Kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok
Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Dat is een voorspelling die dienstverlener Arbo Unie doet. Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok.
Delen per e-mail
Steeds meer Nederlandse werknemers lijken last te hebben van werkgerelateerde stress- en burn-outklachten. Volgens Arbo Unie liegen de cijfers er niet om: de afgelopen twintig jaar is het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld. De burn-out is eerder door TNO al uitgeroepen tot beroepsziekte nummer 1 in ons land, met 1,2 miljoen werkenden met vermoeidheidsklachten. Als we er niet snel iets aan doen, zal over iets meer dan tien jaar een kwart van de werknemers thuiszitten of minder inzetbaar zijn.
Onderwijs
Willem van Rhenen is hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit en als stressexpert en bedrijfsarts verbonden aan Arbo Unie. Hij ziet dat het aantal opgebrande mensen hard oploopt in steeds meer sectoren. Zo heeft 20 procent van het onderwijspersoneel last van burn-outklachten en ervaart een kwart van de mensen in de zorg een te hoge werkdruk. Ook jongeren blijven niet buiten schot: tot een kwart heeft last van stress- en burn-outklachten.
,,Deze cijfers laten zien waar de problematiek ligt. Tegelijkertijd is het een moeilijk aan te pakken probleem.” Omdat de belasting alleen maar groter wordt, luidt Van Rhenen van Arbo Unie de noodklok. ,,Op dit moment hebben veel sectoren al een groot arbeidstekort. Daardoor krijgen mensen die aan het werk zijn het steeds drukker, wat mede weer leidt tot meer burn-outklachten.”
Ik roep het al vijf jaar lang. Maar het moet eerst uit de hand lopen voor we er iets aan willen doen
Deskundige Mascha Mooy van het adviesbureau Bye Bye Burnout schrikt van het cijfer. ,,Ik vind 25 procent wel veel, maar inderdaad, als we er niets aan doen dan zal het getal inderdaad zo hoog kunnen oplopen.” Mooy plaatst er wel een kanttekening bij: het is niets nieuws. ,,Ik roep het al vijf jaar lang. Maar het moet eerst uit de hand lopen voor we er iets aan willen doen.”
Volgens Van Rhenen helpt het niet voldoende om enkel naar de werkdruk of stressfactoren op het werk te kijken. Kijk juist waar mensen energie van krijgen, zodat ze andere, pittige taken óók aankunnen. De mens heeft volgens hem drie basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Kan ik genoeg inbrengen? Hoor ik erbij op het werk? Ben ik in staat om me te blijven ontwikkelen? ,,De mens is van zichzelf heel creatief en wil graag iets toevoegen. Het is heel irritant als je dat wordt afgenomen. Als je werknemers niet down the drain wilt krijgen, moet je juist daarin investeren.”
Zorg voor meer autonomie, adviseert ook Mooy. ,,Mensen zijn slimmer dan je denkt, geef ze dan ook de ruimte om daar iets mee te doen. Zorg ervoor dat ze hun eigen regie kunnen houden. Dat wil je als werkgever zelf ook.”
Geef mensen ruimte, maar toon wel betrokkenheid. Mooy: ,,Toon gemeende interesse in je mensen. Laat zien dat het niet alleen om geld en winst draait.” Als een van je werknemers een burn-out krijgt, praat er dan ook over. Het hoeft geen taboe te zijn, vindt Mooy. ,,Het kan iedereen overkomen.”
Eet gezond
En wat kunnen mensen zelf doen? Zorg voor rust, reinheid en regelmatig. ,,Ga bijvoorbeeld vaker wandelen, ga op tijd naar bed en eet gezond, bijvoorbeeld geen soep uit blik maar verse soep. Het zijn heel simpele tips,” zegt Mooy. ,,Kies voor jezelf, probeer energievretende mensen te vermijden.”
Overigens valt het probleem volgens sommigen wel mee. Hoogleraar Wilmar Schaufeli, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven, liet juist eerder in deze krant weten dat het aantal mensen dat last heeft van burn-outklachten stijgt, maar niet zo hard. Sterker nog, hij constateerde dat Nederlandse werknemers het minst last hebben van burn-outs, vergeleken met 35 andere Europese landen.
Neuropsycholoog Mark Tigchelaar kent de valkuilen van stress en geeft in de Ochtendshow tips hoe je daarmee om kunt gaan:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdrie doden
Zakenreis in Ghana eindigt in drama: Amsterdamse Stephany (33) en twee vrienden overlijden bij zware crash
De lichamen van de drie bevriende Nederlanders die vorige maand omkwamen bij een crash in Ghana, zijn aangekomen in Nederland. Dat bevestigt de vader van de 33-jarige Stephany Leonora, een van de slachtoffers, tegen deze nieuwssite. De in Amsterdam bekende interieurdesigner was in Ghana voor een zevendaagse zakentrip. ,,Door keihard te werken en de juiste scholing te volgen, heeft Stephany van haar passie haar droombaan kunnen maken”, stelt haar vader. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Zo doorstonden deze startende ondernemers de crisis: ‘Ik dacht echt: Valt het nu al in duigen?’
Veel startende ondernemers hebben het door de coronacrisis niet gered en moesten weer snel hun deuren sluiten. Maar er zijn ook ondernemers die wél het hoofd boven water hielden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Hoe hebben zij dat gedaan? ,,Corona was ook onze redding.’’ -
Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden bij dit Vlaamse bedrijf
Studiebureau Jonckheere uit Brugge, dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur ’s morgens mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails doorkomen. ,,Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt Koen Jonckheere. -
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok.
-
Dit is waarom we zo graag de gedachte van de ander invullen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gedachtenlezen. -
PREMIUM
Hoezo crisis? Deze sportschool groeit juist dankzij corona: ‘Ondernemers merken dat fitheid loont’
Eenderde van de klanten van sportscholen loopt weg nu de deuren dicht zijn tijdens de tweede lockdown. Mindset Studios groeit juist tegen de stroom in. Het Meernse bedrijf sloeg een grote internationale klant aan de haak. Dankzij corona. -
Escaperoom helpt 50-plussers met online solliciteren: ‘Geen angst meer voor een laptop’
Voor veel mensen is vergaderen via een Teams-meeting al ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als je op zoek bent naar een passende vacature als je al een tijdje buiten het arbeidsproces staat? Om die doelgroep te helpen heeft JobOn het FutureLab50+ gelanceerd. ,,Nu kan ik veel gerichter zoeken naar een functie in een richting die ik interessant vind.’’