Koningin Máxima maakt winnaars Koning Willem I prijs bekend
Oscars' Nederlands bedrijfslevenCSU Groep BV, de grootste facilitaire dienstverlener van Nederland gevestigd in Uden, is door de jury onder erevoorzitterschap van Hare Majesteit koningin Máxima tot winnaar gekozen van de Koning Willem I Prijs 2020 in de categorie Grootbedrijf.
Delen per e-mail
De Koning Willem I Prijs in de categorie MKB gaat naar specialist in productiefaciliteiten voor verpakkingen van radioactieve geneesmiddelen Von Gahlen Nederland BV. De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap ging naar Gulpener Bierbrouwerij BV.
De prijzen werden woensdagavond 25 november 2020 in aanwezigheid van Hare Majesteit koningin Máxima uitgereikt door voorzitter van de Koning Willem I Prijs en president van De Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot. Het evenement was voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de prijs vanwege covid-19 via een livestream te volgen vanuit de Beurs van Berlage in Amsterdam.
,,Het zijn door covid-19 voor veel Nederlandse bedrijven moeilijke tijden. Toch zien we dat het Nederlandse bedrijfsleven ook onder deze omstandigheden veel veerkracht toont en dat geldt dit jaar in het bijzonder voor de winnaars van de Koning Willem I Prijzen”, aldus DNB-president Knot, voorzitter van de Koning Willem I Stichting. ,,Het zijn inspirerende en excellente ondernemingen met veel innovatief vermogen waar Nederland heel trots op kan zijn.”
De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, een MKB-onderneming en aan een onderneming met een scherpe focus op Duurzaam Ondernemerschap. De jury van de Koning Willem I Prijs bestaat uit vooraanstaande ondernemers en deskundigen uit het Nederlands bedrijfsleven. Hare Majesteit koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.
Grootbedrijf
Winnaar in de categorie Grootbedrijf is facilitair dienstverlener CSU Groep BV. Het bedrijf met de hoofdzetel in Uden is de nummer 1 in facilitaire dienstverlening met 16.000 werknemers verdeeld over 11.000 locaties in 11 sectoren. Tijdens de coronacrisis toonde CSU Groep BV ,,unieke wendbaarheid”, aldus de jury van de Koning Willem I Prijs. ,,De zorg voor de werknemers is bijzonder opvallend en meermaals beloond met certificaten als ‘TOP Employer Nederland’. Met behulp van virtual reality trainingen weet het landelijke schoonmaakbedrijf op innovatieve wijze om te gaan met crisissituaties.”
MKB
In de categorie MKB ontving Von Gahlen Nederland BV de Koning Willem I Prijs. ,,Von Gahlen bouwt wereldwijd specialistische productiefaciliteiten voor verpakkingen van radioactieve geneesmiddelen. Zo vormen zij een belangrijke schakel in de medische keten van radioactieve straling en de bescherming van medische professionals”, aldus de jury. ,,Von Gahlen toont moed, innovatie en hart voor de medemens.”
Plaquette voor duurzaam ondernemerschap
Gulpener Bierbrouwerij BV wint de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2020. ,,Gulpener Bierbrouwerij staat voor duurzaamheid, ambitie en eerlijkheid en maakt deze visie waar door klimaatneutraal bier te produceren binnen hun familiebedrijf”, stelt de jury. ,,Dankzij het open-source businessmodel worden bedrijven wereldwijd geïnspireerd om mee te liften met Gulpener’s succes op het gebied van duurzaamheid.”
In het bestuur van de Koning Willem I Stichting zitten bestuurders met een grote betrokkenheid bij het bedrijfsleven. Koningin Máxima is erevoorzitter. Doel van de stichting is onder meer om het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse welvaart te benadrukken, en aandacht te genereren voor positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drie portretten Ikea-medewerker: ‘Sommige klanten hebben maling aan het houden van afstand’
Het was dit jaar handen uit de mouwen voor de medewerkers van supermarkten, woonwinkels en pakketvervoerders. Drie van hen kijken terug op een hectische, maar ook bijzondere periode. En kregen ze ook een bonus voor het harde werk? ,,In ons team is de solidariteit wél gebleven.’’ -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
Baan kwijt door corona Tom (53): ‘Dat ik eruit moest, had ik echt niet zien aankomen’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo nog maar even door. Tom Verbeek (53) uit Haaksbergen was manager verkoop bij een bedrijf gespecialiseerd in hang- en sluitwerk. Zijn ontslag in mei viel Tom Verbeek (53) koud op zijn dak. Maar je moet wel verder, benadrukt hij. ,,Natuurlijk heb ik gerouwd, maar ik vroeg me ook snel af: wat ga ik nu doen?’’ -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
PREMIUM
Deze Nederlandse YouTuber (19) heeft een miljoen abonnees maar wordt nooit herkend op straat
Hij is 19 jaar, heeft meer dan een miljoen fans op YouTube en komt ‘gewoon’ uit Houten: Benjamin van Valen, ook wel bekend als Benny Productions. Het zijn geen vlogs, games of tutorials waar hij wereldwijd de aandacht mee trekt, maar levensechte photoshopcreaties. ,,Eigenlijk heb ik het mezelf aangeleerd.”
-
Alle kantoren leeg tijdens lockdown? Deze IT’ers bewaken het fort
Een stil en verlaten kantoorpand, je zal er maar zitten zo rond de feestdagen. Terwijl de rest van het bedrijf thuiswerkt zitten sommige IT’ers al sinds de eerste coronamaatregelen op locatie, in een klein team of zelfs helemaal alleen. Drie IT-medewerkers vertellen over hun werk in coronatijd. ‘Sommige collega’s heb ik al een half jaar niet gezien’. -
Gek van de herrie in huis? Deze ontwerper bedacht een ‘tiny office’ voor in de tuin
Met alle afleidingen van het gezinsleven om je heen valt het niet altijd mee om geconcentreerd thuis te werken. Wie geen zin meer heeft in bellende partners en spelende kinderen kan vanaf nu zijn eigen mini-kantoortje bestellen. Het Nederlandse ontwerp is zonder bouwvergunning in de tuin te plaatsen. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek.