Crisis in de luchtvaart? ‘Voor jonge technici zijn er volop banen’
Ondanks de diepe coronadip in de luchtvaart wist Brabantse beroepsopleider Curio stages te regelen voor alle vierdejaarsstudenten vliegtuigonderhoudstechniek, die leren sleutelen aan Fokkers, F16's en helikopters. ,,Aan jonge technici blijft grote behoefte door vergrijzing. Banen volop straks.”
Ze landen voor hun stage bij de luchtmacht op Vliegbasis Woensdrecht of bij Fokker Techniek, maar vliegen ook uit naar KLM, Transavia, TUI of Brussels Airlines, de jongens en meiden die de mbo 4-opleiding vliegtuigtechniek volgen bij Curio in West-Brabant. Een sector in crisis door corona? ,,Echt niet voor technici”, stelt onderwijsmanager Marleen Michielsen.
Gedreven en gedisciplineerd
Evenals Rob van den Berg, docent en stagebegeleider, erkent ze dat de veiligheidseisen in de luchtvaart nogal wat vergen van de studenten. Maar wie afstudeert is wel gedreven, gedisciplineerd en dus gewild, betoogt het Curio-duo. ,,Omdat ze hier zo nauwgezet leren werken, ziet ook chipmachinefabrikant ASML ze graag komen, net als bedrijven die on- en offshore windmolens bouwen”, weet Van den Berg.
Omdat ze hier zo nauwgezet leren werken, zijn de ook gewild bij chipmachinefabrikant ASML en windmolenbouwers
De meesten kiezen echter bewust voor luchtvaarttechniek, in Nederland kan dat bij vijf mbo-scholen: in Hoofddorp (bij Schiphol), op Maastricht Airport, bij Deltion in Zwolle, ROC Tilburg of op Aviolanda, waar de vroegere Fokker-school overging naar ROC West-Brabant, dat sinds 2019 Curio heet. Het unieke in Hoogerheide is dat de studenten daar bij de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS), waar Curio mee verweven is, ook Part-certificaten kunnen halen waarmee ze in Europa aan de slag kunnen.
Meer weten over werken in de techniek? Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden en baanmogelijkheden.
,,Van onze 168 studenten komen de meesten uit West-Brabant en Zeeland, maar er zit ook een jongen van 18 uit Hoorn bij die door de week van huis is, omdat hij per se hier wilde studeren”, zegt Van den Berg. ,,Voor de zomer was er landelijk nog een tekort aan 300 stageplaatsen, maar wij konden al onze vierdejaars onderbrengen. Dat is niet alle scholen gelukt.”
Goede reputatie
Dat vervult Michielsen met trots. ,,Dat bewijst dat we kwaliteit leveren en een goede reputatie hebben in de branche. Maar ik ben ook bezorgd omdat zich maar 28 eerstejaars aangemeld hebben, dat was in 2019 het dubbele. Corona maakt reizen lastiger voor studenten, fysiek lesgeven ook. En het veroorzaakt een onterecht beeld alsof het nu alleen maar ellende is in de luchtvaart.”
Michielsen roept jongeren en hun ouders op zich niet te laten afschrikken. ,,Dit is tijdelijk. Ja, bedrijven als KLM moeten noodgedwongen mensen ontslaan, maar amper technici. Mede door een grote pensioenuitstroom die eraan komt. Dus over een paar jaar ontploft het qua vacatures. Intussen hebben ook vliegtuigen die stilstaan continu inspectie en onderhoud nodig.”
Ja, bedrijven als KLM ontslaan noodgedwongen personeel, maar amper technici, mede vanwege de grote pensioenuitstroom die eraan komt
Veiligheid boven alles
Veiligheid gaat immers boven alles in de luchtvaart. ,,Je kunt niet een schroefje laten vallen en toch nog gebruiken”, benadrukt Van den Berg. ,,Vliegtuigtechnici werken volgens een strak protocol. Sommige studenten hebben die discipline al in zich, anderen leren het hier vanzelf. Dat is soms pittig, maar wel nodig”, stelt Michielsen.
Toch ziet Van den Berg amper studenten afhaken, de meesten ontwikkelen zich juist. ,,We krijgen zelfs complimenten van ouders dat jongeren spontaan hun eigen kamer op gaan ruimen. Juist omdat ze hier alles netjes moeten houden en dan merken dat dat veel prettiger werkt, gaan ze dat thuis ook doen”, vertelt hij geamuseerd.
We krijgen complimenten van ouders dat jongeren spontaan hun eigen kamer gaan opruimen. Ze merken hier dat netjes zijn prettig werkt
De tekst gaat verder onder deze vacaturetool
Bikkelen en doorbijten
,,Het theoretische eerste jaar is bikkelen en doorbijten”, weet Michielsen. ,,Maar dat legt een onmisbare basis. Daarna groeit het enthousiasme alleen maar.” In jaar twee en drie kan er immers in de immense hal worden gesleuteld aan een Fokker 100, een Fokker F28, een F16-straaljager of een Bölkow-helikopter. De stage in het vierde jaar is vaak de gedroomde springplank naar een baan.
,,Daarom wilde een stagiair van ons die op Cyprus aan de slag was bij een luchtvaartmaatschappij niet terugkomen toen corona uitbrak, want hij kon daar een vaste aanstelling krijgen”, aldus Michielsen. ,,En een student die bij een onderhoudsbedrijf in Paramaribo werkte, maar zijn stage per se wilde afronden, heeft pas de voorlaatste vlucht terug genomen die KLM net voor de lockdown nog uitvoerde.”
Workshops in vluchtsimulator
Van den Berg en Michielsen hopen nog nieuwe instroom te lokken met de door Boeing opgezette Newton Flight Academy met vluchtsimulator die vanaf 17 november neerstrijkt in Hoogerheide. ,,Dat zijn grote containers die je uit kunt vouwen”, schetst Michielsen. Het doel is om met workshops de jeugd warm te krijgen voor een opleiding en baan in de luchtvaart.
,,Vmbo- en vo-scholen uit West-Brabant kunnen hier een ochtend of middag les krijgen. Ook over het maken van een vluchtplan of werken met composiet voor vliegtuigrompen. Er zijn 25 sessies met 25 studenten vanaf 15 jaar voorzien. Docenten krijgen training van Boeing om de workshops mee te begeleiden”, aldus Michielsen.
Alles in de hoop dat jongeren kiezen voor vliegtuigtechniek met een leuke stage en baan in het vooruitzicht. En als bonus voor de ouders in de tussentijd een opgeruimde tienerkamer.
Ben je nog op zoek naar een stage of baan? Mourad el Moussati vertelt hoe je dat aanpakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. -
Salaris
‘Toen ik voor dit bedrijf ging werken heb ik ervoor gekozen om minder te verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Andres (28) werkt 40 uur in de week als manager van een team van data-analisten en data-wetenschappers. -
Stakend personeel Gall & Gall akkoord met loonsverhoging van 4,5 procent: ‘Voor nu voldoende’
Het salaris van personeel van slijterijketen Gall & Gall stijgt met 4,5 procent. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met moederbedrijf Ahold Delhaize. Daar waren wel meerdere stakingen voor nodig. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies?
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.