Het regent (eindelijk!) weer vaste contracten
Voor het eerst sinds 2009 is het aantal werknemers dat vast werk kreeg stérker gestegen dan het aantal mensen dat een flexibel contract ontving. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal vaste contracten groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,4 procent (124.000 contracten voor onbepaalde tijd) ten opzichte van een groei van 2 procent (38.000) in het aantal flexibele contracten. ,,Het past in het patroon van een krapper wordende arbeidsmarkt”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. ,,Er is meer vraag naar werk, er zijn meer banen en meer vacatures. Werknemers hebben meer te eisen en een manier om toch personeel te werven, is het aanbieden van een vast contract.”
John Dijns is zo iemand. Hij werkte tien jaar bij een softwarebedrijf, en is sinds kort aan het werk bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland. ,,Ik werd benaderd door een recruiter van het bedrijf. Na een aantal gesprekken en een assessment werd ik positief bevonden en lag er een contract op tafel."
Het was – na een proeftijd van twee maanden - meteen voor onbepaalde tijd, vertelt hij. ,,Ik heb daar niet om hoeven vragen, maar heb het uiteraard dankbaar aangenomen. Het geeft een stuk vertrouwen en is een mooi gebaar.”
Vooral jonge mensen
Het aantal vaste contracten is voornamelijk gegroeid bij mensen onder de vijfenveertig jaar en bij mensen met een grote deeltijd- of een voltijdbaan. Van Mulligen: ,,Een jaar geleden zagen we al een toename in het aantal jaarcontracten met uitzicht op een vaste aanstelling. Dat is natuurlijk geen garantie, maar deze cijfers liggen wel in die lijn.”
Bart Pols, die een familiebedrijf in motorfietsen heeft, gaf onlangs een werknemer een vast contract terwijl hij ook nog een tijdelijk contract had kunnen geven. ,,De voornaamste reden is de aantrekkende markt”, legt Pols uit, ,,Het is erg moeilijk om aan geschoold personeel te komen in de werkplaats. Voor ons is de technische kennis heel belangrijk en bovendien heb ik vertrouwen in die medewerker. Dat mag beloond worden.”
De betreffende werknemer was daar blij mee. Pols lacht. ,,Hij was in de veronderstelling dat hij nog een half jaar kon blijven, dus dit was een hele aangename verrassing.”
Overigens was het afgelopen kwartaal de sterkste banengroei sinds het tweede kwartaal van 2007: er kwamen 76.000 banen bij. Vooral in de handel, vervoer en horeca namen de werkgelegenheid toe. Eind maart stonden er in totaal 235.000 vacatures open, 49.000 meer dan vorig jaar rond deze tijd.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Laagopgeleiden zijn de verliezers van deze arbeidsmarkt'
Tien jaar geleden voorspelde onderzoeker Rob Gründemann wat er op de arbeidsmarkt zou gebeuren. Deze week zwaait hij af als lector bij de Hogeschool Utrecht. Conclusie na een decennium: de laagopgeleiden in Nederland krijgen het alleen nog maar moeilijker. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Salaris
'Ze gingen gelijk akkoord met mijn bod. Shit, dacht ik, daar had meer ingezeten'
Vera Helm (26) is bijna twee jaar kinderoefentherapeut. Daarnaast doet ze een dag per week een opleiding voor die specialisatie, waarmee ze nu bijna klaar is. Als ze dat af heeft, gaat ze meer verdienen.
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
9
Geen werkervaring, geen baan: afgestudeerde Daphne (25) uit frustratie over vacature-eis in rake post
Met haar diploma net op zak en het volste vertrouwen in de arbeidsmarkt begon Daphne Drenth (25) in april aan haar zoektocht naar een eerste baan. Maar dat bleek – ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures – vies tegen te vallen. De reden? Vrijwel elke werkgever in haar branche vraagt om minimaal twee jaar werkervaring. Op LinkedIn uit Daphne haar frustratie, maar die post krijgt een bijzondere twist. -
Iedereen switcht van baan, behalve 45-plussers
Er is weer dynamiek op de arbeidsmarkt. In tien jaar tijd wisselden nog niet zoveel mensen van baan als nu, maar dat waren vooral jonge mensen. 45-plussers blijven meestal gewoon doen wat ze altijd al deden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.