Gestopt met studie, nu Disney als klant: zo werd het bedrijf van deze broers een succes
Nét voor de lockdown lanceerden de broers Nadav (26) en Gideon (22) Keyson hun online platform Riverside.fm, waarmee iedereen vanuit huis in hoge kwaliteit audio en video kan opnemen. Nu zijn Disney en Hillary Clinton klant en haalden ze een Amerikaanse investering op van 2,5 miljoen dollar. Hoe kregen ze dat voor elkaar?
Delen per e-mail
Gideon (22) Keyson weet nog hoe hij aanvankelijk een beetje boos was op zijn oudere broer Nadav (26): zitten ze eindelijk in een meeting met die invloedrijke investeerder uit Amerika, heeft zijn broer niet eens een fatsoenlijke Powerpointpresentatie voorbereid! Gideon: ,,Nadav opende in de digitale meeting gewoon met ‘scherm delen’ in ons financiële systeem en liet zo onze afschriften zien. Dat kwam niet erg geïnteresseerd over.”
‘Maar’ één miljoen
Toch was dat geen afknapper voor de investeerder. Sterker nog: toen de broers zelf de onderhandelingen openden met de vraag of hij een miljoen wilde investeren, reageerde hij met: waarom maar één miljoen? Het werden er uiteindelijk 2,5. Gideon: ,,Tijdens zo’n gesprek blijf je koel en zeg je: goh, nee, inderdaad, waarom niet? Maar van binnen dachten we natuurlijk ‘holy shit!’.”
Het verhaal van Riverside.fm, zoals het bedrijf van Nadav en Gideon Keyson uit Amsterdam heet, begint ondertussen jongensboekachtige proporties te krijgen. De eerste week van maart lanceerden ze hun start-up: een online platform waarmee iedereen vanuit huis hoge kwaliteit interviews, video’s of podcasts kan opnemen. Klinkt misschien niet reuzevernieuwend, maar de software die daarachter zit, is dat wel: er bestond nog geen plek waar je audio én video op deze manier kunt opnemen.
Omdat Riverside de lucht in ging precies op het moment dat iedereen door corona vanuit huis ging werken, kwam het bedrijf meteen in een stroomversnelling terecht. Ze hoopten op honderd klanten in het eerste jaar: nu zijn het er al meer dan duizend, waaronder Hillary Clinton, Disney en Spotify. ,,Het is aan één stuk door gekkenhuis,” vat Nadav het samen. ,,We zijn allebei met onze studie gestopt – ik deed Business administration, Gideon Biomedische technologie – om hier volledig voor te gaan. Gelukkig kunnen we door de investering nu wat mensen aannemen, maar eigenlijk hadden we dáár zelfs geen tijd voor.”
Gelukkig kunnen we door de investering nu wat mensen aannemen, maar eigenlijk hadden we dáár zelfs geen tijd voor
Projectjes
We overleggen alles en hebben meerdere keren per dag contact
De verdeling onder de broers is als volgt: Gideon is het technische brein dat alles heeft geprogrammeerd, Nadav zet het product in de markt. Hij is bovendien de officiële ceo van het bedrijf. Is dat omdat hij de oudste is? ,,Nou, Gideon is slimmer, dus daar zou ik niet mee weg komen. Ik doe als ceo vooral het contact met de buitenwereld, maar eigenlijk nemen we in de praktijk alle besluiten samen hoor. We overleggen alles en hebben meerdere keren per dag contact.”
Dit is overigens niet de eerste onderneming die de broers samen opstarten. Al hun hele leven bedenken ze allerlei projectjes: bijvoorbeeld een app waarin je hummus kan beoordelen, een online debatplatform of een bedrijfje waarbij je je Vespa-scooter matzwart kon laten spuiten. ,,Ik heb me de afgelopen zes jaar niet verveeld,” lacht Gideon.
Instinct
De broers kunnen zo goed samenwerken omdat ze naar eigen zeggen allebei hetzelfde ‘instinct’ hebben voor wat een goed product zou kunnen zijn. Én ze zijn bereid om daar keihard voor te werken. Nadav: ,,Na mijn bachelor heb ik een tussenjaar genomen om vol voor dat online debatplatform te gaan. Op de gekste momenten heb ik Gideon lastig gevallen met de vraag of hij weer even wat aan wilde passen. Uiteindelijk is dat toch niks geworden, helaas.”
Dat het nu met Riverside.fm wél is gelukt, is een beloning voor al die andere gokjes niet het net niet werden. Gideon: ,,Dat Hillary Clionton opeens werkt met software die ik vanuit mijn eigen zolderkamer heb gemaakt, dat is supervet. Ik vind het wel speciaal aan onze tijd dat je een product zo digitaal de hele wereld over kan gaan. Twintig jaar geleden had dat niet gekund.”
