Pik je ineens niets meer van je collega's? Dat kan hier aan liggen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: boos of hongerig?
,,Om 12.00 uur dan maar even vergaderen?’’ Het is niet echt een vraag van mijn leidinggevende, meer een voldongen feit. Ik pers mijn lippen op elkaar. Moet ik het zeggen? ,,Maar dan heb ik honger’’, piep ik zachtjes. Mijn leidinggevende kijkt alsof ik zojuist heb verteld dat ik in mijn vrije tijd graag aan fietsbellen lik. Het is duidelijk dat hij het fenomeen van ‘hangry’ zijn niet kent. Ik wel, en veel mensen om mij heen door schade en schande ook. Als je me rond lunchtijd niet op tijd een boterham toestopt, verander ik namelijk in een soort hulk.
Hangry is een samentrekking van het Engelse hungry (‘hongerig’) en angry (‘boos’) en het is precies wat je denkt: boos zijn omdat je honger hebt. Het klinkt als een grote grap, of aanstelleritis, maar ik heb gelukkig psychologen aan mijn kant. Vanuit het brein kun je deze boosheid prima verklaren. Vlak voor etenstijd is er minder bloedsuiker beschikbaar voor je hersenen en dat maakt dat je én slechter kan nadenken én minder goed je fatsoen kan bewaren. Het is niet voor niets dat ouders gemaand worden hun kroost te laten ontbijten voor de schooldag.
Er is minder bloedsuiker beschikbaar voor je hersenen en dat maakt dat je én slechter kan nadenken én minder goed je fatsoen kan bewaren
Tegelijkertijd worden er bij honger ook allemaal activerende stofjes, zoals adrenaline, aangemaakt. Die maken dat je als de wiedeweerga op zoek wil naar eten. Slim bedacht van je lichaam. Maar die ophitsende goedjes zorgen er in onze tijd vooral voor dat je je in een vergadering zit op te vreten, je hapt bij elke stomme grap of op je tong moet bijten. Alleen maar omdat je eigenlijk iets zou moeten eten.
Niet iedereen maakt bij honger evenveel van die oppeppende stofjes aan, dus dat verklaart meteen waarom er mensen zijn die echt niet begrijpen waar deze column over gaat. Geeft niks. Je hoeft het ook niet te snappen. Maar als je slim bent, hou je er wel rekening mee. Zo is er een wereldberoemd onderzoek waaruit het ‘hungry judges-effect’ zou blijken. Rechters zouden in 65 procent van de strafzaken een voorwaardelijke vrijlating toekennen. Vlak voor de lunch vinden de rechters echter dat geen enkele beklaagde meer voorwaardelijke vrijlating verdient. Een dramatisch groot verschil. Zo groot, dat kan toch niet alleen maar door honger komen, denken critici. Maar die mensen zijn vast nog nooit echt hangry geweest.
Meer weten over psychologie en werk? Lees Chantals boeken Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn, 13 tips tegen perfectionisme (2021) en Ons feilbare denken op het werk (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FNV
Baas beschermt personeel te weinig tegen hitte: 'Niets doen is geen optie’
Werknemers hebben zich bij hun vakbond beklaagd over bazen die te weinig zouden doen om hen te beschermen tegen de hitte. Vakbond FNV vindt dit ‘onbestaanbaar’. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Column
Omgaan met feedback: ‘Het woordje ‘maar’ is mijn ergste nachtmerrie’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: omgaan met kritiek -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUM
Insaf (18) leerde in zes maanden Nederlands door werk bij Albert Heijn nu is ze stadsdichter in Den Haag
Ze leerde op haar vijftiende binnen zes maanden Nederlands door bij de Albert Heijn te gaan werken als vakkenvuller. Drie jaar later is Insaf El Assouad (18) jonge stadsdichter van Den Haag en droeg ze al eigen werk voor op Bevrijdingsdag én Dodenherdenking. -
PREMIUM
Luisa en Emiel doen hun werk in het ziekenhuis, maar stonden ook hun mannetje als militair
Hij is arts in het ziekenhuis, zij maakt deel uit van het chirurgisch team van het leger. Toch staan Emiel Caris en Luisa Bonanno samen in de operatiekamers (OK) van het Maasstad Ziekenhuis. En: allebei zijn ze meermaals door Defensie uitgezonden voor missies in Afghanistan. Door die uitwisseling kun je als patiënt zomaar een oorlogsveteraan aan je bed hebben staan. -
Waarom iemand die goed presteert toch slecht werk kan leveren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: targetgericht werken