Nooit met pensioen: ‘Als je leven één grote vakantie is, dan heb je nooit meer vakantie’
Tegenwoordig lijkt iedereen zo vroeg mogelijk te stoppen met werken. Maar er zijn ook mensen die van geen ophouden weten. Drie ‘eeuwige doorwerkers’ die gruwen bij het idee van achter de geraniums zitten, vertellen waarom ze doorgaan terwijl het eigenlijk niet meer hoeft.
Toen Lorraine Littaur (71), een van oorsprong New Yorkse uit Amsterdam, onlangs door haar leeftijd gedwongen moest ophouden als topverkoper bij Chanel, begon ze meteen met het opzetten van een onderneming als personal shopper/stylist.
,,Toen ze Karl Lagerfeld vroegen hoeveel jaar hij gewerkt had, antwoordde hij: ‘Geen dag in mijn leven.’ Omdat het zijn passie was. Zo voelt het voor mij ook. Styling, gevoel voor schoonheid en esthetiek zit in mijn dna. Ik kan niet door een straat lopen of naar iets of iemand kijken zonder ideeën te krijgen, van goed, lelijk of dat kan beter. De drive om de wereld mooi te maken is een deel van mij.”
Topverkoper
Ze studeerde marketing en business aan de universiteit van New York, kwam naar Nederland en werkte 50 jaar in de modebranche als inkoper, ontwerper en topverkoper bij high end-modehuizen.
Toch is stijl volgens haar niet te koop: ,,Het heeft niets met veel geld te maken, het gaat om een goede combinatie. Ik heb er oog voor. Niets geeft mij meer energie dan mijn kennis in te zetten en iemand te laten zien hoe je er voor ieder budget fantastisch uit kunt zien.”
Haar leeftijd ziet Littaur als pluspunt: ,,In dit werk zijn mijn levenservaring, mensenkennis en het feit dat ik veel van de wereld heb gezien omdat ik er al een tijdje op rondloop, essentieel.”
Ooit heb ik anderhalf jaar gedwongen thuis gezeten. Verschrikkelijk
Of ze er over denkt om ooit helemaal niets te gaan doen, moet ze lachen: ,,Niet werken is geen optie. Ooit heb ik anderhalf jaar gedwongen thuis gezeten. Verschrikkelijk. Ik wil ritme en structuur in mijn dagen. Daar voel ik me goed bij.”
Wat is haar advies voor mensen die zo snel mogelijk met pensioen willen? ,,Als je leven één grote vakantie is, dan heb je nooit meer vakantie.”
Cees Bruggink (70) uit Breda is scheikundig analist: ,,Analisten meten wat voor stoffen bepaalde dingen bevatten, alles van bestrijdingsmiddelen in de sloot tot ingewikkelde moleculen in je lichaam. Een breed veld waar ik een minuscuul stuk van doe: ionenchromatografie, een techniek van eerst stoffen scheiden en dan meten op basis van hun ionen.”
In 1978 werkte Bruggink nog ‘gewoon’ op een laboratorium en dacht: als ik dit blijf doen, heb ik een heel saai leven. ,,Toen kwam een baan beschikbaar in deze techniek, die net was uitgevonden, dus ik kon helemaal meegroeien tot wat het nu is en kan.’’
Ik wil er zeker van zijn dat deze kennis niet verloren gaat
Dat geeft zin aan zijn leven, zegt hij. ,,Met dingen bezig zijn die belangrijk zijn voor de mens, zonder dat ze het in de gaten hebben. Vroeger smaakte ons drinkwater bijvoorbeeld naar chloor. In de jaren 80 kwam men op het idee om water met ozongas te desinfecteren. Maar er kon een kankerverwekkend stofje in het productieproces ontstaan. Dankzij deze techniek kon gemeten worden hoe de verhouding moest worden zodat dit niet gebeurde en wij toch lekker en gedesinfecteerd drinkwater kregen.”
20 uur aan de slag
Bruggink geeft les over zijn veld in laboratoria en op scholen. ,,Het is zo’n apart specialisme dat er bijna niet in gedoceerd wordt. Ik wil er zeker van zijn dat deze kennis niet verloren gaat.”
Denkt Bruggink er wel eens aan stoppen? ,,Ik moet er een keer vrede mee hebben, maar ik vind het al moeilijk dat ik door corona maar 10 uur in de week werk. Ik hoop dan ook na de zomer de boel weer op te kunnen pakken en 20 uur in de week aan de slag te kunnen.”
Herman van Voorst (68) in Nieuwleusen werkte dertig jaar in de horeca, eindigde zijn loopbaan als gemeenteambtenaar maar kon tijdens zijn pensioen de rust niet vatten. ,,In de zomer ging het nog wel, dan kon ik lekker fietsen, maar vanaf het najaar vloog ik tegen de muren op.”
Dus toen de eigenaar van wegrestaurant De Lichtmis hem belde of hij wilde komen werken, greep Herman de kans met beide handen aan. ,,In de horeca heb je altijd reuring en mensen om je heen, dat vind ik heerlijk.”
Gasten kijken soms op van zijn leeftijd. ,,Soms zie je ze kijken, want in de horeca werken meestal jonge mensen. Maar ik merk vooral dat zij juist door mijn leeftijd respect en waardering hebben voor mijn werk.”
Om half zes beginnen
Drie dagen per week begint Herman om half zes met koffie, broodjes en uitsmijters maken voor de beroepschauffeurs die op de parkeerplaats overnachten, helemaal alleen. ,,Daarna doe ik de mise en place, zoals we dat in restaurants noemen, voor de collega’s die lunch draaien en ga om elf uur naar huis. In het hoogseizoen werk ik ook ‘s avonds enkele uren.”
Met mijn ervaring werk ik secuurder
Het werk is voor jonge mensen al fysiek best pittig. Heeft Herman geen last van zijn leeftijd? ,,Ik kan het prima aan. Als ik probeer mee te draaien op het tempo van die jonge meiden, merk ik toch dat ik op snelheid heb moeten inleveren. Maar met mijn ervaring werk ik secuurder. Tafel dekken vergeten ze nog wel eens, even netjes een servetje erbij leggen.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Zou jij blijven doorwerken na je pensioen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Je hoofd als opslaghok proberen te gebruiken is een recept voor chaos en stress’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: mentale opslagcapaciteit -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Echt waar, deze bedrijven zoeken nú mensen voor kerst
De zomervakantie is nog niet eens op zijn einde, maar in sommige sectoren wordt nu al toegeleefd naar de kerstdagen. Ben jij het hele jaar door aan het aftellen naar Kerst en zoek je werk? Dan zijn deze banen in kerstsferen misschien wel wat voor jou. -
PREMIUM
Personeelstekort? Junior bedacht een oplossing: hij gooit tafels eruit wordt een bezorgrestaurant
Veel horeca kampen met een personeelstekort. De handdoek daardoor in de ring gooien? Dat vindt Junior Brandenburg, eigenaar van restaurant El Rey in Woerden, een slecht idee. Hij bedacht een oplossing.Woerden
-
‘Als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: van gedachten veranderen. -
-
-
PREMIUM
Deze banen blijven in de toekomst bestaan - en deze functies misschien niet
Technologische ontwikkelingen staat nooit stil. Machines kunnen al veel taken overnemen, en in de toekomst waarschijnlijk nog meer. Welke beroepen worden hierdoor met uitsterven bedreigd en welke banen blijven nog wel een tijdje bestaan? Hoogleraren Olaf van Vliet en Erik Stam leggen het uit. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer