door lockdown: ‘Men heeft niet door hoe zwaar wij het hebben’
Ondernemers mogen rekenen op extra steun nu de lockdown wordt verlengd. De diepe zakken van minister Hoekstra zijn nog lang niet uitgeput. Al moeten de verwachtingen ook worden getemperd: niet elk bedrijf zal worden gered.