Halve dag voorbij en nog geen letter op papier? Zo stop je uitstelgedrag
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: uitstelgedrag.
Delen per e-mail
Mijn agenda is leeggemaakt voor de week, mijn document staat open, mijn favoriete concentratiemuziek speelt en er staan een thermosfles koffie en een rol koekjes binnen handbereik - de omstandigheden zijn dus ideaal om te beginnen aan mijn nieuwe boek. Er is echter één oude vijand die ik eerst nog onder ogen moet komen: mijn uitstelgedrag.
Belangrijker?
Het is wonderbaarlijk hoeveel taken makkelijker zijn - en dus belangrijker lijken - dan het schrijven aan het boek. Zo ongeveer alles lijkt urgenter dan tikken aan mijn tekstdocument: research doen, dat ene telefoontje, een rondje hardlopen (ik wilde toch gezond leven?), mijn administratie, een binnenkomend mailtje (‘natúúrlijk wil ik je daarbij helpen!’).
Schrijven is vaak moeilijk en er is altijd de dreiging dat het volledig mislukt. Niet gek dus dat elke andere activiteit aantrekkelijker is. Voor ik het weet is de dag al half voorbij en staat er nog geen letter op papier. Tijd om uitgebreid te gaan lunchen!
Ik ben gelukkig niet de enige die kampt met de neiging om die Ene Belangrijke Taak voor me uit te schuiven. Zo las ik (inderdaad, tijdens een van mijn episodes van uitstelgedrag) over een schrijver die een simpele richtlijn voor zichzelf had opgesteld: ‘200 shit-woorden per dag’. Hij had met zichzelf afgesproken om, wat er ook gebeurde in zijn leven, elke dag minstens 200 woorden te tikken - een norm die altijd wel te halen was.
Het mocht ook onbruikbare bagger zijn, als het er elke dag maar minstens 200 waren. Zo haalde hij voor zichzelf de druk van de ketel en werd het makkelijker om te produceren. En vaak genoeg, als hij eenmaal bezig was, werd hij verleid om alsnog een stuk meer woorden neer te pennen.
Heb je een groot project waar jij je maar moeilijk aan kunt zetten, vraag je dan af: wat is de kleinste stap die ik kan zetten die me vooruit helpt?
Shit-stapjes
Ik kan me zo voorstellen dat de regel rond ‘200 shit-woorden’ ook toe te passen is bij ander werk. Heb je een groot project waar jij je maar moeilijk aan kunt zetten, vraag je dan af: wat is de kleinste stap die ik kan zetten die me vooruithelpt? Welke dagelijkse routine kan ik daarvoor inzetten?
Het zijn dan misschien geen shit-woorden, maar misschien het schrijven van dat ene shit-mailtje, het beleggen van die shit-vergadering of het maken van één shit-slide van een presentatie. Leg de lat zo laag mogelijk en zit niet in over de kwaliteit. Want dat is uiteindelijk hoe je een marathon loopt: één klein shit-stapje per keer.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Psycholoog Thijs Launspach geeft tips over hoe we het beste kunnen thuiswerken met z’n allen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bezorger Marcos blikt terug op drukste jaar ooit: ‘Weet je wat zwaar is? Die zakken kattensteentjes’
Gesloten winkels en de drukke decembermaand: het is topdrukte bij de pakketbezorgers. Iedere dag heeft Marcos Bergsma 160 stops. ,,Ik houd van dit werk, ik heb zo mijn vrouw leren kennen.” -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
Waarom we streng zijn voor anderen maar zelf de regels omzeilen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze site. Vandaag: streng voor anderen. -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’
-
Teams-bingo: welke types turf jij in je volgende videomeeting?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: videobelbingo -
PREMIUM
New York Pizza verkocht nog nooit zoveel pizza's: ‘Iemand die nu laat bezorgen stopt er niet meer mee’
De 221 vestigingen van New York Pizza verkochten nog nooit zoveel pizza's als vorig jaar. En de vooruitzichten zijn goed, verzekert Philippe Vorst, de topman van het Amstelveense bedrijf. -
Dipje door de tweede lockdown? Zo kom je er vanaf
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze site. Vandaag: lessen uit de eerste lockdown.