IT’ers nóg schaarser buiten Randstad: Wie wil er ‘helemaal in Ede, Sneek of Heerlen’ werken?
De tekorten in de IT zijn groot en iedereen wil goede programmeurs binnenhalen. Voor bedrijven buiten de Randstad is dat misschien nóg lastiger. Deze bedrijven moeten alles uit de kast trekken om talenten in Limburg, Gelderland of Friesland te houden.
Delen per e-mail
In de IT-sector is een groot tekort, zo'n 70 procent van de vacatures is moeilijk te vervullen. 40 procent van de werkgevers gaf vorig jaar aan dat ze door personeelstekorten belemmeringen ervaren in de bedrijfsvoering, blijkt uit cijfers van het UWV. Net als in de Randstad, zijn ook de regio's daaromheen naarstig op zoek naar goede krachten. In de arbeidsmarktregio waar Ede onder valt, is de situatie in de IT-sector volgens het UWV ‘zeer krap’. In Sneek? Krap. En in Heerlen? Oók zeer krap.
,,Veel internetbedrijven zitten in de regio Amsterdam. Mensen in de Randstad zien het vaak niet zitten om een nieuwe baan ‘helemaal in Ede’ te gaan doen. Zo wordt dat ervaren”, ziet Wido Potters, manager Support & Sales bij datacenter en netwerkleverancier BIT in Ede. ,,Maar tegelijkertijd zijn er juist ook mensen die graag bij ons willen werken omdat ze helemaal niet weg willen uit deze regio. Het is moeilijk om personeel te vinden, maar we komen er wel uit.”
Om meer gegadigden te trekken, geeft het bedrijf gastlessen en rondleidingen. ,,Wij hebben er baat bij als de IT-sector er goed voor staat.” Op de gastlessen komen zo’n vierhonderd scholieren per jaar af. ,,Ons toekomstig personeel zit op die opleidingen.”
Tegelijkertijd zijn er juist ook mensen die juist graag bij ons willen werken omdat ze helemaal niet weg willen uit deze regio
Te weinig aanbod
Marco Bosma, directeur van IT-bedrijf Conclusion Zuyd, gevestigd in Heerlen, herkent de situatie: ,,Mensen die hier afstuderen, vertrekken richting Eindhoven of nog noordelijker en dat doen ze eigenlijk met tegenzin. Ze vinden Limburg een mooie provincie en blijven het liefst bij familie en vrienden in de buurt.’’ Toch denken de IT’ers geen andere keus te hebben. ,,Ze worden eigenlijk gedwongen omdat de banen hier niet zijn. De vergrijzing is groot. Als studenten dan ook nog wegtrekken, loopt het letterlijk leeg. Met alle sociale en economische gevolgen van dien.”
Ook de Provincie Limburg signaleerde dat probleem. Een aantal jaar geleden werd - in samenwerking met Universiteit Maastricht - de Brightlands Smart Services Campus opgericht. Het doel? 1000 uitdagende IT-functies in de regio. ,,Wij hebben ons daarbij aangesloten en hebben dezelfde intentie. We willen de komende jaren in totaal 200 banen creëren, we hebben er nu al honderd.”
Belangrijk, zegt Bosma. ,,We moeten de braindrain tegenhouden. Mensen willen best wel hier blijven, maar dan moeten we ook leuke banen bieden.”
Het trekken van die mensen is best een uitdaging, maar het lukt goed. Er wordt samengewerkt met onderwijsinstellingen, er wordt gekeken naar omscholingsprojecten in samenwerking met bijvoorbeeld het UWV. De voertaal bij Conclusion Zuyd is bovendien Limburgs, vertelt Bosma. ,,Veel mensen vinden dat prettig. Daarnaast is reizen niet meer zo plezierig. In het verleden was het goed te doen om vanuit Limburg naar Eindhoven te rijden, maar door de toegenomen files is dat niet leuk meer.”
Perspectief bieden
Lastiger is nog het behouden van goed personeel. ,,We hebben persoonlijke ontwikkelplannen, we organiseren evenementen om kennis bij te brengen en leuke dingen te doen. Sinds 1 januari hebben we een coach in dienst genomen die mensen begeleidt”, aldus Bosma.
Ate van der Meer heeft een eigen bedrijf in Sneek, Snakeware genaamd: ,,Een digital agency, zoals het in het westen genoemd wordt. In Friesland noemen we het een internetbureau.” In Friesland is er volgens Van der Meer werk, geld en innovatie genoeg, nu moeten er nog mensen (terug)komen naar de noordelijke provincie. ,,We zoeken elkaar als bedrijven hier op, vooral tijdens het jaarlijkse netwerkevenement Connect.frl, en gebruiken ook hetzelfde jargon als het westen. We zijn een bepaald type medewerkers, namen, rollen en titels anders gaan benoemen. Wij noemden iets bijvoorbeeld een projectleider, in het westen is dat een scrummaster of een project lead.”
We zijn een bepaald type medewerkers, namen, rollen en titels anders gaan benoemen. Wij noemden iets bijvoorbeeld een projectleider, in het westen is dat een scrummaster of een project lead
Toch begon Van der Meer ruim 15 jaar geleden zelf ook een vestiging in Amsterdam. Vooral voor de klanten, benadrukt hij. Het kantoor daar heeft maar 5 mensen, in Sneek zitten er veel meer: zo'n 50 man. ,,Klanten zagen letterlijk een afstand tussen Friesland en de Randstad. Het was vooral de reisbereidheid van potentiële klanten die het lastig maakte. Wij gaan daarom altijd naar opdrachtgevers toe", legt hij uit.
Voor het vullen van vacatures is het belangrijk om werkzoekenden perspectief te bieden, denkt hij. ,,We bundelen daarom onze krachten hier in de regio en bieden daarmee mogelijkheden voor de toekomst. Je kunt hier blijven en gelijkwaardige banen vinden en dat willen we laten zien aan talenten.”
Kan je het overzicht niet houden op werk? Charlotte van 't Wout help je orde in de chaos te scheppen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok. -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
Sollicitatie met bijzondere beloning: meteen een vast contract
Consultancybedrijf Capgemini heeft een opvallende manier van vacatures invullen. Kandidaten doorlopen een intens traject en als ze dat met goed gevolg afronden, krijgen ze meteen een contract. Voor onbepaalde tijd. -
Steeds groter tekort aan beveiligingspersoneel: hoge functie-eisen zijn struikelblok
Het personeelstekort in de beveiligingssector loopt steeds verder op, meldt het UWV. Lastig voor werkgevers, maar goed nieuws voor de beveiligers, boa’s en verkeersregelaars zelf. Uurlonen worden hoger en een vast contract behoort vaker tot de mogelijkheden. -
PREMIUM
In 2017 kwam ze naar Nederland, nu is Iman (23) de eerste vrouw met hoofddoek in Rode Kruis-campagne
Iman (23) is de eerste vrouw met een hoofddoek die in een campagne van het Nederlandse Rode Kruis een hoofdrol te pakken heeft. En wie haar cv bekijkt, kan niet anders dan respect hebben voor de jonge vrouw uit Stolwijk.
-
Kleine ondernemer? Dit bepaalt of klanten een prijsverhoging accepteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gerechtigheid -
PREMIUM
Zo doorstonden deze startende ondernemers de crisis: ‘Ik dacht echt: Valt het nu al in duigen?’
Veel startende ondernemers hebben het door de coronacrisis niet gered en moesten weer snel hun deuren sluiten. Maar er zijn ook ondernemers die wél het hoofd boven water hielden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Hoe hebben zij dat gedaan? ,,Corona was ook onze redding.’’ -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon.