‘Hoezo moet je nu geen nieuw bedrijf beginnen?’
Wat vind jij?Werken zal zelden zo snel en zo ingrijpend veranderen als tijdens deze pandemie. Wat betekenen de ontwikkelingen voor jouw werkdag? Mirjam Wiersma, trainer en auteur van Elke werkdag een topdag, zoekt uit wat de impact daarvan kan zijn op ons werk na corona. Deze week: nu een bedrijf beginnen, ja of nee?
Volgens het CBS stopten in 2020 140.000 ondernemers met hun bedrijf, 20 procent meer dan het jaar ervoor. En dat is een record, zelfs tijdens de moeilijke jaren in 2009 en 2012 waren er niet zó veel bedrijfsopheffingen.
Toch waren er in bepaalde sectoren ook bedrijven die het juist zeer goed deden in coronatijd. In plaats van een vakantie was een nieuwe badkamer populair net als de aanschaf van een boot of vakantiehuis. Webshops, pakketbezorgdiensten en online supermarkten deden het bijzonder goed en ook online diensten als Netflix of onderwijsplatform Squla draaiden super. Het ging zelfs niet in de hele horecasector slecht: sommige bedrijven hebben van het afhalen en bezorgen een winstgevend concept weten te maken.
Zou jij je eigen bedrijf willen beginnen? Dan is de keus aan jou of je dat nu al doet of wacht tot na corona. Voor beide valt wat te zeggen:
Optie 1: beter maar niet starten
Er zijn zeker beren op de weg te benoemen. Grotere werkloosheid betekent minder bestedingen en misschien wel meer anderen die ook nu een bedrijf gaan starten. Nu een fysieke winkel beginnen betekent misschien wel dat je straks in een half lege winkelstraat of helemaal leeg winkelcentrum zit. Faillissementen of bedrijfsopheffingen van anderen raken zo ook aan jouw toekomstige klantenstroom.
Nu een fysieke winkel beginnen betekent misschien wel dat je straks in een half lege winkelstraat of helemaal leeg winkelcentrum zit
Qua uitgaven lijkt het in sommige sectoren nog wel mee te vallen, in andere juist weer niet. Maar hoe is dat als straks de steunmaatregelen eindigen? Misschien zijn de uitgaven in de ene sector ook aangejaagd door de beperkte bestedingsmogelijkheden in andere. Zonder veel moeite kun je nu je bank uitproberen, maar een zorgeloos rondje over de meubelboulevard - waar je lekker even op elke bank neerploft - is een stuk minder gemakkelijk geworden. Als de wereld weer open gaat, is het maar de vraag waar we ons geld aan uit gaan geven.
Optie 2: Juist in de coronacrisis beginnen
Toch zitten er ook voordelen aan het starten van een onderneming in coronatijd. Als je nu een winkelpand zoekt, zul je veel keus hebben en er zullen ook veel bedrijven zijn die je kunt overnemen.
Online shoppen zijn we veel meer gaan doen tijdens corona. Jaren geleden dacht ik zelf dat ik nooit schoenen online zou kopen: die paste je natuurlijk in een winkel. Maar met een goede retourservice is mijn koudwatervrees al jaren verdwenen. Hetzelfde geldt voor digitaal grote uitgaven; ik kan me niet meer voorstellen dat ik naar een winkel ga om een laptop te kopen.
Een jaar lang anders geld besteden is vast lang genoeg om gewoonten te veranderen: online shoppen lijkt ook na corona veel kansen te bieden en zo zullen er meer sectoren zijn die juist nu een groei doormaken. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van ondernemers die toch slaagden in coronatijd. Zoals deze moedige mannen die tijdens corona een versmarkt startten in een verder verlaten winkelcentrum.
Je kans van slagen hangt natuurlijk ook af van je bedrijfsplan. Wat ga je doen en hoe ga je het doen? Ik denk dat er goede concepten te verzinnen zijn in deze tijd.
Wat vind jij?
Hoe zie jij het toekomstige ondernemersklimaat? Zit je zelf in een sector waarin starten jou een goed idee lijkt? Of denk je dat je beter even een jaartje kunt wachten totdat er – hopelijk – meer duidelijk is geworden over ons economisch klimaat?
Poll
Een bedrijf starten in coronatijd...
-
Is een goed idee. Er zijn kansen genoeg. (77%)
-
Is een slecht idee. Het risico is te groot. (11%)
-
Weet ik niet (12%)
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag: waarom wandelen zo goed voor je is
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Moet je naar kantoor? Ga de uitdaging aan en leg de afstand lopend af. Alle thuiswerkers worden opgeroepen om dezelfde afstand af te leggen, maar dan vanuit huis. Want lopen is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en zorgt er zelfs voor dat je je werk vandaag beter gedaan krijgt, zeggen experts. -
Hoe verleid je een sollicitant om voor jou te komen werken?
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: vijf ingrediënten om sollicitanten te verleiden -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
-
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Wat vind jij?
Is digitaal werken een blijvertje of gaan we ‘terug naar normaal’?
Werken zal zelden zo snel en zo ingrijpend veranderen als tijdens deze pandemie. Wat betekenen de ontwikkelingen voor jouw werkdag? Mirjam Wiersma, trainer en auteur van Elke werkdag een topdag, zoekt uit wat de impact daarvan kan zijn op ons werk na corona. Deze week: technologische ontwikkelingen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.