Marielle (46): ‘Ik weet niet of dit een goed salaris is voor mijn leeftijd’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marielle (46) werkt 32 uur in de week als adjunctdirecteur op een basisschool.
Wat verdien je?
,,Op basis van vier dagen komt het neer op 3850 bruto. Netto is dat 2700 euro.‘’
Blij mee?
,,Ik ben tevreden. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet weet of het een goed salaris is voor mijn leeftijd. Ik werk sinds mijn twintigste in het onderwijs en ik ben een aantal keer gewisseld van baan. Ik weet niet of ik daar iets mee verloren of gewonnen heb.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, ik ben akkoord gegaan met hun aanbod. Ik heb wel onderhandeld over de studie die ik wilde volgen om adjunct te worden. Daarvoor hebben we gewerkt met een studieovereenkomst en dat betekende dat als ik zou vertrekken, ik een gedeelte terug zou moeten betalen. Ik ben van school gewisseld voordat de overeenkomst zou vervallen, maar mijn nieuwe werkplek heeft het openstaande bedrag overgenomen. Het ging nog om 1500 euro.”
Heb je wel ooit geprobeerd om te onderhandelen?
,,Nee, eigenlijk niet. Ik was altijd tevreden. Elk jaar krijg je er wat bij. Ik denk wel dat er mogelijkheden zijn en dat er collega’s zijn die er goed gebruik van maken. Er zijn besturen die op dit moment bereid zijn iets meer te betalen om mensen binnen te halen.”
In jouw functie sta je ook wel eens aan de andere kant bij salarisbesprekingen...
,,Klopt. Wij hebben onlangs nieuwe mensen aangenomen, maar geen onderhandelingen gevoerd. Mensen in het onderwijs denken volgens mij: je krijgt wat je toekomt.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Wij krijgen een eindejaarsuitkering, dat is iets minder dan een maandsalaris. Met de Dag van de Leerkracht, in oktober, komt er een kleine bonus van 160 euro netto bij. En we hebben 11 weken vakantie per jaar. Dat is een luxe.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Geen idee.”
Zou je het willen weten?
,,Ik zou graag willen weten of ik op een gemiddeld bedrag zit. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik vraag: wat verdien jij? Dat vind ik ongemakkelijk. Ik durf het ook niet te vragen, omdat ik denk dat ik in een beroepsgroep werk die niet heel erg bezig is met het geld. Het is een roeping. Net als bij mensen in de zorg.”
Toen je adjunct wilde worden, was je toen niet bezig met salaris?
,,Ik ben dit niet gaan doen omdat ik meer wilde verdienen. Ik was toe aan de stap om op een hoger niveau na te denken over de school.”
Hoe vind je het dat je collega’s in het middelbaar onderwijs meer verdienen?
,,Krom. We hebben veel contact met ouders wat ook zorgt voor werkdruk. Ik vind het daarom ook niet passend dat zij meer verdienen. Maar overstappen zou ik niet doen. De basisschool is wel mijn plekje.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,Ik hoop hier nog wel even te werken. Ik ben niet iemand van de lange termijnplanning.”
Verdient Marielle genoeg?
Leeftijd: 46
Aantal jaar werkervaring: 26
Aantal werkzame uren per week: 32
Opleiding: hbo
Branche: basisonderwijs
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie circa 2850 euro bruto*. ,,Dat kan toch niet? Ik ben nu wel nog nieuwsgieriger naar het salaris van collega’s.”
*In de cao primair onderwijs wordt voor deze functie een brutosalaris tussen minimaal 2738 euro en maximaal 5657 euro toegekend.
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Het is toch bizar dat mensen op werk geschopt of geslagen worden, door hun eigen collega’s?’
-
Salaris
‘Leuk dat ik meer verdien dan gemiddeld, maar je moet ook niet te veel vergelijken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Fabian (22) werkt 40 uur in de week als IT-administrator. Hij lost laptopproblemen op en doet onderhoud aan de server. -
Salaris
Internationaal vrachtwagenchauffeur Leo (59): ‘Ik verdien nu veel geld’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Leo (59) werkt rond de 60 uur in de week als internationaal vrachtwagenchauffeur. Als we hem spreken heeft hij net een container in Duitsland gelost en is hij op weg naar de Maasvlakte. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUM5
Man heeft 3 banen (104 uur) tegelijk tot het pensioenfonds argwaan krijgt
Een man die in het geheim voor drie werkgevers tegelijk werkte, is tegen de lamp gelopen. Dat gebeurde nadat een van zijn werkgevers lucht kreeg van zijn veelomvattende nevenwerkzaamheden. Hij is alle drie zijn banen kwijt en moet van de rechter zijn oud-werkgevers een bedrag van zo’n 90.000 euro betalen.Ridderkerk, Voorburg, Den Haag
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
PREMIUMDe dag van...
Uitvinder Douwe bedacht het woord 'PIN-pas': ‘Nu noemt iedereen het zo’
Eureka! Je hebt dat ene lumineuze idee waar niemand anders op is gekomen. Maar dan: hoe maak je er een succes van en zorg je ervoor dat niemand anders met je idee aan de haal gaat? Douwe Brongers (78) uit Alphen heeft het allemaal zelf moet uitvinden en schreef er het boek De Uitvindergids over.Alphen aan den Rijn -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.