Hoe een kikker eten tegen uitstelgedrag helpt
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
De meeste mensen die ik ken, hebben er in enige mate last van: uitstelgedrag. Ik ben zelf geen uitzondering. Deze week nog deed ik mijn uiterste best om het schrijven van een aantal teksten voor mijn website tot op het allerlaatste moment voor me uit te schuiven. Typisch zo’n taak die niet al te inspirerend is, maar die wel moet gebeuren. Maar toch lukte het me om steeds iets urgenters te vinden om mijn tijd aan te besteden. En zo niet, dan was er altijd nog Netflix. Het was netflixen met een schuldgevoel, maar toch. Gevolg: een hoop onnodige deadlinestress.
Kikker
Tijdens het uitstellen van de saaie taak stuitte ik op de volgende tip tegen uitstelgedrag. Hij is een beetje luguber, want het heeft te maken met het eten van kikkers. Stel dat iemand je zou dwingen om ergens op de dag een levende kikker op te eten. En nee, je kunt er niet onderuit. Hoe zou je dat dan aanpakken?
Je kunt dit probleem op twee verschillende manieren oplossen. Je kunt het probleem uitstellen: doen alsof er niets aan de hand is en gewoon andere dingen gaan doen. Onderwijl is de kikker niet weg te slaan uit je hoofd, en aan het einde van de dag moet je alsnog voor de bijl. En hoe langer je wacht, hoe meer je er tegenop ziet. Het alternatief is - hoe lastig ook - de kikker meteen als allereerste actie van de dag op te eten. Natuurlijk, het vergt enige discipline en het is bepaald niet aangenaam, maar je bent er wel gelijk vanaf. En de rest van de dag is een makkie, want nu je een kikker hebt gegeten valt alles mee!
Het is aan te raden om datgene waar je tegenop kijkt meteen als eerste op je werkdag te doen
Beslommeringen
Wat voor het eten van de kikker geldt, geldt ook voor andere dingen die we nogal eens voor ons uit schuiven. Het is aan te raden om datgene waar je tegenop kijkt meteen als eerste op je werkdag te doen, nog vóór je je mail opent of in de alledaagse beslommeringen verzeild raakt. Zo voorkom je dat je het de hele dag actief moet vermijden tot het niet langer meer kan.
Bijkomend voordeel is dat de meeste mensen ’s ochtends de meeste energie en de meeste wilskracht hebben - gedurende de dag raken deze dingen steeds meer uitgeput. ’s Ochtends vroeg is dus wat dat betreft het ideale moment om je te storten op taaie, maar belangrijke taken. Bingewatchen op Netflix is natuurlijk pas écht leuk als je dat zonder schuldgevoel kunt doen.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
In de video hieronder vertelt Thijs meer over een stressloos leven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHOE IS HET NU MET?
Familie Kaan deed ‘Ik Vertrek-je’ naar andere kant van het land en runt nu enorm restaurant: ‘Botsen soms’
De Reeuwijkse familie Kaan besloot een jaar geleden het enorme De Berenrestaurant in het hartje van Doetinchem te gaan runnen. Een jaar later staan ze op een doordeweekse en vooral bloedhete dag met z’n allen paraat. Moeder Mirella (46) in de keuken met zoon Jordy (20), haar man Rien (51) en hun oudste zoon Nick (23) zijn in de zaak. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
’s Zomers drie uur per dag minder werken: ‘Werknemers dachten dat het een grap was’
De zomervakantie is voor veel bedrijven een rustige periode. Zo ook voor het boekhoudbedrijf van Nikkie den Dekker (30). Reden genoeg voor de medeoprichter en haar twee compagnons om te experimenteren met kortere werkdagen. Want als ze ergens een hekel aan heeft, is het je tijd moeten uitzitten. Op LinkedIn wordt enthousiast gereageerd op het initiatief. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
‘Ik heb een ongelofelijke hekel aan de appgroep met collega's’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.