Ik vind het wel speciaal aan onze tijd dat je een product zo digitaal de hele wereld over kan gaan. Twintig jaar geleden had dat niet gekund
Bij de Keysons thuis zijn er nóg twee broers: de jongste van 17 en de oudste van 28 – die laatste werkt bij een technische start-up, in Israël. Toen Nadav een paar weken geleden trots een screenshot deelde in de familie Whatsappgroep van de 2,5 miljoen dollar die op hun rekening was gestort, reageerde hun oudste broer: ‘jongens, ik heb nieuws, ik kom bij jullie werken.’ Nu telt het familiebedrijf dus al drie Keyson-broers. Is het wachten op nummer vier? Gideon: ,,Nou, hij is 17 hè? Hij wil al wel, maar van ons moet -ie eerst nog even zijn middelbare school afmaken.”
Ben je jong en heb je een goed bedrijfsidee? Dit zijn de tips van Gideon en Nadav Keyson om een succesvolle onderneming te beginnen:
1. Doe niet geheimzinnig, maar vertel iedereen over je plan
Gideon: ,,Ik merk dat in de Nederlandse ondernemerscultuur een sfeer heerst van: ik heb een supergoed idee, maar ik ga er nog niks over zeggen. Terwijl dat juist het tegenovergestelde is van wat je moet doen. Vertel júist iedereen over wat je plannen zijn, zodat je feedback krijgt en zo het product beter kunt maken.”
2. Begin gewoon
Nadav: ,,Soms worden we benaderd door jonge ondernemers die vragen wat we van hun plannen vinden. Eigenlijk is mijn antwoord altijd: geen idee, begin gewoon. Zo hebben wij het ook altijd gedaan. Je weet niet hoe iets uitpakt totdat je ermee begint. Bovendien verandert een plan vaak gedurende het proces. Zo is de technologie voor ons online debatplatform uiteindelijk de basis geweest voor de software om podcasts op te nemen. Dat hadden we van te voren ook niet kunnen bedenken.”
3. Slaap goed en ga regelmatig naar buiten.
,,Dit is meer een tip aan mezelf,” lacht Nadav. ,,De afgelopen twee maanden ben ik echt te weinig buiten geweest. Ook omdat we veel zaken doen met Amerika en daarom mijn slaapritme helemaal is omgegooid. Daar word je niet echt fitter van kan ik je zeggen, dus daar moet ik nog aan werken.”
Vertel júist iedereen over wat je plannen zijn, zodat je feedback krijgt en zo het product beter kunt maken
Bas begon als tiener met de verhuur van hulp-Sinterklazen en Sintpakken. Nu heeft hij een succesvol bedrijf opgebouwd rond de Goedheiligman:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
PREMIUM
Gouden tijden voor bol.com: 'Heftigste tijd in twintig jaar, terwijl we best wat gewend zijn’
Voor Huub Vermeulen (56), baas van bol.com, is 2020 een jaar om nooit te vergeten. Natuurlijk is er sprake van een algehele bestelgekte door het virus, maar een overval met gijzeling en de komst van grote concurrent Amazon zorgden voor nog meer hectiek. -
In de knel door schoolsluiting: CNV wil meer vrije dagen voor werkenden met kinderen
Vooral alleenstaande ouders worden hard geraakt door de schoolsluiting. Vakbond CNV wil dat deze ouders extra vrije dagen kunnen opnemen, te betalen uit een nieuw op te richten calamiteitenfonds. -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis.
-
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken. -
PREMIUM
Boerin kan na ongeluk niet meer melken, maar verzekeraar wil niet betalen
Het boerenbedrijf van een echtpaar uit Markelo kan niet verder als verzekeraar Univé niet op zeer korte termijn over de brug komt met een tweede voorschot op schade die de vrouw leed door een auto-ongeluk. „Univé lijkt Trump wel”, zei advocaat Bertil Morsink van de vrouw. -
PREMIUM
VIDEO Hé, wat is dat nou? Tom (22) uit Apeldoorn brengt verkleurend mondkapje op de markt
Met z'n zwembroeken die van kleur verschieten als ze warmer of kouder worden heeft-ie ‘de wereld al veroverd’. Nu komt Apeldoorner Tom van Dieren ook met verkleurende mondkapjes. ,,Je draagt ze voor bescherming, maar wie zegt dat mondkapjes stom zouden moeten zijn?’’