De Kamer wil pechvogels helpen, maar meer coronasteun zit er niet in
Het kabinet blijft onvermurwbaar: meer specifieke coronasteun is onuitvoerbaar. Toch wil de Tweede Kamer dat de ministers een ultieme poging wagen om ouders, starters en andere pechvogels tegemoet te komen.
Ze kwamen in het Kamerdebat allemaal weer langs, zoals ze de afgelopen maanden wel vaker langskwamen: de bonte stoet van starters, rijschoolhouders, zzp’ers met werkende partners, kappers, schoonheidsspecialisten, de reisbranche en de kroeg op de hoek.
Op het eerste oog heeft dit gezelschap niet veel met elkaar gemeen, maar toch is er één gemene deler: zij kunnen stuk voor stuk niet uit de voeten met de ogenschijnlijk zo royale steunpakketten die het kabinet tot dusver heeft gepresenteerd. En om maar met het slechte nieuws te beginnen, het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn voor hen een oplossing komt.
Schuren
In het meest recente steunpakket dat is aangekondigd - we zijn inmiddels bij versie 3.3 - trekt het kabinet nog eens 7,6 miljard euro extra uit, waardoor de teller in totaal op 60 miljard euro staat. De tegemoetkomingen voor vaste lasten (TVL) en loondoorbetaling (NOW) gaan omhoog en de verwachting is dat veel bedrijven daar de broodnodige verlichting door zullen krijgen. Maar het blijft schuren voor de ondernemers die tussen wal en schip vallen. Zij voldoen nét niet aan de voorwaarden en krijgen soms niks of veel te weinig om te kunnen overleven, omdat ze bijvoorbeeld relatief hoge vaste lasten hebben of te weinig omzetverlies kunnen aantonen.
De Kamer weet daar wel raad mee: dan veranderen we de voorwaarden toch, was gisteren opnieuw de boodschap. En anders kan er misschien een bijzondere regeling voor die ene geplaagde sector worden opgetuigd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Stapelen
Maar het kabinet blijft herhalen dat dat niet kan. De regelingen zijn met opzet zó breed van opzet dat aanvragen snel kunnen worden verwerkt en het geld snel kan worden uitgekeerd. Maatwerk is echter lastig, benadrukte minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nog maar eens. Want wat ook meespeelt: van uitvoerders als UWV en gemeenten wordt een hoop gevraagd: ,,Als we nog meer gaan stapelen, brengen we ze in grote problemen.”
Ook Bas van ‘t Wout, die Eric Wiebes is opgevolgd als minister van Economische Zaken en Klimaat, toont zich onverzettelijk. ,,Ik zie geen ruimte om nog meer regelingen op te tuigen, het spijt me.”
Computer says no
Die boodschap is echter niet besteed aan Kamerleden, wier mailboxen overstromen met wanhoopskreten van ondernemers die het water ‘boven de lippen staat’, aldus GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. PVV-collega Tony van Dijck bespeurt bij het kabinet een hoog ‘computer says no-gehalte’.
En dus werd het kabinet in maar liefst 38 moties nogmaals aangespoord om voor al die pechvogels een oplossing te verzinnen. En omdat die moties veelal een meerderheid halen, kan het kabinet niet anders dan toezeggen om zich nog eens te zullen inspannen. Maar garanties worden niet gegeven. De kans dat al die pechvogels alsnog de hulp krijgen waar ze zo op hopen mag niet al te hoog worden ingeschat.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
PREMIUMdupe partnertoets
Thuiskapster Pascalle uit Hengelo mag niet meer knippen, maar op steunmaatregelen hoeft ze niet te rekenen
HENGELO - Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMmet video
Vivienne vond babywereld ‘truttig en onpraktisch’; nu gebruiken miljoenen baby’s haar fopspeen en S-fles
De kans is groot dat de fopspeen of het flesje van je baby is ontworpen in Bilthoven. In een bedrijfspand naast het station zetelt Difrax, marktleider op het gebied van babyproducten in ons land. Vivienne van Eijkelenborg nam het bedrijf in 1999 over van haar ouders en zorgde voor een aantal revolutionaire innovaties in de babybranche. In 2016 werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Ministers ‘ontstressen’ met rondje rennen, gospel en (geen) zonnebank
Grauwe koppen en kleine oogjes. Nu de coronacrisis al tien maanden duurt, oogt de ministersploeg soms bekaf. En dat is niet zonder gevaar. -
Dag boekwinkel, hallo bakkerij: voor het eerst in tien jaar weer meer winkels
De boekhandels verdwijnen uit het straatbeeld, maar in andere branches - met name winkels die voedingsmiddelen verkopen - nam het aantal winkels juist toe. Voor het eerst in tien jaar steeg het aantal winkels in Nederland vorig jaar met 665. Begin dit jaar telde ons land zo’n 83.800 stenen winkels.