Iedereen is boos over arbeidsmarktrapport, maar wat staat er nou eigenlijk in?
De inkt is amper droog en toch nemen politieke partijen, vakbonden en werkgeversclubs nu al afstand van bepaalde voorstellen in het rapport over de arbeidsmarkt. Wie liever zelf een oordeel vormt, vindt hieronder de belangrijkste punten op een rij.
Delen per e-mail
Vaste baan moet weer de standaard worden
De commissie Regulering van Werk kiest ondubbelzinnig voor herwaardering van het vaste contract. Dat betekent onder meer dat tijdelijk werk duurder moet worden gemaakt, want nu is flexwerk te goedkoop. De premies die werknemers betalen gaan verder omhoog en tijdelijke krachten zouden een hoger minimumloon of een flexpremie bovenop hun salaris moeten krijgen. Wie een tijdelijk contract heeft, moet al na twee jaar een vast contract krijgen aangeboden. Nu is dat nog na drie jaar.
Meer flexibiliteit binnen het vaste contract
De commissie stelt dat werkgevers behoefte zullen blijven hebben aan flexibele arbeid, ook als tijdelijke inhuur duurder wordt gemaakt. Als de vraag naar een product of dienst inzakt of juist toeneemt moet een bedrijf daarop kunnen inspelen. Daarom wordt het voorstel geopperd om binnen het vaste contract meer ‘wendbaarheid’ op te nemen. Nu is het zo dat een werknemer wel het recht heeft om minder uren te werken als daarom wordt gevraagd, terwijl een werkgever dat op zijn beurt niet kan opleggen.
De commissie vindt dat werkgevers moeten kunnen afdwingen dat hun personeel om bedrijfseconomische redenen tijdelijk minder uren gaat werken, op een andere locatie aan het werk wordt gezet of een andere functie vervult. Wie deeltijdontslag krijgt – zonder tussenkomst van de rechter – zal ook minder gaan verdienen, al zitten daar wel restricties aan. Zo mogen werknemers daardoor nooit onder het minimumloon uitkomen.
Er blijven drie soorten contractvormen over
De commissie snoeit fors in de wildgroei aan dienstverbanden die de afgelopen jaren is ontstaan. Payrolling, nulurencontracten en schimmige zzp-constructies behoren straks tot het verleden. Zij worden ofwel verboden of financieel zo onaantrekkelijk gemaakt dat niemand er nog aan wil beginnen.
Uitgangspunt is straks dat iedere werkende straks in één van de drie overblijvende categorieën valt: of iemand heeft een contract voor (on)bepaalde tijd, of iemand is zelfstandige, of iemand verricht op uitzendbasis tijdelijk werk. ‘Vluchtroutes’ tussen de drie categorieën moeten met wetgeving worden bestreden en afgesloten. Uitgangspunt daarbij is dat iedere werknemer als werknemer wordt gezien, tenzij kan worden aangetoond dat hij of zij zelfstandig ondernemer is of kortstondig werk via een uitzendbureau verricht.
Zzp’ers verliezen fiscale voordelen
Werknemers met een contract dragen op dit moment relatief meer bij aan de schatkist dan zelfstandigen. Een van de redenen is dat zzp’ers geen aanspraak kunnen maken op een sociaal vangnet, zoals WW of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ook bouwen zij niet automatisch aanvullend pensioen op. Zij worden geacht dit risico zelf af te dekken en krijgen daarom een fiscaal voordeel van de overheid. In de praktijk blijkt echter dat relatief veel zelfstandigen geen verzekering of pensioenproduct afsluiten.
De commissie vindt dat alle inkomsten uit arbeid op dezelfde manier wordt belast en wil daarom het mes in zetten in fiscale voordelen voor zzp’ers. De zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zou helemaal afgeschaft moeten worden. Alleen voor het kapitaal dat een zelfstandige als ondernemer in zijn bedrijf stopt zou een belastingaftrek moeten blijven bestaan. Daar staat tegenover dat er voor alle werkenden een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering zou moeten komen, dus ook voor zelfstandigen. Over een aanvullende pensioenregeling voor iedereen – bovenop de aow – blijft de commissie vager: die ligt ‘in de toekomst voor de hand’. Concreter dan dat is het rapport niet.
Ontslagrecht wordt verder versoepeld
Werkgevers mogen personeel nu pas ontslaan als zij daar goede redenen voor hebben, die vastgelegd zijn in de wet. Een verstoorde werkrelatie is op zichzelf niet voldoende om van een werknemer af te komen. De commissie stelt voor om een extra bepaling op te nemen waardoor de rechter in zo’n geval toch altijd tot ontbinding overgaat. Weet de werkgever echter niet goed te motiveren waarom hij van iemand af wil, dan zal de opgelegde ontslagvergoeding hoger zijn. Tegelijkertijd moet de ww-uitkering omhoog en korter duren. De commissie zegt niet hoe lang de ww-duur dan zou moeten zijn. Nu is die nog twee jaar.
Werkgevers zouden daarnaast minder lang verantwoordelijk moeten zijn voor personeel dat door ziekte langdurig uit de running is en misschien wel nooit terug kan keren. Nu moeten bedrijven het loon van hun zieke werknemer nog tot maximaal twee jaar doorbetalen en zijn zij binnen die periode zelf verantwoordelijk voor de terugkeer in het arbeidsproces. Pas na die periode neemt het UWV die taak over. De commissie stelt voor om de termijn met een jaar in te korten.
Leven lang ontwikkelen met een persoonlijk ontwikkelbudget
Te weinig Nederlanders scholen zich gedurende hun loopbaan bij. Vooral mensen met een tijdelijk contract en lager en middelbaar opgeleiden lopen daardoor het risico dat ze door kennisveroudering niet langer meekomen op de snel veranderende arbeidsmarkt. Door de toenemende vergrijzing kan Nederland zich echter niet permitteren dat een deel van de beroepsbevolking op die manier wordt afgeschreven en langdurig langs de kant komt te staan.
Daarom wil de commissie dat iedere Nederlander al bij geboorte een persoonlijk ontwikkelbudget krijgt toegewezen dat tijdens de gehele carrière kan worden gebruikt. Dit betekent dat een mbo’er die op zijn 18de al aan het werk gaat, later met behulp van dit persoonlijke potje een opleiding kan doen om hogerop te komen. Het is bovendien de bedoeling dat werkgevers elke maand een bijdrage storten en dat bij ontslag een deel van de transitievergoeding in het persoonlijk ontwikkelbudget belandt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
Waarom het zo lekker is om een ander de schuld te geven
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de self-serving bias -
PREMIUM
Binnenhof-veteraan Hans Borstlap: ‘We gaan slordig om met de mensen in dit land’
Op de Nederlandse arbeidsmarkt dragen de zwakste schouders de zwaarste lasten, stelt Hans Borstlap. Zijn commissie roept politici op nú in te grijpen tegen de doorgeslagen flexibilisering, voordat het te laat is. -
commentaar Politiek moet werknemer niet in de steek laten
Politieke partijen hebben zich ingegraven: als het gaat om de arbeidsmarkt heeft iedereen een heilig huisje. Ondertussen hebben steeds minder mensen een vaste baan. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”
-
Snack jij meer nu je thuiswerkt? Vijf tips tegen overmatig snaaien
Thuiswerkers hebben de bedrijfskantine verruild voor hun eigen koelkast. Dat betekent geen kroketten of belegde broodjes meer. Maar wat kun je nu het beste eten om je goed te kunnen concentreren en beter te presteren tijdens de werkdag? Twee experts geven antwoord. -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen. -
Salaris Iris: ‘Ik heb 1500 euro meer gevraagd dan ik daarvoor verdiende’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Iris (35) werkt 31 uur in de week als businessanalist. Zij is de schakel tussen de klant en het projectteam dat de software voor de klant maakt. Daarnaast werkt ze 20 uur per week aan haar blog Onebrokegirl.nl, over geldzaken.