Eindelijk kerstvakantie? ‘De eerste paar dagen klim ik tegen de muren op. Ik wil iets DOEN!’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
De kerstvakantie komt eraan. Waar dat voor feestdag-enthousiastelingen, vuurwerkfanaten en fans van kerstmuziek ongetwijfeld goed nieuws is, is het voor mij een hachelijk moment. Het begin van zo’n vakantie is op zijn zachtst gezegd niet mijn beste moment. Als ik bij de start van zo’n vrije periode namelijk vanuit de vijfde versnelling vol op de rem ga, volgt er doorgaans een dip.
Ik probeer me dan te ontspannen, maar mijn hoofd draait nog op volle toeren. Waar ik normaal gewend ben om mijn dag te vullen met taakjes, voel ik me nu vooral nútteloos. In die eerste paar dagen klim ik tegen de muren op: ik wil wat DOEN! (Toegegeven, dat ik de kriebels krijg van die nummers van Mariah en Wham! helpt ook niet mee…)
Waar ik normaal gewend ben om mijn dag te vullen met taakjes, voel ik me nu vooral nútteloos
Prettig gevoel
Ik schijn hierin niet de enige te zijn, en ik heb me zelfs laten vertellen dat het een fysieke oorzaak kent. Onze normale werkdagen bestaan namelijk uit een grote verzameling taakjes. Telkens als je zo’n taakje succesvol afrondt, maken je hersenen wat van de neurotransmitter dopamine aan, die je beloont met een prettig gevoel. Inbox leeg? Beloning. Een taakje van je to-dolijst? Pling, lekker bezig. Je automatische mailbeantwoorder ingesteld? Hier, wat dopamine. Werkdag overleefd tot aan de kerstborrel? Dopamine. En alcohol.
We zijn dus gewend om de hele dag door beloond te worden voor de taken die we voltooien. Dit voelt fijn en productief. Maar kom je dan met het begin van je vakantie opeens tot stilstand (‘hehe, even helemaal niets!’), dan blijft die beloning uit. Het Grote Genieten zou moeten beginnen, maar in plaats daarvan beginnen de cravings voor je innerlijke dopamine-junk. Voor je het weet heb op zoek naar je kick Facebook uitgespeeld, de kerstballen op kleur gesorteerd, de auto gewassen, een hele stapel kerstkaarten gefabriceerd en vraagt je partner of je nu als-je-blieft eens gaat zitten.
Bedenk: er is niets met je mis als het ontspannen niet in een keer lukt
Afkicken
Het begin van zo’n vakantie is dus afkicken van je dopamine-rush. Is dat erg? Nou, nee, maar het kan een paar dagen flink irritant zijn. Bedenk: er is niets met je mis als het ontspannen niet in een keer lukt. Relaxen komt vanzelf weer als de dope uit je systeem is. Tot die tijd kan het handig zijn om een ‘zachte landing’ te creëren door aan het begin van de vakantie nog wat klusjes te plannen om mee af te bouwen: toch maar op alfabetische volgorde dit jaar, die boekenkast!
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018) en Werken met millennials (2019).
Thijs onthulde zijn pijlers tegen stress en een burn-out aan Arie Boomsma in onze webserie FIT...Met Arie Boomsma. Bekijk hieronder de video:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Impact maken en purpose voelen? Laat je niet foppen met holle frasen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
PREMIUM
Long covid-patiënt Cor vreest volledig afgekeurd te worden: ‘Probeer iedere dag twee uur te werken’
De eerste groep long covid-patiënten is de afgelopen maanden gekeurd door het UWV, en velen zijn volledig arbeidsongeschikt bevonden. Dat lot zal nog veel meer Nederlanders treffen, is de verwachting. -
iemand moet het doen
Patrick rijdt de stad door om vuil op te halen: ‘Bankstel met kattenpis? Daar moet je niet te lang bij stilstaan’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Patrick van der Will (50) rijdt door Rotterdam om afvalcontainers te legen en grofvuil op te halen. -
‘Ik zweer bij deze tomatenmethode, hij heeft me regelmatig uit de brand geholpen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
PREMIUM
Omscholers naar bouw en techniek: ‘Timmerman is een vak waarbij je goed moet nadenken’
De bouw en techniek kampen met oplopende personeelstekorten. De campagne Baan met toekomst, waarbij de gemeente Amsterdam omscholingstrajecten financiert, moet het personeelstekort in de stad helpen verkleinen. Denise Tromp, Bouke Waalewijn en Ivy Bakker lieten zich al omscholen. ‘Het is fijn om een stabiele baan te hebben.’ -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.