Slim inzetten van je vakantiedagen: zo ben je in totaal 43 dagen vrij dit jaar
We zijn allemaal wel eens toe aan vakantie. Het liefst wil je natuurlijk zo lang mogelijk weg zodat je écht los kan komen van je werk. Dat kan, zelfs zonder dat je al te veel vakantiedagen hoeft op te nemen. Door je dagen in 2022 strategisch in te zetten kun je met 20 wettelijke vakantiedagen in totaal 43 dagen vrij zijn.
Je hebt wettelijk gezien recht op twintig vakantiedagen per jaar, veel werkgevers geven er vijf extra. Als je ze slim inzet, kun je de wettelijke dagen ruim verdubbelen, berekende reiswebsite Travelhunter.
Zo neem je slim je vakantiedagen van 2022 op
Afgelopen december hadden we niets aan onze feestdagen, maar dit jaar valt er in ieder geval één kerstdag buiten het weekend. ,,Als je daarna vier dagen vrij neemt, heb je van 24 december tot en met 1 januari vrij”, zegt Alannah Paans, eigenaar van Travelhunter. ,,Pasen valt het meest gunstig dit jaar. Neem je acht dagen op, dan heb je tussen Pasen en Koningsdag zestien dagen vrij.”
Behoefte aan een nog langere vakantie met zo min mogelijk opgenomen vakantiedagen? Dan kun je ze het beste in mei en juni inzetten. Neem je tussen Hemelvaart en Pinksteren namelijk vrij, dan hoef je maar dertien dagen op te maken om in totaal 23 dagen vrij te zijn.
Vakantiedagen verdubbelen, zelfs met schoolgaande kinderen
Heb je schoolgaande kinderen en zit je vast aan de schoolvakanties? Ook dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om vakantiedagen te verdubbelen, zegt Paans. ,,Dan kun je bijvoorbeeld in de meivakantie gaan. Als je vier dagen opneemt, heb je in totaal negen dagen vrij. Voor de kerst geldt hetzelfde als voor mensen die niet aan schoolvakanties gebonden zijn. Of plan wat korte vakanties, je kunt de vrijdag na Hemelvaart vrij nemen, dan heb je toch nog vier dagen achter elkaar vrij.”
Kan ik al vakantie boeken?
Paans merkt dat we allemaal wel toe zijn aan vakantie. Veel werknemers hebben hun reis al geboekt. ,,Mensen hebben wat schade in te halen van de afgelopen twee jaar.”
Ook al is de situatie nog niet stabiel, je kunt al best een pakketreis boeken, zegt Paans. ,,Veel aanbieders geven de garantie dat je bij code oranje je geld terugkrijgt of kosteloos kunt omboeken. Veel mensen hebben al iets gepland voor het voorjaar, bijvoorbeeld naar de ABC-eilanden of de Canarische eilanden waar het lekker warm is en al veel te doen is.”
Je hebt vakantiedagen, dus zet ze gewoon in, zegt Paans. ,,Als je meer dagen achter elkaar vrij hebt, kun je echt even tot rust komen en uit de dagelijkse sleur.” Ben je terug van je reis, maak dan meteen plannen voor je volgende vakantie en vraag ‘m aan bij de baas. ,,Ik plan zelf ook altijd direct mijn volgende reis. Dan heb je meteen iets om naar uit te kijken.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Salaris
‘Toen ik voor dit bedrijf ging werken heb ik ervoor gekozen om minder te verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Andres (28) werkt 40 uur in de week als manager van een team van data-analisten en data-wetenschappers. -
PREMIUMHoe is het nu met?
Geen prak in potjes, Mariëlle maakt kakelverse babyvoeding in zakjes: ‘Product nooit ouder dan 5 uurtjes’
Potjes babyvoeding? Niet meer van deze tijd, dacht Mariëlle Smit (32) vorig jaar. Binnen no-time lag haar vriesverse babyvoeding in de Hollandse schappen. Haar product is zo gewild dat er een fabriek aan te pas moest komen. ,,Dat hadden ze een beginnende onderneming nog nooit zo snel zien doen.” -
PREMIUM
De muren komen op ze af: jonge ouders en eenzame werknemers hebben last van coronacrisis
Muren die op je afkomen door het thuiswerken. Met kleine kinderen in quarantaine zitten. Klachten houden na een coronabesmetting. Juist jonge werknemers en ouders lopen door de coronacrisis vaker vast: slecht slapen, piekeren en het niet meer zien zitten, is het gevolg. -
PREMIUM19
Help, er komen steeds meer zzp’ers in de zorg. Met een ander salaris: ‘Je krijgt scheve gezichten’
Het aantal zzp’ers in de zorg groeit als kool. Corona deed daar nog eens een extra schep bovenop. Is dat erg? ,,Het helpt ons op geen enkele manier om de zorg van de toekomst te borgen.”
-
PREMIUM
Ziekteverzuim stijgt snel: thuiswerken blijkt een grote boosdoener
De grootste stijging van het ziekteverzuim komt door besmettingen. Maar ook thuiswerken en de krapte op de arbeidsmarkt eisen hun tol. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”