Heb jij te veel werkstress? Zo herken je de signalen
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: wanneer neemt onproductieve stress bezit van je?
Delen per e-mail
Verlammende stress is naar. Je loopt als een kip zonder kop rond. Je moet heel veel doen, alleen zie je even niet meer hoe je dat allemaal gaat redden. Die stress is niet productief.
Volgens Tony Crabbe in zijn bestseller Nooit meer te druk gaan we vaak over onze grenzen heen. Als je het rustig hebt, kan er best nog iets bij. Maar als je het steeds drukker krijgt, komt er een moment waarop er niets meer bij kan. Gebeurt dat toch, dan zorgt dat voor een paniekreactie. Je hebt last van verlammende stress. We zijn het zo gewend om over onze grenzen te gaan dat we het ons vaak niet eens bewust zijn. Onproductieve stress overvalt je niet vanuit het niets; ook al voelt het vaak wel zo. In je lijf worden namelijk alarmsignalen getriggerd.
We zijn het zo gewend om over onze grenzen te gaan dat we het ons vaak niet eens bewust zijn
Crabbe noemt als zijn alarmsignalen dat hij meer thee met suiker gaat drinken, warme kleren nodig heeft en opeens liever in bad gaat dan onder de douche. Ook raakt hij dingen kwijt en luistert hij niet meer goed. Een ander noemt een toenemende druk op de borst, een vloedgolf aan negatieve gedachten en de enorme behoefte om de situatie onder controle te willen krijgen.
Mini-experiment: ontdek je alarmsignalen
Vaak missen we de alarmsignalen die aankondigen dat stress ons gaat lam leggen; wat zijn de jouwe?
1. Herken je sommige van de hierboven genoemde signalen? Kun je andere signalen noemen? Probeer zoveel mogelijk concrete signalen op te schrijven.
2. Wacht vervolgens tot een moment waarop je overvallen wordt door stress: schrijf ook dan op welke signalen je voelde en voelt.
Het voordeel? Als je je eigen alarmsignalen opvangt kun je ingrijpen. Als je alarm afgaat ga dan juist niet door met werken, maar ontspan. Neem een warm bad, een lange douche, maak een wandeling door de natuur, ga mediteren of drink een kwartier lang een kop thee en hou je niet bezig met je werk. Doe iets wat jou ontspant.
Effect
Ik ga er eens voor zitten. Wat zijn mijn signalen? Het papier dat voor me ligt blijft leeg. Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat onproductieve stress me regelmatig lam legt.
Oké, ik moet mijn alarm dus op heterdaad betrappen. Wachten totdat ik me overmand voel door stress. De eerstvolgende keer dat dat gebeurt pak ik direct mijn notitieblok. Ik voel een soort tinteling op mijn hoofdhuid, bij mijn haarwortels. Dat gevoel verspreidt zich langzaam door mijn aderen, het lijkt of mijn armen en benen gaan prikken.
Op het moment dat ik mijn signalen opschreef herkende ik ze. Het is net of ik onbewust al wel mijn alarmsignalen kende
Na die eerste signalen lijk ik alleen nog maar te kunnen piekeren, in plaats van constructief na te denken. Ik raak van alles kwijt; mijn sleutels, mijn telefoon… Het lijkt wel alsof ik me niet in kan houden als er iets in me opkomt: kijken in welke kleur ik mijn haar de volgende keer eens zal verven. Ik ga dus dingen doen die niet belangrijk zijn en kan me niet meer focussen op wat moet gebeuren.
Van onbewust naar bewust
Op het moment dat ik mijn signalen opschreef herkende ik ze. Het is net of ik onbewust al wel mijn alarmsignalen kende. Ik negeer ze alleen altijd.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).
Is een motivatiebrief schrijven niet echt jouw ding? Een videosollicitatie kan weleens dé manier zijn om jezelf onder de aandacht te brengen van de werkgever.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sloom dagje? Zo helpt muziek je sneller werken
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: werken met een muziekje. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
PREMIUM
België in de ban van pikante psychologe: ‘Porno, dildo’s, naveldiepe decolletés: nou en?’
België is in de ban van de kwestie-Kaat Bollen. De psychologe kleedt zich graag sexy en laat zich ook zo fotograferen. Ze is daarvoor berispt door een tuchtraad. Een lid daarvan heeft nu zelf een pikant kiekje gedeeld, om aan te geven dat de foto’s geen probleem zijn. ,,Het gaat over ethiek.’’ -
Supermarkten tevreden over klanten die (bijna) allemaal mondkapje dragen
De mondkapjesplicht leidt tot nu toe niet tot grote problemen in de supermarkten. Dat meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). -
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee.
-
Blijven de taakjes zich opstapelen? Zo krijg je ze wel gedaan
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: een tip voor een efficiënte to-do-lijst. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
PREMIUM
Welkom 2021 Zij verloren hun baan in 2020, hoe nu verder in 2021?
De afgelopen maanden sprak deze krant met bijna twintig werknemers die hun baan kwijtraakten door de impact van de coronacrisis. Omdat het hotel waar ze werkten dicht ging, klanten en opdrachten uitbleven of omdat hun contract niet verlengd werd door de toegenomen economische onzekerheid. Wat brengt 2021 voor ze?