Deze bekende theorie over onze hersenen blijkt (helaas voor ons) niet te kloppen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het oerbrein.
Snooze je wel eens? Snack je te veel en sport je te weinig? Dat is een teken dat je te veel je oren laat hangen naar je reptielenbrein, wordt vaak gezegd. Diep in onze hersenen zou een oeroude kern zitten die we gemeen hebben met dieren die nog niet zo ontwikkeld zijn als wij. Die hersenkern verleidt ons telkens om toe te geven aan primitieve impulsen: het zoekt comfort en gemak en wil liever geen veranderingen.
Dat verklaart natuurlijk alles. Als ik geen zin heb om hard te lopen of liever op sociale media zit dan aan het werk te gaan, dan is dat allemaal de schuld van dat beestje in mijn hoofd. Tja, niks aan te doen. Het jammere is alleen dat deze theorie niet klopt, ondanks dat hij zelfs in veel lesboeken voor eerstejaars psychologiestudenten staat.
Wij mensen staan qua ontwikkeling niet bovenaan, maar hebben ergens in de evolutie een andere weg ingeslagen
We hebben deze misvatting te danken aan arts en neurowetenschapper Paul MacLean, die in de jaren 60 opperde dat mensen eigenlijk drie hersenen op elkaar gestapeld hebben. Onderop het oeroude hagedissenbrein, ofwel de hersenstam, die verantwoordelijk is voor bewegen en ademen. In het midden het limbisch systeem dat gevoelens onderscheidt en als verstandige toplaag de neocortex, waarmee je kan redeneren. Die zou uniek voor ons als mensen zijn om die andere twee ondergeschikte breinen onder de duim te houden.
Loodgieter
Biologisch gezien klopt er alleen niks van. Veel dieren en zelfs insecten hebben een soort limbisch systeem en een neocortex, maar ze hebben die hersendelen op een andere manier ontwikkeld. Wij mensen staan qua ontwikkeling niet bovenaan, maar hebben ergens in de evolutie een andere weg ingeslagen. Omdat dieren anders denken en doen dan wij, wil dat nog niet zeggen dat ze dommer of primitiever zijn. Het is alsof je een loodgieter een timmermansexamen laat doen en hem primitief vindt als hij zakt.
Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer onderzoeken die laten zien dat we helemaal niet belast zijn met voorgeprogrammeerde emoties uit een oerbrein. In de oertijd hoefde je helemaal niet bang te zijn dat je ontslagen werd of dat je misschien iets stoms hebt gezegd op sociale media. Dat hebben we allemaal onszelf aangeleerd. Je reptielenbrein propte dus niet zojuist een saucijzenbroodje naar binnen, dat deed je gewoon zelf. Helaas.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Scholen zetten alles op alles om voldoende leraren te vinden: dure benzine is al reden te vertrekken
Wie als leraar Nederlands voor de klas wil staan, zit in Amersfoort op rozen. Dan heb je de keus uit maar liefst vijf middelbare scholen. Omgekeerd: het is aanpoten voor scholen om nog voor de vakantie hun lerarenbestand weer op peil te hebben. Vooral leraren Nederlands zijn gewild, maar ook economie- en wiskundedocenten. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUMpersoneelstekort
Wanhopige werkgevers trekken álles uit de kast, maar helpen die lokkertjes?
Een flinke startbonus, kans op een minuut gratis winkelen of een e-bike: bedrijven zetten steeds meer lokkertjes in om tóch aan personeel te komen. Maar helpen zulke trekkers wel? -
Waarom onze hersenen geneigd zijn te discrimineren, ook al willen we het niet
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: discriminerende hersenen -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Waarom je altijd alles uitstelt (en hoe dat ene project wél afkomt)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: uitstelgedrag. -
PREMIUM
Ondanks vier trouwe dienstjaren kreeg docent Marijn geen vast contract: ‘Onrechtvaardig en onlogisch’
Na vier jaar trouwe dienst staat docent Marijn Scholte op straat. De faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht wil hem geen vast contract geven. Scholte is zo boos dat hij zijn voormalig werkgever voor de rechter sleept. Hij wil zijn baan terug en hoopt op verandering. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle andere ‘wegwerpdocenten’ in Nederland. ,,Je wordt een aantal jaar gebruikt, en daarna mag je weer verder.”