Directeur detacheerder: 'Sla als tijdelijke kracht de borrel niet over'
Tip van de BaasWie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Maike Nieuwenhuys, algemeen directeur van detacheerder USG Business Services.
,,Als gedetacheerde of uitzendkracht word je soms maar voor een korte periode ingehuurd. Toch moet je dan niet vergeten om in contacten te investeren. Dat is belangrijk voor jezelf en je netwerk. Dus zorg dat je de mensen in het bedrijf leert kennen, ook al ben je er maar even. Binnen onze organisatie zijn veel voorbeelden van gedetacheerden die via hun opgebouwde netwerk een vaste baan hebben gekregen.
Je hoeft echt niet alle afdelingen langs en het is vooral belangrijk om je opdracht goed uit te voeren, maar zorg dat je daarnaast mensen leert kennen. Sla de borrel zeker niet over als je daarvoor wordt uitgenodigd. Goede contacten kunnen later nog van pas komen.
Goede voorbereiding
Zorg bij een sollicitatiegesprek voor een goede voorbereiding. Wissel je voorbeelden ook eens af met situaties die niet expliciet in je cv staan. Zoals het organiseren van een benefietwedstrijd bij de plaatselijke sportvereniging.
Denk tijdens je voorbereiding na welke indruk je wilt achterlaten en pas hier je vragen op aan. Welke vragen ga je stellen en welke antwoorden ga je geven. Je kan bijvoorbeeld best benoemen dat je ontwikkeling belangrijk vindt, omdat het ook iets zegt over de bereidheid om verder te komen.
Het is belangrijk dat je aangeeft waarom de baan waarop je nu solliciteert goed bij jou aansluit
Wel is het belangrijk dat je aangeeft waaróm de baan waarop je nu solliciteert goed bij jou aansluit. Probeer er ook achter te komen of je eigen wensen overeenkomen met wat het bedrijf van jou in deze rol verwacht. Stel dat je in je eigen stad wilt werken, maar je solliciteert naar een functie waar je landelijk actief bent: zorg er dan voor dat je er in het gesprek achterkomt hoe vaak je moet reizen en waarheen.
Aannames leiden vaak tot verkeerde conclusies. Vragen is dus altijd goed. Vraag het nog een keer als het niet duidelijk is. Geef het aan als deadlines te kort worden gesteld. Wees open, je kunt anderen altijd nog positief verrassen als het onverwacht eerder af is, beter dan dat je te laat aangeeft dat de deadline niet haalbaar is."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tip van de Baas
'Behandel je je werknemers als kinderen, dan gedragen ze zich ook als kinderen'
Wie weet beter dan de baas hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Paul Hendriks, Eppo Kuipers en Martijn van Laak, eigenaren van de Lean Consultancy Group. Het bedrijf is al vier keer uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. -
Man ‘kaal’ noemen op werkvloer is volgens Britse rechtbank seksuele intimidatie
Een man op de werkvloer uitschelden voor ‘kale’ kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. ,,Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Tip van de Baas
Baas Picnic: 'Als je niet experimenteert, verzin je nooit iets nieuws'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Michiel Muller, medeoprichter van online supermarkt Picnic.
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Geen prak in potjes, Mariëlle maakt kakelverse babyvoeding in zakjes: ‘Product nooit ouder dan 5 uurtjes’
Potjes babyvoeding? Niet meer van deze tijd, dacht Mariëlle Smit (32) vorig jaar. Binnen no-time lag haar vriesverse babyvoeding in de Hollandse schappen. Haar product is zo gewild dat er een fabriek aan te pas moest komen. ,,Dat hadden ze een beginnende onderneming nog nooit zo snel zien doen.” -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Tip van de Baas
Topman LinkedIn: 'Via de zijdeur ben je sneller binnen'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Marcel Molenaar, country manager LinkedIn Benelux.