Rosanne (26) moest droombaan in horeca opgeven, maar vond nieuw werk in onverwachte hoek
De lockdown dwong Rosanne Rip-Tijssen (26) om haar nieuwe baan als restaurantmanager op te geven. Ander werk vinden in de horeca was geen optie. Maar bedrijven in andere sectoren staan juist te springen om mensen met haar ervaring en competenties. Inmiddels is ze manager in een supermarkt.
Vorig jaar oktober verloor Rosanne Rip-Tijssen (26) haar droombaan door de lockdown. Na jaren in een hotel te hebben gewerkt, had ze net een baan weten te bemachtigen als restaurantmanager in een nieuw restaurant. Na tien dagen open te zijn moest het restaurant alweer dicht en werden de contracten van Rip-Tijssen en haar team stopgezet. ,,Dat was wel even pittig. Maar ik snap het wel, iedereen zat met de handen in het haar op dat moment.”
Al sinds ze haar studie Hotel en Evenement Management afrondde wilde Rip-Tijssen eigenlijk niets anders dan in de hotelwereld werken. ,,Toen ik thuis kwam te zitten wilde ik natuurlijk een nieuwe baan, het liefst in de horeca, maar dat ging niet.”
Aanbieding via LinkedIn
Het kostte haar twee maanden en vele gesprekken met haar omgeving en het UWV om te ontdekken waar ze nog meer blij van wordt en welke banen daarbij passen. ,,Ik ben een sociaal beest en houd er heel erg van om voor mensen te zorgen. Uit een test kwam dat ik zorgmedewerker kon worden, maar ik kan niet goed tegen bloed. De moed zakte in mijn schoenen. Het was in mijn hoofd namelijk heel zwart-wit: of de horeca of de zorg.”
Tot ze een aanbieding kreeg via LinkedIn. Een supermarkt was op zoek naar een nieuwe servicemanager en vond Rip-Tijssen daar erg geschikt voor. ,,Het leek me uiteindelijk wel wat om door te groeien buiten de hotelwereld. ‘s Nachts tot laat werken is ook niet altijd alles. Dus ik was wel bereid om de overstap te maken naar een andere branche. Toen ben ik gaan solliciteren en tot mijn grote verrassing werd ik het.”
Het leek me uiteindelijk wel wat om door te groeien buiten de hotelwereld
Het gebeurt wel vaker dat werkzoekenden in een branche terechtkomen waar ze nog helemaal niet aan hadden gedacht, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en -advies bij UWV. Alleen de overstap maken is niet voor iedereen even makkelijk. Hoe langer je in een branche hebt gewerkt, hoe moeilijker het is om je horizon te verbreden. ,,Als mensen al heel lang hetzelfde werk doen bij hetzelfde bedrijf en hun baan verliezen, willen ze vaak alleen maar dezelfde functie. Terwijl dat niet altijd kan. Dat zagen we bijvoorbeeld toen V&D failliet ging. Heel veel mensen werkten er al jaren en dachten dat het werk dat ze konden alleen bij V&D was.”
Met als gevolg dat deze werkzoekenden veel tijd nodig hebben om een andere baan te vinden. En dat is gevaarlijk, zegt Witjes. ,,Op een gegeven moment gaat de tijd tegen je werken, zeker nu. Als je in een krappe arbeidsmarkt maanden zonder werk zit gaan werkgevers zich afvragen wat er aan de hand is en word je niet uitgenodigd voor een gesprek.”
Overstapberoepen
Via het Skills en Beroepen Dashboard hoopt UWV werkzoekenden te inspireren en aan te moedigen om op tijd verder te kijken. In deze digitale tool maakte UWV ook een overzicht van kwetsbare beroepen waar weinig werk in is, zoals drukwerkvoorbereider, bibliothecaris en secretarieel medewerker. Daar zijn per beroep vijf alternatieven aan gekoppeld waar je naar over zou kunnen stappen vanwege de overlap in vaardigheden. Zo kan een secretarieel medewerker denken aan een functie in de klantcontactservice.
Witjes: ,,Mensen hebben vaak een functie in hun hoofd en een type bedrijf waar ze willen werken, niet de vaardigheden waarover ze beschikken. Ook werkgevers denken in functietitels. Terwijl als je gaat kijken naar waar je je vaardigheden nog meer kunt toepassen, zijn er veel overeenkomsten tussen functies.”
Werkgevers gaan steeds meer in vaardigheden denken. Diploma en werkervaring spelen voor veel bedrijven veel minder een rol
Diploma minder belangrijk
Ook Rip-Tijssen ontdekte dat ze haar talenten in een andere functie kwijt kan en dat overstappen een leuke uitdading is. ,,Manager zijn in een supermarkt is natuurlijk een hele andere tak van sport. In een hotel zorg je ervoor dat iemand de avond van zijn leven heeft, in een supermarkt wil je dat iemand zo prettig mogelijk zijn boodschappen kan doen. Maar ook hier kan ik het verschil maken voor mensen.”
De hotelwereld mist Rip-Tijssen minder dan ze had gedacht. ,,Ook al komen mensen vaak gehaast de winkel in, je kan nog steeds met kleine momentjes en complimenten iemands dag maken. Daar zet ik me elke dag weer voor in.”
Witjes hoopt dat meer werkzoekenden een voorbeeld nemen aan Rip-Tijssen. Twijfel niet langer, de krappe arbeidsmarkt werkt in je voordeel. ,,Werkgevers gaan steeds meer in vaardigheden denken. Diploma en werkervaring spelen voor veel bedrijven veel minder een rol. Ook ik wil liever de energie zien van iemand in een gesprek en kijk nu verder dan een cv of brief.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
column
Dit kan het opleveren als je slecht nieuws meteen deelt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘stealing thunder’-effect -
PREMIUMDownsyndroomdag
Trots op je kind met downsyndroom: ‘Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi’
Op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Twee moeders vertellen over hun kind met downsyndroom. Over de vervelende opmerkingen van de buitenwereld, maar vooral over de lessen die ze leren van hun kind. ,,Het leven is niet perfect en dat is juist zo mooi!’’ -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Minder tijd kwijt met mailen: ‘Spreek met collega’s af dat berichten kort en bot mogen’
We zijn meer tijd kwijt aan e-mail dan nodig. Jelle Drijver, ondernemer en trainer slimmer werken, geeft in het kader van E-mailloze Vrijdag (morgen) zeven tips hoe het anders kan. -
-
-
PREMIUMaan het werk
Ontslag is iets om wakker van te liggen, ook voor werkgevers
De manier waarop een bedrijf medewerkers ontslaat zegt een hoop. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week staat ze Janine bij, die zich volgens haar werkgever eens moet ‘gaan oriënteren op haar drijfveren voor de toekomst’. -
PREMIUM
Waarom werken belangrijk is: ‘Als we op onze luie kont liggen, zijn we over twee weken allemaal dood’
Werken; de oermens deed dat al en onze kinderen blijven het doen, voorspelt Jan Lucassen uit Gouda. Hij deed onderzoek naar werk door de eeuwen heen en schreef er een boek over. Robots of niet, we kunnen niet zonder werk. ,,Als we allemaal op onze luie kont gaan liggen, is iedereen over twee weken dood.”