Leeftijd zit babyboomers en millennials in de weg op arbeidsmarkt
Nederlanders hebben het goed voor elkaar. We zijn het meest tevreden over ons leven van alle Europeanen, blijkt uit onderzoek van LinkedIn. Maar als het aankomt op carrièrekansen, zit bij zowel de Nederlandse babyboomer als millennial de leeftijd in de weg.
Delen per e-mail
LinkedIn onderzoekt jaarlijks wereldwijd waar we naar op zoek zijn in het leven, hoe groot we onze succeskansen inschatten en wat ons daarbij allemaal in de weg kan staan. In totaal werden voor de LinkedIn Opportunity Index 2020 wereldwijd 30.000 respondenten tussen de 18 en 65 jaar ondervraagd, waaronder meer dan 1000 in Nederland.
Wereldwijd scoort India het hoogst in de index. Indiërs hebben het meeste vertrouwen in kansen op een goed leven en carrièresucces. Daarna volgen Indonesië en China. Van alle Europese landen blijken Nederlanders het meest tevreden over de algemene kwaliteit van leven. Wereldwijd staan we op de zesde plaats. Ook zijn Nederlanders van alle Europeanen het meest optimistisch over de economische vooruitzichten (wereldwijd 11e plek) en zijn we erg tevreden over de baankansen (tiende wereldwijd).
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De pool van millennials raakt leeg, dus wordt de 60-plusser steeds vaker ingezet
Babyboomers
Over het algemeen zijn mensen uit generatie Z en millennials positiever over hun loopbaankansen dan generatie X (39-54 jaar) en babyboomers (55-65 jaar). Maar elke generatie kent zijn barrières die de kans op een goede baan in de weg zitten. Bijna de helft van alle babyboomers wereldwijd geeft aan dat leeftijd hen soms parten speelt.
Generatie-expert Aart Bontekoning: ,,Dat komt door het vooroordeel dat wanneer je de 55 bent gepasseerd je oud begint te worden. Veel oudere werknemers hebben daar last van.” Maar daar lijkt gaandeweg verandering in te komen. Volgens Bontekoning staan we op een kantelpunt: steeds meer werkgevers zien de oudere werknemer wel staan. ,,Je bent dan juist in de kracht van je leven, en we kunnen ook steeds langer doorwerken. Daarnaast raakt de pool van millennials leeg, dus wordt de 60-plusser steeds vaker ingezet.”
Millennials
Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt ook dat jongere werknemers last hebben van hun leeftijd. Een derde van generatie Z (18-22 jaar) zegt carrièrekansen mis te lopen door een gebrek aan werkervaring en een moeilijke arbeidsmarkt.
Volgens Bontekoning hebben millennials het ook lastig op de arbeidsmarkt. ,,Jongeren willen op een hele eigentijdse manier werken, de oudere generaties willen daar wel in mee maar vinden het moeilijk om iets te veranderen. Dan ervaren jongeren dat ze niet serieus worden genomen.” Jonge werknemers zien precies waar het systeem verouderd is en waar het beter kan, maar oudere generaties zitten ‘vastgeroest’ in hun eigen ideeën. ,,Omdat er niets verandert, haken jongeren af of krijgen ze te maken met burn-outs omdat ze geen lol meer hebben in het werk.”
Het is goed om te onderzoeken waar oudere werknemers energie van krijgen zodat dat gestimuleerd kan worden
Samenwerken
Omdat de oudere werknemer steeds vaker wordt ingezet door werkgevers en iedereen steeds langer doorwerkt, kent de arbeidsmarkt steeds meer werknemers uit verschillende generaties. Het is belangrijk dat alle generaties zich betrokken voelen en gemotiveerd blijven, vindt LinkedIn.
Dat onderschrijft ook Bontekoning: ,,Het is goed om te onderzoeken waar oudere werknemers energie van krijgen zodat dat gestimuleerd kan worden.” Maar ook jongeren moeten de kans krijgen om zich te uiten in hun werk, zegt de expert. ,,Een oudere collega moet zeggen: pak dit maar op jouw manier aan, dan kijk ik wel mee.”
Het aantal burn-outs onder millennials ligt veel hoger dan bij andere leeftijdsgroepen. Psycholoog Thijs Launspach legt in zijn boek ‘Werken met Millennials’ uit hoe je kunt voorkomen dat deze generatie opgebrand raakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een winkel sluiten, een andere openen, Dylan (20) deed het allebei tijdens de pandemie: ‘Ik moest vooruit’
Ondanks de pandemie zijn vorig jaar meer mensen een bedrijf begonnen dan in 2019, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Tegelijkertijd stopten ook meer ondernemers ermee. Dylan de Ruiter (20) maakte beide mee. -
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken. -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
Vier op tien millennials denkt op 70ste nog aan het werk te zijn
Vier op de tien millennials verwachten op hun zeventigste nog aan het werk te zijn. En om dat leuk te houden, is een grote meerderheid bereid om zich voortdurend te ontwikkelen.
-
PREMIUM
Bedrijf van fietskoerier Tobias bezorgt duizend pakketten per dag: ‘We gooien ze nooit ergens neer’
Het zijn tropentijden voor bezorgbedrijven, nu de winkels al weken dicht zijn. Ook neemt het aandeel fietskoeriers toe. Zo groeit De Fietskoerier Utrecht hard, maar houdt de bedrijfsfilosofie er in: écht contact maken met mensen aan de deur. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Grote groep 65-plussers werkt door, liefst wel ‘simpel’ werk
Met pensioen gaan en ‘niets’ doen; het lijkt misschien een verademing, maar voor veel ouderen is dat het zeker niet. Een grote groep 65-plussers is nog steeds actief op de arbeidsmarkt en heeft een baan - vaak in een compleet andere branche dan ze gewend zijn.