Naar de maan? NASA zoekt astronauten voor nieuwe missie
Was astronaut worden vroeger je droom? Lees dan vooral verder. De NASA zoekt namelijk kandidaten voor een nieuwe maanmissie. Misschien word jij wel de eerstvolgende man - of de allereerste vrouw - op de maan.
Het is alweer een halve eeuw geleden dat de eerste man voet op de maan zette. In 2024 wil NASA via een speciaal trainingsprogramma de eerstvolgende groep astronauten op de maan laten landen. Het Artemis-programma stoomt astronauten in twee jaar klaar voor de nieuwe maanmissie.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zoekt nog kandidaten, meldt de BBC. Dus heb je altijd al gedroomd van een trip naar de maan of wil jij de allereerste vrouw zijn, dan is dit je kans. Je kunt je van 2 tot en met 31 maart aanmelden.
Staatsburger
Sinds 1960 heeft NASA al 350 mensen opgeleid tot astronaut, 48 daarvan zitten nu in het actieve astronautenkorps. Iedereen kan zich aanmelden voor het nieuwe trainingsprogramma, ook Nederlanders. Maar: je moet voor deze baan wel Amerikaans staatsburger worden. Nederlanders met een Amerikaanse nationaliteit, kunnen zich wel alvast aanmelden.
Om kans te maken op een plekje binnen de opleiding moet je een wetenschappelijke achtergrond hebben. Van de studenten wordt verwacht dat ze al een masterdiploma op zak hebben, het liefst op het gebied van engineering, natuurwetenschap, informatica of wiskunde. Afgestudeerde artsen in de geneeskunde of in de osteopathie zijn ook welkom.
Naast de juiste opleiding moet een kandidaat ook twee jaar relevante professionele ervaring hebben of minimaal 1000 vlieguren als straalvliegtuigpiloot.
Russisch
Als je online aanmelding is goedgekeurd, word je onderworpen aan een lichamelijke test. Ben je daarvoor geslaagd, dan ben je officieel kandidaat en kun je beginnen aan de tweejarige training. Onderdelen van de opleiding zijn: militaire watersurvivaltraining, technische vaardigheden, roboticatraining en Russische les.
Kandidaten die onderweg uitvallen, hoeven niet meteen naar huis. NASA gaat dan waarschijnlijk op zoek naar een ander plekje voor je binnen de organisatie.
Neil Armstrong en Buzz Aldrin plaatsten ruim 50 jaar geleden de Amerikaanse vlag op de maan. Maakt dat de Amerikanen ook eigenaar? Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) legt uit hoe het zit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Vijftig jaar na maanlanding: NASA wil weer gaan
De Apollo 11-missie staat in het collectieve geheugen gegrift. Vandaag een halve eeuw geleden zette de eerste mens voet op de maan. De hele wereld keek met ingehouden adem mee naar de eerste live-beelden vanaf dit hemellichaam. Wat hebben de Apollo-missies opgebracht en waarom werkt NASA met hulp van Europa aan nieuwe missies? -
Lonen stijgen steeds sneller, lage inkomens profiteren
De lonen stijgen stevig door. In april werden de hoogste loonsverhogingen in dertien jaar afgesproken. Lage inkomens profiteren het meest. -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM1
Nijpend tekort aan beveiligers brengt festivals en evenementen in gevaar
Het nijpend tekort aan beveiligers dreigt niet alleen het verwachte kampioensfeest van Ajax te verstieren. Ook bij andere evenementen deze zomer is het nog maar de vraag of ze allemaal kunnen doorgaan zoals gepland vanwege te weinig beveiliging, waarschuwt de branche.
-
‘Als je klanten behandelt als kleuters, moet je niet raar opkijken als ze zich ook zo gaan gedragen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: zelf nadenken. -
NASA schrijft historie: ruimtewandeling met alleen vrouwelijke astronauten
Een niet passend ruimtepak gooide in maart nog roet in het eten, maar ruimtevaartorganisatie NASA gaat voor een herkansing. Op 21 oktober vindt vanuit het internationale ruimtestation ISS (als alles dit keer meezit) de allereerste ruimtewandeling met alleen vrouwen plaats. Een unicum en een nieuwe mijlpaal voor de ruimtevaart. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken?