Er is minder werk in sectoren als de bouw.
Volledig scherm
Er is minder werk in sectoren als de bouw. © Sem Wijnhoven/DCI Media

CPB: Jonge mannen hebben minder vaak een baan, en niet omdat ze voor de kinderen zijn gaan zorgen

Het aandeel jonge mannen dat werkt is sinds de financiële crisis van 2008 afgenomen. Dat komt vooral doordat er minder werk is in sectoren waar van oudsher mannen in actief zijn, zoals de bouw, de industrie of de zakelijke dienstverlening. Daarnaast speelt de nasleep van de financiële crisis mee, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie.

6 reacties

 • Teun Kloosterman

  1 jaar geleden
  Overal eisen ze dat je 40 uur per week komt, en dan ook nog voor 9en. Dan blijkt dat je werk bestaat uit uren schrijven, dat je niet minder dan 5 managers hebt om je te controleren, dat je salaris nog op jaren '80 niveau zit, iedereen je haat als je ziek wordt, HR je uren jat, je ondeugdelijk gereedschap krijgt, maar nog het ergste: Niemand die naar je luistert of uberhaupt zou vragen of je belemmerd wordt in kwalitatief werk leveren. Nee, dit is een prima emancipatiegolf
 • Piet Veerman

  1 jaar geleden
  Ik kwam laatst ook zo'n figuur tegen.. ze konden in het bedrijf waar ze werkt zo moeilijk personeel vinden maar zelf ging ze niet meer werken omdat ze dan werd gekort op haar uitkeringen.. MAN MAN wat een instelling! Ben super trots op mijn zoon ( 16y ) die timmerman wil worden en kwart voor 6 de deur uit gaat met zijn fiets.. die jongens moeten we maar extra belonen. En dan heb ik het nog niet gehad over de hoge belasting die wij betalen voor deze thuiszitters BAH....
 • T. Cleton

  1 jaar geleden
  Onderzoek is alweer achterhaald. Werk zat in alle sectoren. Je kan de banen uitzoeken dus lijkt me niet nodig om thuis met een uitkering te zitten.
 • Jan Ton

  1 jaar geleden
  Gelukkig gaan vrouwen wat meer full time werken, toch? Ik zie het om me heen, de motivatie om echt aan te pakken is een stuk minder dan pak 'm beet 20 jaar geleden. En in zekere zin kun je het hen ook niet kwalijk nemen, het wordt gefaciliteerd door de overheid. Wat Jan terecht ook al opmerkt.
 • Arjan van Erven

  1 jaar geleden
  "Minder werk in bouw"? We komen juist vakmensen te kort. Maar we doen twee dingen. We demotiveren jongeren op de basis school om te werken met de handen. Immers , de theorie, daar score je mee. Handen werk als je niets anders meer kan. Vervolgens schroeven we eisen om handen werk uit te voeren omhoog. En kunnen school verlaters met de verkeerde opleiding niet meer kiezen voor handen werk. Dan zijn simpele baantjes of banen waar je geen ambitie hebt, niet de drijfveer om fulltime te werken.